Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Zora píše:ad 2
Matěj je psán jako nemanž,. syn Veroniky, dcery C. Haxy a Františky , narodit by se měl kolem roku 1840, mohlo by se jednat o stejnou Veroniku, ale je třeba najít jak narození Matěje, tak i svatbu Cyrila s Františkou.
Běžně se stává, že je u návazného zápisu - svatba dětí, nebo narození nemanž,. dítěte dcery místo biol. matky zapsána další otcova manželka.
Dejte prosím vědět, jestli z toho máte něco dohledáno, ať to nehledám zbytečně. Z
Zora píše:ad 3.
Dohledejte si svatbu Františka s Annou Bláhovou, velmi pravděpodobně ve Strážku.
Tam budou údaje o otci možná přesnější a taky o uvedené matce Františce.
Z
Podobně platí pro další zápisy týkající se Strážku
Je třeba se dopídit, která manželka byla první, nebo které pletli jméno.
Ostatní později
Z
Zora píše:https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/6556?image=216000010-000253-003380-000000-015729-000000-00-B07796-00450.jp2
úmrtí Josefy, manželky C. Haxy, kovářského mistra +1838
Vzhledem k tomu, že se vdovec C. Haxa ženil v roce 1840, nemyslím si, že by měl ještě manželku někde mezi Josefou a Veronikou. Po smrti první manželky už nemusel na další sňatek spěchat, děti byly velké, dokázal se postarat sám a po nevěstě se dobře poohlédnout.
Máte sňatek sńatek C. Haxy s Josefou?
Z
Zora píše:Ke svatbě Cyrila s Josefou
U svatby je nevěsta psaná z Křižanova č. 156, a umírá na stejném č. 156
Ženich není vdovec, je to jeho první svatba.
Já si myslím, že Cyril se ženil dvakrát, poprvé s Josefou, podruhé s Veronikou Holenou.
Jdu se podívat, co ta Františka... je tam nějak nadbytečná , být to můj předek, napísu, jdu se podívat, proč se mně tak cpe do rodiny
svatba Fratntiška a Anny - je to nepochybně syn Cyrila a Josefy.
Z
Zora píše:Když se ženil syn František, má matku zapsanou správně Josefa.
U dítěte Maria má matku nesprávně zapsanou Františka, Františka je chybně
netuším, proč je u svatby Matěje zcela jiné jméno a příjmení matky (v vztahu k Matějovi babičky)
Františku znám pouze jako sestru Veroniky, porodila mrtvé dítě, dál o ní nic nevím...
Pokud se ale ptáte na možné zaměnění dvou rodů, zcela určitě ne. Všechny zápisy ukazují na praotce Cyrila a jeho první manželku.
Ještě je třeba pro jistotu dohledat narození Matěje - zda ho třeba neporodila františka (Veroničina sestra, ale je to nepravděpodobné.
Je zjevná záměna matky, ale to je, podle mě dáno tím, že ve většině zápsiů jde o generaci vnoučat (svatební zápisy, narození dětí) a tam se často nacházejí chyby. Cyril se stěhoval, jeho děti se také rozutekly, šlo o různé farnosti... informace nemusely být přesné.
Nejlepší je udělat si tabulku narozených dětí, s místem a rokem narození... a porovnávat. Byly jen dvě manželky
Myslet na to, že neprovdaná dcera mohla uvést jiné jméno, příjmení rodičů...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků