od zedir » sob úno 06, 2021 18:27
Aby nevznikl nějaký mylný předpoklad. Samozřejmě neočekávám, že webovky obcí budou digitálním archivem věnující se jen historii a genealogii nebo že by tam měl takový obsah být na úkor aktuálních témat, úřední desky apod. Jde mi o to, že když už si obec dá tu práci, aby dala dohromady různé prameny, vyprávění, fotografie, naskenovala je, přiblížila je, ozdrojovala je, popsala, vše to hodila na internet atd., proč to pak v jednu chvíli nesmyslně zahodí, protože tomu pochopitelně žádné varování "za 14 dní toto a tamto odstraníme z webu" nepředchází. GDPR se navíc přece týká jen živých osob - dobře, budiž, dejme tomu, že pochopím, že zmizely fotky ze 70. let, určitě mnoho lidí dosud žije. Z jakého důvodu ale zmizely sto nebo i více let staré fotky? Aby náhodou nebyl na nich nějaký Metuzalém? Proč zmizely i veškeré fotky domů a obecních objektů, to GDPR chrání už i osobní údaje pastoušky, školy a mlýna? Proč zmizelo vyprávění o veteránovi od Laudona? To už se opravdu všichni zbláznili? Co se týče i těch starých fotek z novější doby - například ty ze 70. let - pokud takové zmizí z důvodu ochrany osobních údajů dosud možná žijících osob, jak je potom tedy možné, že zároveň je zveřejněno mnoho aktuálních fotek ze všech možných akci, které obec za daný rok koná. Co je to za stupiditu. Pokud někomu vadí i jen ta obyčejná fotka dávno zemřelého předka (a vím, že takoví [autocenzura] jsou) nebo jakákoliv nelichotivá zmínka, tak to se může rovnou zakázat výuka historie. Z hlediska GDPR je jedno, jestli daný člověk zemřel včera nebo před tisíci lety. Co kdyby se ozval nějaký prapra......vnuk Karla Velikého, že se mu nelíbí, jak je o něm vyučováno - to bychom museli zakázat všechno, to by neprošly ani fotografie například na MH (pro mě osobně jediný přínos, který jsem tam kdy zažil). To potom s nějakou ochranou osobních údajů nemá pranic společného, to je jen jiná forma cenzury. Jsem rozhořčený a asi je to i vidět, to ale samozřejmě není nic proti vám tady, to jen popisuji situaci ze svého selského pohledu.
Důvod, proč mě to všechno tak štve, je ten, že když se bude archiv zdráhat něco digitalizovat, tak vím, že ten pramen existuje a že archiv má povinnost umožnit k němu přístup, i když ne třeba zrovna v digitalizované podobě a já se pro něj musím vypravit osobně, ale důležité je, že to jde. V případě těchto obcí také vím, že určité prameny existují, ale mají tyto obce povinnost mi umožnit zpřístupnit svůj soubor fotografií, který nashromáždily? To sotva. Kdoví totiž, jestli vůbec existuje nějaký jejich nepřístupný digitální fond, jestli jednoduše vše nenávratně nesmazali (proč by jej vůbec uchovávali, protože GDPR - to by vše jinak rovnou mohli na webu přece nechat, protože dle tohoto výkladu by přístup k osobním údajům zveřejněním na webu byl stejným proviněním jako umožnění přístupu k nim jakémukoliv člověku, co třeba zrovna náhodou půjde kolem). Jak by to také asi bizarně fungovalo v praxi. Takže jsme v situaci, kdy zdroje jsou, jsou zpracované, ale není se k nim jak dostat, můžeme jen láteřit nad hloupostí všech, pro které je mozek sprosté slovo. Čím více obcí se bude chovat takto iracionálně, tím se také rovnou do prachu zadupávají všechny občanské iniciativy na téma sběru dokumentů, fotografií, setkávání rodáků a důchodců apod. Pokud si někdo GDPR vykládá tímto stupidním způsobem, kdy jím zaštiťován odstraňuje staré dokumenty z webu, tak touto "logikou" by byla stejným prohřeškem například výměna fotografií mezi lidmi na MH, to by člověk nemohl někomu dát nebo ukázat svou školní fotografii a říct "tohle je Jan Novák z Rousínova", protože to už je předávání osobních údajů žijící osoby bez jejího výslovného souhlasu.
Dnes jsem si postahoval z webu všechny staré fotografie, které tam jsou - celkem asi 500 fotek. Doufám, že mi na zvonek nezazvoní nějaká GDPR policie a nebude mě chtít soudit vojenský soud za pošlapání tolika osobních údajů. Teď ale na vážnou notu - doporučuji všem, aby se zachovali stejně - všechno, co vás zajímá, si zazálohujte a stáhněte, dokud to ještě jde, protože byrokratická mašinerie je vytrvalá, věčná a naprosto choromyslná a nevíme dne, ani hodiny, než se zjeví nějaký aktivista. Tím pochopitelně nenadávám lidem, kteří se starají o obec a navrch ještě musí řešit tohle. Na mysli mám právě ty potížisty, kteří jen vytváří nové a nové problémy pro další a vidí je tam, kde nejsou.