GDPR a obecní (školní...) kroniky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

GDPR a obecní (školní...) kroniky

Příspěvekod zedir » sob úno 06, 2021 1:10

Dobrý den,

dopálen jsem teď zjistil, že web jedné "mé" vesnice, který byl velmi podařený, celý překopali a stáhli z něj naprosto veškeré staré fotky, vyprávění pamětníků, povídání o historii obce, úžasné perličky o místních rodácích, prostě všechno. Důvod uvedený není, ale u jiné obce předků také zmizela celá obecní kronika, která tam byla dlouho vyvěšena a tentokrát je jako důvod uvedeno tajemné, stupidní a milionkrát omílané zaklínadlo GDPR. Díky určité prozíravosti jsem si již dříve část kroniky stáhl, stejně jako i některé fotografie, které mě zajímaly, ale veškerý obsah pochopitelně ne. Jiná vesnice, odkud pochází mí nejbližší předci, přitom i v tuto chvíli má stále nádherný web plný stovek historických fotografií i s popisky, kdo na nich je (pokud známo), je k dispozici 400stránková obecní kronika i mnohá vyprávění o historii doplněná nejrůznějšími dokumenty. Raději ani neuvádím, o jakou obec se jedná, než si to náhodou přečte nějaký agilní byrokratický hnidopich a chytí se toho. Preventivně si také budu muset vše zálohovat...

O co mi jde: dokáže mi někdo stručně a jednoduše shrnout a vysvětlit, co to zatracené GDPR ve vztahu k takovým pramenům a webům znamená? Proč jedna vesnice úplně zlikviduje svůj léta pracně budovaný web a jiná ve stejné chvíli neustále přidává nové informace, fotografie a prameny? Proč proboha si to každý vykládá tak naprosto diametrálně odlišně? Co je to za nesmyslný pavýmysl, když ta totožná vesnice, která svou desítky let starou kroniku stáhla "protože GDPR", zároveň má bez nejmenších problémů na webu zveřejněno asi milion informací o žijících osobách a opravdu pochybuji, že každá s tím vyjádřila souhlas? Proč obecní kroniku vesnice "nemůže" zveřejnit, ale archiv ano? Sám jsem se na to GDPR pochopitelně díval, ale už to doopravdy nechápu. Která pasáž je tím důvodem, že se dějí tyhle smyslu zbavené šaškárny. Proč má tolik byrokratů tak nutkavou potřebu být papežštější než papež.

Jaké máte vy zkušenosti se svými vesnicemi? Také vám mizí archiválie jedna za druhou? Kdo by to řekl - 21. století a místo toho, aby vládl pokrok a digitalizace, tak se vracíme do minulosti, kdy budeme muset objet deset archivů vesnic, farností, škol, firem a kdovíco ještě, abychom se dostali k nějakým informacím. Ve kterém chorém mozku se tohle zase zrodilo. Stalo se vám například to, že nějaký web své dokumenty zprvu ve strachu stáhl, ale pak je zase navrátil nebo pokoušeli jste se s patřičnými místy argumentovat? Jsem už vážně naštvaný, tak se jen chci zeptat, jak to vidí jiní.
zedir

Re: GDPR a obecní (školní...) kroniky

Příspěvekod JosefJ. » sob úno 06, 2021 7:46

Myslím, že GDPR nebude skutečný důvod, ale jen námitka.
Když se u mého zaměstnavatele naposled předělával web, byla vedoucí komunikace toho názoru, že je tam příliš mnoho informací a je proto přeplácaný a nepřehledný, a řada dokumentů, o které byl mezi veřejností zájem, se buď odstranila úplně, nebo byly na ně odstraněny odkazy, takže se k nim dostal jen ten, kdo znal URL. Také se objevoval argument, že desítky let staré věci nebudou nikoho zajímat, že na webu mají být věci aktuální.
Půjde tedy spíše o konflikt představ o tom, co má web obsahovat, a o tom, jaký postoj zastává ten, kdo o tom aktuálně rozhoduje.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod Zora » sob úno 06, 2021 8:12

No, podle mě je to jen alibismus. Než řešit v souladu se zákonem, co ještě ano a co ještě ne , raději smáznout všechno, nastává jistota, že problém nenastane. Navíc, mnohé obce prostě nemají odborné znalé pracovníky, takže to starosta či účetní vyřeší jediným možným způsobem...

Mezi námi, těch zákonů, vztahujících se ke zveřejnění čehokoliv, je více, a už jsem se osobně setkala s tím, že existují lidé, kteří toho cíleně zneužívají ( autorská práva).
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radix » sob úno 06, 2021 9:01

Podobné to je se starými novinami a časopisy.
Na Rudé právo to ale neplatí, to je online až do r. 1989:
http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo
Radix

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 9:25

U těch novin to asi nebude "GDPR", ale autorská práva. A na předlistopadové Rudé Právo se možná zase vztahuje nějaký jiný zákon (protože komunistické stranické noviny) - ale tohle je spíš jen dohad.

GDPR jsem napsal v uvozovkách proto, protože by tam správně neměli mít napsáno GDPR, ale Ochrana osobních údajů. Jenže u toho by si spousta lidí mohla ťukat na čelo, kdežto GDPR nikdo nerozumí a je to tak mocné zaklínadlo, že se za to schová nesmyslně kde co.
Proč jedna obec ano a druhá ne? Zkuste se jich přímo zeptat, proč to smazali. Třeba si někde někdo stěžoval. Někteří lidi jsou neskuteční debilové a vadí jim úplně všechno. I zveřejněná fotka jejich mrtvého pradědečka. Obzvlášť, když u toho bude napsáno něco ne úplně pozitivního. A než se z takovým volem/krávou dohadovat, je to nejedonušší smazat. Ale hezké je, že tak, jako se jiní nesmyslně zaklínají GDPR, vy se k informaci, proč přesně data smazali můžete dostat. Máte k ruce jiné zaklínadlo a to je zákon 106/1999 sb. O svobodném přístupu k informacím. Když v žádosti o vysvětlení tenhle zákon zmíníte, tak vám obec prostě odpovědět musí. Nejdřív bych ale zkusil zavolat starostovi a jednoduše se zeptat, co je k tak nesmyslnému kroku vedlo. Předpokládám, že vám jednoduše odpoví, že s tím (s někým) měli nějaký problém.
A když se odvolávají na GDPR tak je dobré si uvědomit, že každá obec podle tohohle nařízení EU má povinnost mít nějakého tzv. pověřence, který jim s tímhle nesmyslem radí. Můžete se případně zkusit zeptat i jeho, pokud by se starosta odvolal na to, že jim tohle pověřenec poradil / doporučil / nařídil. A tam už bych si já osobně nebral servítky a dobře bych mu naznačil, že si o něm myslím, že je … nekompetentní blbeček.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob úno 06, 2021 10:04

Máte k ruce jiné zaklínadlo a to je zákon 106/1999 sb. O svobodném přístupu k informacím. Když v žádosti o vysvětlení tenhle zákon zmíníte, tak vám obec prostě odpovědět musí.

asi takhle:
Proč jste smazali školní kroniku?
Museli jsme dodržet zákon o GDPR.

Jde o malé obce, kde je slovo GDPR noční můrou a všichni se točí v bludném kruhu... nikdo není právník, velmi často vykonávají různé funkce jednou týdně.... V nejlepším případě odkážou na nadřízený orgán, příp. pověřence a, tam bude znít odpověď, že tohle nenařizují , ale jen dávají na zváženou podřízeným obcím svůj právní názor.

Proč zrušilo MZA komunikaci na "nástěnce"? Určitě ne proto, že tam byly často nesmírné debility, ale proto, aby se náhodou neobjevilo datum narození osoby, spadající pod GDPR.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 11:16

Žádný zákon o GDPR neexistuje.
GDPR je NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů…
Do české legislativy je tohle nařízení implementováno zákonem č. 110/2019 Sb. o zpracování osobních údajů.
Perlička - v tomhle českém zákoně je řečeno, že orgány veřejné moci a veřejné subjekty nemůžou být potrestány za to, že tenhle zákon porušily.
§ 62 odst. 5 výše uvedeného zákona říká:
Úřad upustí od uložení správního trestu také tehdy, jde-li o správce a zpracovatele uvedené v čl. 83 odst. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679.

A ten článek 83 odst. 7 říká, že:
…každý členský stát může stanovit pravidla týkající se toho, zda a do jaké míry je možno ukládat správní pokuty orgánům veřejné moci a veřejným subjektům.
Dobrý, že?

Perlička 2 - Ministerstvo vnitra umožnilo v roce 2019 cca 88 000 neoprávněných přístupů k údajům v registru obyvatel - a nemohlo za to tak dostat žádný postih.

Což mě přivádí k myšlence - MZA je přece veřejný subjekt, takže by nemuseli být papežštější než papež a směle zveřejňovat všechno, co je po ochranných lhůtách. A i kdyby zveřejnili moje rodné číslo, tak za to flastr dostat nemůžou (mimochodem - moje rodné číslo = moje DIČ, takže je to ten nejveřejnější údaj, který můsím psát na každý papír, který vyrobím). Takže asi tak u nás v tomhle absurdistánu funguje ochrana osobních údajů.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod kimes » sob úno 06, 2021 11:24

Zora píše:Máte k ruce jiné zaklínadlo a to je zákon 106/1999 sb. O svobodném přístupu k informacím. Když v žádosti o vysvětlení tenhle zákon zmíníte, tak vám obec prostě odpovědět musí.

asi takhle:
Proč jste smazali školní kroniku?
Museli jsme dodržet zákon o GDPR.

Jde o malé obce, kde je slovo GDPR noční můrou a všichni se točí v bludném kruhu... nikdo není právník, velmi často vykonávají různé funkce jednou týdně.... V nejlepším případě odkážou na nadřízený orgán, příp. pověřence a, tam bude znít odpověď, že tohle nenařizují , ale jen dávají na zváženou podřízeným obcím svůj právní názor.

Proč zrušilo MZA komunikaci na "nástěnce"? Určitě ne proto, že tam byly často nesmírné debility, ale proto, aby se náhodou neobjevilo datum narození osoby, spadající pod GDPR.

Z

Myslím, že nejblíže realitě jsou ve svých příspěvcích kolegové JosefJ a Zora ... nesuďte webovky obcí podle sféry svých zájmů, většinu občanů historie moc nezajímá, oni potřebují k životu aktuální informace a tomu odpovídá obsah webů míst, podívejte se jak je u řady z nich formálně "odfláknutá" ta část o historii...
Naopak si nemyslím, že povinnost poskytování informací podle zák.č.106/1999Sb. je tak bezbřehá, jak se nám snaží namluvit zburget. Stačí si přečíst zejména §§ 8a), 9 a 11 zákona - a v nich citované odkazy na jiné zákony - a uvidíte co z té povinnosti poskytnout informace zůstane...
kimes

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 11:56

kimes píše:Naopak si nemyslím, že povinnost poskytování informací podle zák.č.106/1999Sb. je tak bezbřehá, jak se nám snaží namluvit zburget. Stačí si přečíst zejména §§ 8a), 9 a 11 zákona - a v nich citované odkazy na jiné zákony - a uvidíte co z té povinnosti poskytnout informace zůstane...
Já vím, že máte potřebu zpochybnit abslolutně všechno, co napíšu, ale velice by mě zajímalo, který odstavec výše uvedených paragrafů by mohl omezit poskytnutí informace o tom, z jakého důvodu byla nějaká informace stažena z webu.
Uznávám, se domáhat informací o stažení nějakých dat z webu je trochu kanón na vrabce, ale kdyby nějaké rozumné vysvětelní dát nechtěli, tak na základě tohohle musí. A v takovém vyjádření už by nestačilo napsat jen protože GDPR, protože to je pitomost, nestačilo by tam napsat ani protože zákon 110/2019 Sb. Museli by to aspoň trochu vysvětlit.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob úno 06, 2021 12:19

nemyslím si, že je to potřeba zpochybnit cokoliv tvrdíš, jde jen o jiný názor. Já se z Tebou ( v tomhle) taky neztotožňuji, protože se dívám na problém pragmaticky.

Mezi námi, vedeš diskusi s MZA kolem matrik a MOC TI DÍKY ZA TO, ale vlastně stále nevíme nic, jen to, že nemají čas, pracují na tom, a jsou i jiné úkoly.
(Naše odpovědi, proč s tím nezačali dříve, proč to tak vázne, proč mají chyby, proč neopravovali soouběžně mikrofilmy... jsou sice pěkné, ale naprosto už ničemu nepomohou)

Komunikace s úřady je šílená, a v těch malých obcích tam sedí fakt jen místní lidi, kteří se snaží řídit obec, ale už nemají kapacity na řešení třeba historie... A ze všech stran jsou napadáni tím, co by se mohlo stát, když nebudou jednat tak, jak si kdo právě přeje... A občas tam sedí také někdo proto, aby uplatnil právě svůj záměr.

Kdysi jsem uplatnila dotaz podle výše zmíněného zákona - kdo a co se naváží (nějaký odpad) na pozemek, sousedící s naší zahradou. Dotaz byl řádně napsaný, synek právník.

Ha, ha, dostalo se mně odpovědi ve smyslu, že majitel pozemku byl seznámen s mou stížností...
Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 18:14

No, v odpovědi pana kimese nešlo jen o vyjádření jiného názoru, který mu neberu. Naopak ho plně respektuju a uznávám, že v tomhle jste zřejmě daleko blíž skutečnosti, než já.
Jde mi o způsob, jakým se vyjadřuje:
…jak se nám snaží namluvit zburget.

Už se do mě v různých vláknech naváží dost dlouho na to, aby mi došla trpělivost. Jestli chce zjistit, jestli mám koule na to mu vpálit varování nebo nějaký drobně časově omezený ban, tak k tomu má velice dobře našlápnuto. A ujišťuju ho, že mi to nebude činit nejmenší problém.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod zedir » sob úno 06, 2021 18:27

Aby nevznikl nějaký mylný předpoklad. Samozřejmě neočekávám, že webovky obcí budou digitálním archivem věnující se jen historii a genealogii nebo že by tam měl takový obsah být na úkor aktuálních témat, úřední desky apod. Jde mi o to, že když už si obec dá tu práci, aby dala dohromady různé prameny, vyprávění, fotografie, naskenovala je, přiblížila je, ozdrojovala je, popsala, vše to hodila na internet atd., proč to pak v jednu chvíli nesmyslně zahodí, protože tomu pochopitelně žádné varování "za 14 dní toto a tamto odstraníme z webu" nepředchází. GDPR se navíc přece týká jen živých osob - dobře, budiž, dejme tomu, že pochopím, že zmizely fotky ze 70. let, určitě mnoho lidí dosud žije. Z jakého důvodu ale zmizely sto nebo i více let staré fotky? Aby náhodou nebyl na nich nějaký Metuzalém? Proč zmizely i veškeré fotky domů a obecních objektů, to GDPR chrání už i osobní údaje pastoušky, školy a mlýna? Proč zmizelo vyprávění o veteránovi od Laudona? To už se opravdu všichni zbláznili? Co se týče i těch starých fotek z novější doby - například ty ze 70. let - pokud takové zmizí z důvodu ochrany osobních údajů dosud možná žijících osob, jak je potom tedy možné, že zároveň je zveřejněno mnoho aktuálních fotek ze všech možných akci, které obec za daný rok koná. Co je to za stupiditu. Pokud někomu vadí i jen ta obyčejná fotka dávno zemřelého předka (a vím, že takoví [autocenzura] jsou) nebo jakákoliv nelichotivá zmínka, tak to se může rovnou zakázat výuka historie. Z hlediska GDPR je jedno, jestli daný člověk zemřel včera nebo před tisíci lety. Co kdyby se ozval nějaký prapra......vnuk Karla Velikého, že se mu nelíbí, jak je o něm vyučováno - to bychom museli zakázat všechno, to by neprošly ani fotografie například na MH (pro mě osobně jediný přínos, který jsem tam kdy zažil). To potom s nějakou ochranou osobních údajů nemá pranic společného, to je jen jiná forma cenzury. Jsem rozhořčený a asi je to i vidět, to ale samozřejmě není nic proti vám tady, to jen popisuji situaci ze svého selského pohledu.

Důvod, proč mě to všechno tak štve, je ten, že když se bude archiv zdráhat něco digitalizovat, tak vím, že ten pramen existuje a že archiv má povinnost umožnit k němu přístup, i když ne třeba zrovna v digitalizované podobě a já se pro něj musím vypravit osobně, ale důležité je, že to jde. V případě těchto obcí také vím, že určité prameny existují, ale mají tyto obce povinnost mi umožnit zpřístupnit svůj soubor fotografií, který nashromáždily? To sotva. Kdoví totiž, jestli vůbec existuje nějaký jejich nepřístupný digitální fond, jestli jednoduše vše nenávratně nesmazali (proč by jej vůbec uchovávali, protože GDPR - to by vše jinak rovnou mohli na webu přece nechat, protože dle tohoto výkladu by přístup k osobním údajům zveřejněním na webu byl stejným proviněním jako umožnění přístupu k nim jakémukoliv člověku, co třeba zrovna náhodou půjde kolem). Jak by to také asi bizarně fungovalo v praxi. Takže jsme v situaci, kdy zdroje jsou, jsou zpracované, ale není se k nim jak dostat, můžeme jen láteřit nad hloupostí všech, pro které je mozek sprosté slovo. Čím více obcí se bude chovat takto iracionálně, tím se také rovnou do prachu zadupávají všechny občanské iniciativy na téma sběru dokumentů, fotografií, setkávání rodáků a důchodců apod. Pokud si někdo GDPR vykládá tímto stupidním způsobem, kdy jím zaštiťován odstraňuje staré dokumenty z webu, tak touto "logikou" by byla stejným prohřeškem například výměna fotografií mezi lidmi na MH, to by člověk nemohl někomu dát nebo ukázat svou školní fotografii a říct "tohle je Jan Novák z Rousínova", protože to už je předávání osobních údajů žijící osoby bez jejího výslovného souhlasu.

Dnes jsem si postahoval z webu všechny staré fotografie, které tam jsou - celkem asi 500 fotek. Doufám, že mi na zvonek nezazvoní nějaká GDPR policie a nebude mě chtít soudit vojenský soud za pošlapání tolika osobních údajů. Teď ale na vážnou notu - doporučuji všem, aby se zachovali stejně - všechno, co vás zajímá, si zazálohujte a stáhněte, dokud to ještě jde, protože byrokratická mašinerie je vytrvalá, věčná a naprosto choromyslná a nevíme dne, ani hodiny, než se zjeví nějaký aktivista. Tím pochopitelně nenadávám lidem, kteří se starají o obec a navrch ještě musí řešit tohle. Na mysli mám právě ty potížisty, kteří jen vytváří nové a nové problémy pro další a vidí je tam, kde nejsou.
zedir

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 18:36

Jak jsem psal - zkuste jednoduše zavolat starostovi té obce a zeptejte se, proč to smazali. Třeba to opravdu jednoduše vysvětlí, že tam mají nějakou vzácnou kosočtverečnou a kvůli ní/němu to museli zamzat. A třeba vám i nabídne, že vám z toho něco poskytne. Nebo vám dá kontakt na obecního kronikáře, který to všechno někdo bude mít. Na menších obcích často sedí ještě normální lidé. Třeba i toho starostu štve, že to z nějakého důvdu muselo z webu.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob úno 06, 2021 18:38

Je třeba mít na mysli také ty, kteří vidí v možných problémech s GDPR bezplatný zisk...
Já se fakt mnohdy nedivím malým obcím, že raději stáhnou naprosto všechno ze svého webu, protože nemají odborníky, kteří by jednotlivosti posuzovali, a stačí např, jeden vychcánek, jehož fotografie je zveřejněna bez jeho souhlasu... (autorská práva).
Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob úno 06, 2021 18:56

Tak zrovna na GDPR i ty nejmenší obce mají povinnost toho odborníka mít. Bojím se, že to často není odborník, ale "odborník", pro kterého je to jenom ten snadný příjem.
Jo, ochrana autorských práv - to je taky kapitola! To je stejný průšvih, jako ta ochrana osobních údajů. Neskutečná zlodějina, neskutečná hajzlovina. Zrovna na přelomu roku jsem řešil - na Vánoční mši na Štědrý den se domluvily děcka co hrajou na housličky a zahrály tam dvě skladbičky od Michny. V úpravě jejich učitele ze ZUŠ. Protože je účast na mších v kostelích omezený kvůli koronaviru, tak všechny mše streamujeme přes Youtube. A u téhle Vánoční mše se obratem na Youtube objevilo upozornění, že porušení autorských práv, které spravuje OSA. Tk mě to teda zdvihlo ze židle. Autorská práva zanikají 90 let po smrti autora. Jak někdo může chtít platit za dílo, kde je autor skoro 350 let po smrti? Obratem jsem ten nárok OSA rozporoval a tím to skončilo. Ale bylo mi vysvětleno, že OSA dělá to, že když je nějaké takové dílo ve stavu, že nikdo autorská práva nenárokuje, prohlási to za tzv. "osiřelé dílo" a začně ho strašně chránit. Důvod je jediný, za jeho provozování dostane zaplaceno. A vůbec jim nevadí, že je autor 350 let po smrti. Kdo se v tom nevyzná, lekne se a zaplatí. Když se někdo začne bránit, tak se rychle stáhnou, protože dobře ví, že na nic nemají nejmenší nárok.
OSA je banda nejhorších zlodějů v republice. Dostávají výpalné z každého listu papíru, který se prodá. Z každého prázdného CD/DVD, které se prodá. Dostávají výpalné z jakéhokoli paměťového média - z každého harddisku, flash disku, SD karty, kterou si koupíte do foťáku, abyste si tam mohli nafotit dovolenou. Co kdyby si na ten papír někdo okopíroval stránku z nějaké knížky? Co kdyby si někdo na harddisk do počítače nahrál písničku, kterou stáhl z internetu? To je tak nehorázná banda, že si nezaslouží, aby se o nich někdo vyjadřoval slušně!
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Další

Zpět na Otázky a odpovědi