Svatba mých předků Daniela Vavříka a Barbory Pustějovské, 1727, první zápis. Oba byli zhruba stejně staří, předpokládejme tedy, že je od společného předka dělil stejný počet generací.
Je tam napsáno "en tertio et secundo gradu con sangvinit. per dispesatio nem. Reverendihsimi Episcopalis Consistori".
Zajímá mě, jak byli příbuzní. Zde na fóru jsem našel např. toto vlákno, ale nejsem si jistý:
1. Zdá se, že v různých dobách platila různá úprava. V tom vlákně se objevují dva názory: bratranec-sestřenice je buď příbuznost 2. anebo 3. řádu. Co je správně v roce 1727?
2. Podle víra.cz je vztah bratranec-sestřenice dokonce 4. stupeň. Tak toto zjevně neplatilo 300 let nazpět, když mí předkové byli minimálně ve 3. stupni (to by museli být snad sourozenci)
3. Farář napsal "ve 3. a 2. stupni", mám z toho pořadí usuzovat, že jde o chybu a mělo tam stát "ve 3. a 4. stupni". Podle výše zmíněného vlákna byl na druhý stupeň třeba papežský dispens, který tito manželé zjevně nepotřebovali.
Ve výsledku to lze zredukovat na 2 hypotézy:
1) Byli bratranec-sestřenice, na což v roce 1727 nebyl třeba dispens od papeže.
2) Byli vlastníci (bratranci z 2. kolene)
Aby byla splněna 1), muselo by roku 1727:
a) nebýt třeba papežského dispensu pro bratrance
b) bratranec-sestřenice byl 3. stupeň a "2. stupeň" byla chyba faráře ANEBO bratranec-sestřenice byl 2. stupeň