VYŘEŠENO Zmatek u evangelické rodiny

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Zmatek u evangelické rodiny

Příspěvekod MilanVi » sob led 30, 2021 17:53

Dobrý den,

prosím o pomoc/nápad/radu :). Jsem poněkud v koncích. Jde o evangelickou rodinu, čímž se hledání poněkud komlikuje (všechny generace).

Obrázek

U svatby Vrba-Krejčíková 18.11.1849 je napsáno (Zámrsk, farní úřad: Chvaletice, Evangelická, sign. R 11-9 matrika O 1849-1880, snímek 1):
Obrázek
... Nevěsta: Anna dcera z manželstwi Josefa Krejčíka baráčníka z Kobilnic č. 22 z Novodvorska w Čáslawsku, a jeho manželky Anny, rozená Slawik z Rohoznice č. - z Pardubska w Čáslawsku
nekatolického/(stáří) 21/wdowa (to se mi nezdá, protože pod tím je svolení neplnoleté ke svatbě:)
nar. 1829 5. Dubna
Že já níže psaný otec neplnoleté newěsty wtomto manželstwí svoluji, dosvědčuji mym vlastnoručním a ktomu dožádaných svatebních swedku podpisem: jozef krejcik otec newesestin ...
Je zde napsané datum narození, ale nenašel jsem ho pro Rohoznici ani v katolických, ani evangelických matrikách. Nemůžu najít ani svatbu rodičů Krejčík Josef - Slavíková Anna, ani narození otce Josefa Krejčíka, pouze narození matky Anny Slavíkové.

Rozhodl jsem se tedy udělat klasiku - hledání sourozenců, svateb,... v tomto domě Kobylnice 22:

* 29.4.1838 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8648/31
NĚMECKY narození Alžběty,
otec Jozef Krejčík - syn Jakuba Krejčíka ze Seníku 3 a matky Anna Slavíková z Rohoznice
matka Kateřina Havelková

* 29.11.1840 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8648/35
NĚMECKY narození Terezie,
otec Jozef Krejčík - syn Jakuba Krejčíka ze Seníku 3 a matky Anna Slavíková z Rohoznice
matka Kateřina Havelková

* 25.10.1844 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8648/41
ČESKY narození Jozefa,
otec Jozef Krejčík - syn ZEMŘELÉHO Jakuba Krejčíka ze Seníku 3 a matky Anna Slavíková z Rohoznice
matka Kateřina Havelková

oo 26.11.1844 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8648/14
ČESKY svatba Barbory Krejčíkové,
otec Jozef Krejčík z Kobilnic 22
matka Anna Slavíková,
Jozef Krejčík podepisuje souhlas

a ještě přidám chronologicky co jsem uvedl na začátku:
oo 18.11.1849
ČESKY svatba Anna Krejčíková,
otec Jozef Krejčík z Kobilnic 22
matka Anna Slavíková z Rohoznice,
Jozef Krejčík podepisuje souhlas

Mezi lety 1840 Jakub Krejčík neumřel v Kobylnici ani v Seníku (Zámrsk, farní úřad: Lipoltice, sign. 1795 matrika Z 1824-1852) je poslední zápis úmrtí v Seníku 3 - Jana Krejčího 12.9.1827.

A teď nevím, co si mám myslet. Anna Slavíková asi nebyla vdaná s otcem i synem, že by to byla dcera mi také nepřipadá rozumné... A že by si pletli Josefa Krejčíka a Jakuba Krejčíka? Nebo je farář jako evangelíky moc neznal - a proto jsou české zápisy správně a německé ne?

Díky předem za cokoli... ja fatk nevím...
Milan
Naposledy upravil MilanVi dne čtv úno 04, 2021 19:05, celkově upraveno 1
MilanVi

Re: Zmatek u evangelické rodiny

Příspěvekod Boza » pon úno 01, 2021 11:22

Začal bych tím lehčím: totiž sňatkem Josefa Krejčíka a Kateřiny Havelkové. Ten se konal v Josefsdorfu (Svobodná Ves) 27. dubna 1828 a najdete jej dokonce ve dvojím provedení:

Katolická matrika: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/5985/129
Evangelická matrika: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9646/81

Na vás je nyní zkusit najít narození jejich dcery Anny a případně dalších dětí, dříve než se objevili v Kobylnici. Tipnu si, že budou ve stejné vsi. U všech zápisů kontrolujte, zda nemají dvojí zápis kat-evg. Zdá se mi, že v této oblasti v té době se jednalo o relativně běžnou věc.

Co se týče Jakuba Krejčíka, tak ten zřejmě +1837 v Seníku. Bohužel pro vás to vypadá, že se dotyčná matrika evangelické farnosti Semtěš nedochovala; jedinou stopou je v tomto případě záznam v IxZ: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9649/15
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod MilanVi » pon úno 01, 2021 19:56

Díky moc, tenhle sňatek jsem neměl - budu to intenzivně zkoumat, ale nějak mi do nesouhlasí to nalezené datum narození Anny Slavíkové - rok 1808 :( Podívám se, zda není nějaká jiná Anna Slavíková (ale zatím jsem žádnou takovou nenašel). Budu muset asi vyjít z toho sňatku a zapomenout na to, co jsem zatím našel... Ach jo... :)

Ještě jednou díky!
Mialn
MilanVi

Příspěvekod Boza » úte úno 02, 2021 6:59

Ne asi, ale určitě :) sám vidíte, že se Josef ženil jako syn Jakuba a Anny Slavíkové. Ty datumy narození jsou zjevně pozdější přípisky, někdo před vámi už tuto linili procházel a poznačil si je - bůhví jak jsou hodnověrné.
Boza

Příspěvekod MilanVi » úte úno 02, 2021 18:26

No, můj problém je, že za předka mám Annu Krejčíkovou provdanou Vrbovou, u jejíž svatby podpisuje otec Josef Krejčík zplnoletnění (číst tedy umí) - a přitom je tam napsána jako matka Anna Slavíková. To je můj největší problém, jinak bych po Vámi nalezené svatbě skočil bez přemýšlení :)

Milan
MilanVi

Příspěvekod Boza » stř úno 03, 2021 11:06

Jo, to vám neřeknu. Protože ovšem celý zápis v roce 1849 nepsal přímo Krejčík, tak bych nevylučoval možnost, že jen umístil podpis tam, kde mu to pan farář ukázal. Je taky možné, že byl prakticky na smrtelném loži.
Boza

Příspěvekod Zora » stř úno 03, 2021 11:50

No, můj problém je, že za předka mám Annu Krejčíkovou provdanou Vrbovou, u jejíž svatby podpisuje otec Josef Krejčík zplnoletnění (číst tedy umí) - a přitom je tam napsána jako matka Anna Slavíková. To je můj největší problém, jinak bych po Vámi nalezené svatbě skočil bez přemýšlení :)

Nevěřte tomu, že někdo četl, co podepisuje... Vždyť ani dnes ten zápis nepřečteme mnozí na první pokus a kolik z nás četlo vše na svatebním protokolu ... Hlavně se nesplést, podepsat na správné místo... . (někdy byl také podpis to jediné, co dotyčný napsat uměl, dokonce to doma před podpisem mnohdy nacvičovali) navíc - matně se mně zdá, že u podpisu je křížek, .... to bez záruky
Pak píšete o vdově a zplnoletnění.
Pokud žena ovdověla, spadala opět pod pravomoc otce (pokud žil) ten měl povinnost postarat se o ni a její děti a stejně tak udělit souhlas k další svatbě, pokud ještě nedosáhla plnoletosti ( v případě že nežil, uděloval souhlas příslušný úřad.

Můj pohled...
Myslím si, že se prohodila příjmení matky a babičky. To se občas stávalo a to, že je to uvedeno i u svatby Anny a u svatby Barbory, jen nasvědčuje tomu, že farář údaje opisoval a moc si (u žen) nekontroloval správnost.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod MilanVi » stř úno 03, 2021 14:45

Asi máte pravdu, já byl doteď zvyklý na správné údaje, budu si na to muset zvyknout :). Takže budu pokračovat v pátrání tímto směrem.

Díky za pomoc a hezký den,
Milan
MilanVi

Příspěvekod Boza » stř úno 03, 2021 14:50

Jenom dodám, že vám stále doporučuju dohledat si všechny děti Josefa Krejčíka a Kateřiny Havelkové. Obrázek si pak uděláte sám. Spoiler: u Anny vás čeká malé překvapení.
Boza

Příspěvekod MilanVi » stř úno 03, 2021 17:09

Díky moc, už jsem našel Annu i další (btw zase tam maji chybná jména - třeba u Trojanů Josef nebo Václav) :)

Ještě jednou díky, moc jste mi pomohl!

Hezký den přeje
Milan
MilanVi

Zpět na Otázky a odpovědi