Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda už objevil někdo při svém pátrání jako příčinu úmrtí "paralysis progressiva". A jaký na to máte názor? Znamená to opravdu jen "poslední stadium syfilisu", jak říkají slovníky příčin úmrtí?
Našla jsem to jako příčinu úmrtí mého dědy v r. 1942. Bylo mu 39 let a měl 6 dětí, dokonce poslední zrovna jeho manželka čekala. Rodinná historka praví, že děda dostal mrtvici, léčili ho v nemocnici, tam nechtěl být, utíkal, tak ho "dali do blázince", o syfilisu samozřejmě nikdy nikdo nemluvil. Nyní se snažím vše ověřit. V psych. léčebně opravdu byl, po 6 týdnech ho pustili domů, tam druhý den zemřel (prý byla taková dohoda s jeho manželkou, na smrt že ho pošlou domů). Jeho osobní spis se mi zatím získat nepodařilo.
Nevím, co si o tom celém myslet. Nestanovil lékař tuto příčinu úmrtí pouze ve smyslu "postupného ochrnutí po mrtvici"? Proč by ale člověk jen tak ve 39 letech dostal mrtvici... Anebo je možné, že by muž nakažený syfilisem, v posledním stadiu, zplodil ještě dítě? A předtím každé dva roky jedno?
Děkuji za Vaše názory.
Jana