GDPR a obecní (školní...) kroniky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: GDPR a obecní (školní...) kroniky

Příspěvekod zeter » ned úno 07, 2021 20:51

Šířit/nešířit - tohle je, přiznávám, těžká otázka, a já nevím, a sám si na soukromí velmi zakládám - ale ne proto, že bych si různé temné kouty minulosti předků nějak nepřipouštěl nebo je nějak vztahoval na sebe. Na jednu stranu bych řekl, že pokud se o tom mluví ve všech dostupných souvislostech, nechať si o tom každý udělá vlastní obrázek. Ale vždycky by u toho měl být ten Čapkův citát, resp. zde parafráze: 'Já jsem Bůh a vím o tobě všecko - jak já bych tě mohl (od)soudit?!'
Mně se trochu zdá, že si jako genealogové a lidé (a potomci) zcela neadekvátně nakládáme trochu moc velký díl odpovědnosti - co já vím o svých praprarodičích? Skoro nic. Jakou mám zodpovědnost za jejich činy 100 let poté? Žádnou - vždyť jsem to neměl jak ovlivnit.

Potom se taky dostáváme na nejistou půdu, co už je historie, kterou lze dát "k dobru", a co je ještě historie rodinná, o které by se mělo raději mlčet, aby se to někoho nedotklo.
zeter

Příspěvekod Zora » ned úno 07, 2021 20:54

jak jsem už napsala, své stanovisko neměním.
A mimochodem, psala jsem o všech předcích, na genefóru.

Jak to má doma kdo nastaveno, ať vůči nejbližším předkům nebo těm starším, jakou má potřebu se o nich vyjadřovat, to vůbec neřeším, proč taky, naprosto soukromá věc.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » ned úno 07, 2021 21:17

Zora píše:Zetere, myslím, že vzhledem k posledním debatám s Tebou, je z mé strany racionálnější Tvé odpovědi už nekomentovat.
Máš neomylný zvyk podsouvat své názory opakovaně, snad si m,yslíš, že je druhý přijme.
Sorry, jsem moderátor a budu i dál hlídat, jak se k předkům vyjadřujeme. Nic víc, nic míň, Tvé přesvědčení Ti neberu.
Z

Nekomentuj, já to nijak nevyžaduju, ale pokud někdo někde něco napíše, vč. Tebe, mám myslím plné právo na to ve vší slušnosti a poctivosti reagovat podle nejlepšého vědomí a svědomí. Názorovou autocenzuru praktikovat nehodlám, a pokud bych získal dojem, že jsem k tomu nějak nucen, prostě za sebou prásknu dveřmi jako Monika, byť by to pro fórum zdaleka nebyla taková ztráta.
Ovšem tak trochu bych si vyprosil, aby moje komentáře byly považovány za a prezentovány jako "podsouvání" anebo dokonce "zvyk podsouvat". Já nic nepodsouvám! Píšu, co si myslím, na základě toho, co jsem četl a/nebo promyslel, a pokud mám pocit, že nebylo přesně pochopeno, jak něco myslím (to se snadno může stát a chyba může být na jedné i na druhé straně, ostatně proto se tak snažím - abych co možná snížil riziko, že je chyba na té mojí - že jsem něco napsal moc zkratkovitě, nebo nepřehledně), snažím se věc dál vysvětlit. Považovat to za neomylnost, podsouvání, vnucování... Všeho too jsem dalek a mrzí mě, že je to tak i jenom náznakem chápáno. Ale asi s tím už nic nenadělám.
S moderováním mých příspěvků těžko budeš mít práci navíc. Pokud někdo někoho zavraždil, napíšu, že někdo někoho zavraždil. Pokud měla XY tři nemanželské děti, napíšu, že měla tři nemanželské děti. Co je zavrženíhodné, ať si každý rozmyslí sám, a pokud by stál o můj názor, ať se zeptá.
zeter

Příspěvekod Zora » ned úno 07, 2021 21:26

S moderováním mých příspěvků těžko budeš mít práci navíc. Pokud někdo někoho zavraždil, napíšu, že někdo někoho zavraždil. Pokud měla XY tři nemanželské děti, napíšu, že měla tři nemanželské děti.

Nemám práci s moderováním Tvých příspěvků, to jen na okraj, dost často je ale podle mě zbytečné Ti odpovídat, nebo reagovat. Jako moderátor ovšem dost často musím.
----

Jsem ale moc ráda, že jsi pochopil, o co se mně jedná.

Měla tři nemanž. děti - to se dočtu v matrice.
Nebudu ovšem rozebírat, zda to byla kurva, dala každému, spustila se na každém kroku, upletla si fakany..... další si doplň. To je pak jasná neúcta.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » ned úno 07, 2021 21:45

Marně si vybavuji příležitost, kdy bys na mě musela reagovat jako moderátor, natož dost často.
Těžko jsem teď dodatečně pochopil něco, co je ohledně chápání historie a genealogie mým základním východiskem.

To, co popisuješ, není "neúcta k předkům", nýbrž "prostá neúcta", nepochopení a ideologické odmítnutí obyčejné lidské situace. Nepředpokládám, že bys mě z nějakých takových citovaných výroků podezřívala, nebo že by sis myslela, že by mi byly po srsti (leda v nějakém ad hoc cynickém žertu). Moje celkem jasně deklarovaná pozice od začátku téhle konkrétní diskuse je, že kategorie "předek" (zdůrazňuji!) z hlediska úcty nebo neúcty neznamená nic, a úcta/neúcta je sama o sobě osobnostně-podmíněná kategorie. Pokud jsem v tomhle punktu až dosud nebyl pochopen, už nevím, jak bych to líp popsal.
zeter

Příspěvekod Zora » ned úno 07, 2021 21:59

Rozvedla jsem Tvůj příklad, snad se tedy už obejdeme bez slovíčkaření.
Je mně totiž zcela jedno, zda je použita vazba "neúcta k předkům", nebo "prostá neúcta".

Neznám prostou a neprostou neúctu, (ba ani prostou a neprostou úctu), je to asi chyba výchovy, ale tu už nenapravím a přežila jsem doposud...
O předcích jen dobře a úctou, i o té trojnásobné svobodné matce, stejně tak třeba o člověku, který má v matrice příčinu úmrtí "upil se k smrti".

Jo a moderování není snad jen kárání, upozorňování na pravidla, ale také usměrňování diskuse nějakým směrem.

Z
Zora

Příspěvekod greghouse » ned úno 07, 2021 22:14

Já se v minulosti pohyboval na fóru, kde se lidi k sobě chovali často silně neuctivě a nálada byla velmi volná. Tam fungoval takový poměrně zajímavý jev. Když člověk založil nějaké téma, ve kterém potřeboval něco vyřešit nebo zodpovědět nějakou otázku, tak se naprosto běžně stávalo, že se během pár příspěvků podařilo najít nějakou odpověď nebo nějaký výsledek či se dopátrat k tomu, že je situace neřešitelná a prakticky nebylo dále nad čím diskutovat.

Zapleteno do těchto několika věcných příspěvků se pak vmontovali další diskutující, kteří když viděli, že už se nad daným tématem nediskutuje, začali mezi sebou řešit svoje problémy, u kterých původní téma sloužilo spíše jako výkop na louku daleko mimo hřiště.

Pokud si myslíte, že to píšu schválně tak, aby se to podobalo diskusi v tomto tématu, tak se mýlíte. Totéž bych dokázal popsat ještě než jsem se na tomto fóru registroval. Určitá podobnost tam ale podle mého názoru je. Nesnažím se tu nikoho přirovnávat k typům lidí, kteří vedli mnou popisované konverzace (to ani nelze). Jen zde vypichuju jak se v tomto jevu i fóra s naprosto odlišnými zájmy a uživatelskou základnou můžou v tomto podobat.

Poslední pointa: Jsem zvědavý, kolik příspěvků bude trvat, než se začne opět řešit GDPR a obecní (školní...) kroniky (pokud vůbec) a nebo je od této chvíle další téma tohoto vlákna: Kde je hranice vyjadřování na fóru, aby si to zasloužilo trest a jak tato hranice souvisí s panem kimesem a další témata.

edit: A bohužel k vyjádření toho názoru sem sám musel přispět k tomu co v příspěvku uvádím :-( /facepalm
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod Zora » ned úno 07, 2021 23:04

greghouse
Já s tím souhlasím, ale jak z toho ven?

GDPR je tak zprofanované, že se skoro všechno maže, než aby se řešilo, protože ti, co zodpovídají za dodržování GDPR na obecních a nakonec i městských úřadech (kroniky), jsou vytíženi především vlastní prací, nebo to dělají z alibismu, ale výsledek je stejná, kroniky jsou nepřístupné a nelze právně nic vytknout.
Já na místě starosty obce Horní Dolní bych raději všechno smazala, než se dvě třetiny pracovní doby (možná více) zabírala něčím, kde konce nevidím a co mně užírá pracovní čas.
Řeší se vlastně to, co se nesmí, ale na právně jasné návody, jak tedy třeba staré fotografie řešit, na to už asi čas není.
Odpoledne jsem cosi hledala, našla jsem zmínku o nějaké slavnosti kdesi a vyjádření pořadatelů, že sbírají souhlasy osob, které jsou zachyceny na fotkách, a proto tedy fotky zveřejní se zpožděním... myslím, že teď uplynul půl rok od slavnosti a fotky tam nejsou...

Za sebe jako za moderátora jasně píšu, že mně nejde o tresty, jde mně o slušně vedenou diskusi..,.
Z
Zora

Příspěvekod kimes » ned úno 07, 2021 23:20

Zora píše:Zetere, myslím, že vzhledem k posledním debatám s Tebou, je z mé strany racionálnější Tvé odpovědi už nekomentovat.
Máš neomylný zvyk podsouvat své názory opakovaně, snad si m,yslíš, že je druhý přijme.
Sorry, jsem moderátor a budu i dál hlídat, jak se k předkům vyjadřujeme. Nic víc, nic míň, Tvé přesvědčení Ti neberu.
Z

Zoro, omlouvám se za to jestli moje otázky byly příčinou ostřejší výměny názorů moderátorů. Samozřejmě znám obecný význam pojmu ban, také chodím na jiná a odborná fóra (nejen pan burget), ale chtěl jsem znát výklady/představy od zdejších moderátorů a děkuji za ně! Ono je dobré občas si vytříbit názory - troufám si říci, že už poznám s kterým uživatelem/moderátorem je snaha o věcnou argumentaci ztrátou času, protože i kdybych napsal že 1+1=2 tak mně se vší "seriozností" bude přesvědčovat, že jsem přeci napsal 3 - schopnost některých lidí překroutit jasné pojmy, učinit z nich nelogické závěry a cítit se uražen/dotčen tím, že mu to někdo vytkne, je úžasná...
Máte pravdu, něco/někdo už tady nestojí za komentář, protože - budu parafrázovat Járu da Cimrmana - můžeme to kritizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno co s tím můžeme udělat...

Přeji všem, úplně volně a doufám slušně, dobrou noc - tím snad nikoho neurazím...
kimes

Příspěvekod zburget » pon úno 08, 2021 8:46

K žádné "ostřejší výměně názorů moderátorů" zde nedošlo. A buďte si jist tím, že pokud bychom se měli, jakožto moderátoři, mezi sebou pohádat, tak to určitě nebude zde, veřejně.
Už jsem to tady v nějaké jiné diskuzi jednou psal: Pokud bych s nějakým moderátorským rozhodnutím třeba Zory nějak zásadně nesouhlasil, nedozvíte se to. Vyříkáme si to bokem, ale tady budu stát za ní. A předpokládám (věřím), že by se úplně stejně zachovala Zora. To ale vůbec nevylučuje to, že budeme mít na některé věci diametrálně jiné názory. A i ty, bych řekl, že tady mezi sebou sdílíme klidným a slušným způsobem. Minimálně tedy já nevnímám, že by tady mezi námi došlo k jakkoli "ostřejší" výměně názorů.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon úno 08, 2021 9:04

ano, potvrzuji. Z
Zora

Příspěvekod zeter » pon úno 08, 2021 9:34

Ještě než se vrátím ke GDPR, jenom závěrečná poznámka k té (ne)debatě o (ne)debatě: pojmy NEJSOU a priori jasné. Zejména ne ty abstraktní a ty, které označují nějaký komplikovaný jev. Vyjasnění pojmů je základní podmínkou, aby vůbec nějaká diskuse mohla proběhnout (to je jako když se sejdou tři neznámí lidé poprvé k mariáši, nebo když dva dělají guláš). Samotná diskuse pak může samozřejmě dopadnout všelijak. Ale dokud bude jedna ze stran či obě strany používat takové výrazy jako překrucovat, podsouvat, namlouvat, nebo k tomu přistupovat, jako by docházelo k rouhání atp, pak je samozřejmě vše ztraceno hned na začátku a dobře to dopadnout nemůže. Howg.

===

Ke GDPR - já vidím dost malou naději, že se něco zlepší. Podle mě bez nějaké lepší legislativy a dobré vůle zákonodárců bude dál panovat právní nejistota, kterou prostě různé instituce a různé samosprávy snášejí některé lépe, některé hůře, a podle toho k tomu přistupují. Což je věc celé digitalizace obecně - stačí si srovnat MZA a Opavu. Dokud nebudou mít archivy digitalizaci a publikaci na webu befélem, nevydupeme si nic.
Takže nám holt nezbude nic jiného, než to, co jsme dělali do teď: když někde něco je nebo se nově objeví, nespoléhat, že to tam bude i zítra. A doufat v lepší příští.

Obecních a školních kronik mi prošlo rukama jen pár, a moc osobních údajů jsem tam nepotkal. Ale jejich nepřístupnost mi přijde jako úplné popření toho, co má obecní kronika být - celé ty zástupy kronikářů se s ní těžko smolily proto, aby pak ležela někde v trezoru a nahlížet do ní se mohlo jen se zavázanýma očima.
Pokud se v tom někdo vyzná líp - neplatí ono, že ta ochrana by se neměla vztahovat na materiály, které již byly zveřejněné?

EDIT: a nešlo by třeba na ty kroniky nějak napasovat veřejný zájem atd.? Bohužel laik se v tom právním chaosu nemá šanci vyznat, zbývá jen pachuť a zklamání.
zeter

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi