Příčina úmrtí Paralysis progressiva

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Příčina úmrtí Paralysis progressiva

Příspěvekod anaji » pon kvě 03, 2021 9:59

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda už objevil někdo při svém pátrání jako příčinu úmrtí "paralysis progressiva". A jaký na to máte názor? Znamená to opravdu jen "poslední stadium syfilisu", jak říkají slovníky příčin úmrtí?
Našla jsem to jako příčinu úmrtí mého dědy v r. 1942. Bylo mu 39 let a měl 6 dětí, dokonce poslední zrovna jeho manželka čekala. Rodinná historka praví, že děda dostal mrtvici, léčili ho v nemocnici, tam nechtěl být, utíkal, tak ho "dali do blázince", o syfilisu samozřejmě nikdy nikdo nemluvil. Nyní se snažím vše ověřit. V psych. léčebně opravdu byl, po 6 týdnech ho pustili domů, tam druhý den zemřel (prý byla taková dohoda s jeho manželkou, na smrt že ho pošlou domů). Jeho osobní spis se mi zatím získat nepodařilo.
Nevím, co si o tom celém myslet. Nestanovil lékař tuto příčinu úmrtí pouze ve smyslu "postupného ochrnutí po mrtvici"? Proč by ale člověk jen tak ve 39 letech dostal mrtvici... Anebo je možné, že by muž nakažený syfilisem, v posledním stadiu, zplodil ještě dítě? A předtím každé dva roky jedno?
Děkuji za Vaše názory.
Jana
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Příčina úmrtí Paralysis progressiva

Příspěvekod matju » pon kvě 03, 2021 10:47

Dobrý den,
taky mám u svého pradědy stejnou příčinu úmrtí a stejně jako vy, váhám a nevím zda nemoc způsobil syfilis.. Praděda umřel r.1944 ve věku 65 let a měl pět dětí.
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Příspěvekod Kiara » pon kvě 03, 2021 15:11

Ano, takové případy se děly. Onemocnění syfilidou bylo v každé rodině tabu, přesné okolnosti úmrtí znali jen ti nejbližší a ti samozřejmě mlčeli jako hrob. I takový otec mohl zplodit děti, záleží, v jakém věku se nakazil a některé děti mohl zplodit ještě jako zdravý, nenakažený člověk. Vždycky to byla delikátní záležitost a delikátní okolnosti, za kterých takový člověk svoji nemoc získal. Obvykle nemocný na tuto nemoc umíral 10-25 let po infekci.
Kiara

Oblast pátrání: Norek (Kladno, Pelhřimov...) Stulík (okres Kladno) Pálka (Halenkovice u Zlína) Křivanec (okres Strakonice) Smrkovský (okres Kutná Hora) Jičínský (Bukovka u Pardubic) Brandejs (okres Strakonice, Písek) Laštovička (Věžnice, Puklice, Nížkov, Vilémov)

Příspěvekod Zora » pon kvě 03, 2021 15:33

Já bych se přikláněla k možnosti, že se mohlo jednat i o některou jinou chorobu z tzv. encefalitid.

ne všechny choroby, které mohly mít podobný průběh, bylo možno v dané době diagnostikovat.
Srovnejte
https://cs.wikipedia.org/wiki/Progresiv ... al%C3%BDza
https://cs.wikipedia.org/wiki/Encefalitida

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod anaji » pon kvě 03, 2021 21:19

Dnes mi odpověděli z oné psych. léčebny, že se u nich zachoval dědův chorobopis, takže se mi snad brzo podaří do něho nahlédnout a snad se tam i dočtu "pravdu". Je to pro mě velká záhada. Myslím, že lékaři v té době dobře syfilis znali, navíc on se léčeil v nemocnici, pak na té psychiatrii a po jeho smrti ho ohledával další lékař, takže snad by diagnosu nestanovil špatně, určitě věděl, co předcházelo. Spíš nevím, zda to "paralysis progressiva" nepoužívali i pro další nemoci ve smyslu postupného ochrnutí. Určitě sem potom napíšu, co jsem zjistila. Děkuji za Vaše názory. J.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Příspěvekod matju » pon kvě 03, 2021 21:26

Jsem zvědavá, co zjistíte, držím palce, ať se z toho dá udělat závěr.
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy

Příspěvekod anaji » úte kvě 11, 2021 22:55

Tak dnes se mi podařilo prostudovat dědův chorobopis z psych. léčebny. A bohužel tedy opravdu to bylo tak - měl syfilis. Byl vyšetřován nejdříve v nemocnici, po pozitivních krevních testech odeslán k specifické léčbě do ústavu pro duševně choré, tam byl 6 týdnů, jeho stav se rapidně horšil. Asi bych to stručně popsala jako úplný rozklad osobnosti - dezorientace v čase, místě, zmatenost, přestal mluvit, apatie, 3 záchvaty, přestal i přijímat potravu, odmítal léky. Den před smrtí ho propusili na reverz domů, další den zemřel. Takže ano, příčině úmrtí se dá věřit. Podle výpovědi jeho bratrance, který ho do ústavu dovezl, na něm změny pozorovali poslední rok. Zřejmě byl tedy v poslední fázi syfilisu, kdy ani za 12 let manželství nenakazil manželku, měli 7 dětí. V době jeho úmrtí byla dokonce manželka znovu těhotná, porodila mého tátu. Vynořily se mi tak další otázky - mohl syfilitik v posledním stádiu zplodit dítě? Anebo můžu celý rodokmen vyhodit do koše, protože prostě táta nebyl jeho... Zbývá asi jedině otestovat.
anaji

Příspěvekod matju » stř kvě 12, 2021 10:00

Děkuju za zprávu. Zajímavé. Budu muset taky zkusit pohledat chorobopis...S tím otěhotněním s nemocným člověkem v posledním stádiu bych asi taky hodně váhala...
TY Michala Maturová
matju

Příspěvekod zburget » stř kvě 12, 2021 10:11

https://cs.wikipedia.org/wiki/Syfilis

Pozdní latentní syfilis je asymptomatická a ne tak nakažlivá jako raná latentní syfilis.

Terciární syfilis se může objevit přibližně po 3 až 15 letech od počáteční infekce a … Lidé s terciární syfilidou nejsou infekční.

Takže podle všeho mohl po počátečních projevech nemoci přejít do dlouhodobé latentní fáze nemoci, při které byl jen velice málo infekční a manželku nenakazil. A i v poslední (Terciálrní) fázi nemoci mohl počít posledního potomka, tehdy dokonce už bez nebezpečí, nakažení manželky.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod matju » stř kvě 12, 2021 12:34

Tak to bych vůbec nečekala... Díky...
TY Michala Maturová
matju

Zpět na Otázky a odpovědi