VYŘEŠENO Partyzánský oddíl Olga

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Partyzánský oddíl Olga

Příspěvekod m.k.85 » pát led 29, 2021 19:29

Dobrý den,
zajímám se o partyzánský oddíl Olga, který vznikl v roce 1945 v Nemochovicích okr. Vyškov. Oddíl operoval hlavně na Vyškovsku a Kroměřížsku v Chřibech. Záhy po jeho vzniku se k oddílu přidal můj prastrýc Milan Dias, který se ukrýval před totálním nasazením. Bohužel 3.4.1945 padl při jednom z bojů v Brankovicích, jen kousek od domu, kde bydlela jeho rodina. Jeho mrtvola ještě s mrtvolou dalšího padlého, sovětského partyzána, se dostala do rukou německého Jagdkomanda se sídlem v nedalekých Litenčicích.
V Litenčicích měli být tito dva padlí zakopáni nazí bez zbytečných ceremonií na místním mrchovišti. Nakonec je zakopali v této obci někde u lesa a po válce byla těla exhumována a řádně pohřbena v Nemochovicích na hřbitově do nově vzniknuvšího partyzánského hrobu (V Nemochovicích měl oddíl původně základnu). Nikde jsem v literatuře nenašel podrobnosti k této exhumaci a následném pohřbu. Hlavně data by mě zajímala.
Nenapadá někoho, kde by se dalo popátrat po těchto informacích?
Mimochodem s oddílem Olga je spjat její kontroverzní velitel, který byl proslulý svým alkoholismem a likvidací svých podřízených členů v oddílu. Díky tomu měl oddíl Olga špatnou pověst, kterou někteří přeživší členové chtěli očistit v poválečných soudních procesech.
Je tu ještě někdo, kdo by se v minulosti zajímal oddílem Olga?
Naposledy upravil m.k.85 dne stř úno 03, 2021 19:11, celkově upraveno 1
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Partyzánský oddíl Olga

Příspěvekod zeter » sob led 30, 2021 8:59

Řekl bych, že exhumaci a pohřeb určitě provázelo vydatné papírování... možná ve fondu obecního úřadu? Nevím.

Kdyby to někoho zajímalo, zde obsáhlý článek, který se historií oddílu Olga velmi podrobně zabývá (je to pdf, ale není třeba stahovat, článek je níže celý)

https://www.academia.edu/38424634/Party ... o=download
zeter

Příspěvekod Zora » sob led 30, 2021 10:05

Zde popis události včetně jmen účastníků
a prameny, ze kterých autor čerpal.

https://is.muni.cz/th/uwb5y/Kopie__2__- ... TNIHO_.pdf
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » sob led 30, 2021 11:13

(to je disertace téhož autora, Vladimíra Černého, z r. 2006 na širší téma - článek, který jsem odkazoval, je o něco novější, 2010, a věnuje se přímo oddílu Olga a nejspíš vychází z oné disertace - ale něco se nemuselo do článku dostat, může být užitečné oba popisy srovnat)
zeter

Příspěvekod Zora » sob led 30, 2021 12:26

Určitě to pomůže kolegovi více, protože jsou tam uvedeny zdroje.
Jednak všeobecné hned v první kapitole práce, druhak konkretní k jednotlivým událostem.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » sob led 30, 2021 13:08

V článku jsou zdroje taky, je to 50stránkový vědecký článek v odborném periodiku (stačilo nahlédnout), navíc se zabývá přímo konkrétním tématem a vyšel až s určitým odstupem po obhajobě disertace, tj. mohl být i doplněn o nové výsledky následného výzkumu, případně mohly být zohledněny výsledky obhajoby disertace a pak recenzního řízení.

Ovšem pochybuji, že by kolega tyhle zdroje neznal nebo nebyl schopný sám dohledat (incident je zmíněn v obou, ale pokud jsem něco nepřehlédl, o dalším osudu těl obětí nic konkrétního) - dával jsem to sem spíš pro ostatní, když už jsem si to dohledal sám (o p. o. Olga jsem již něco četl a slyšel a rád jsem si to oživil).

EDIT: jinak tohle je přesně ten případ, kdy bych neváhal a obrátil se přímo na autora daných článků - myslím, že v celé zemi nebude nikdo, kdo by se tématem jako takovým zabýval podrobněji a měl lepší přehled. Navíc by ho to dost možná potěšilo.
https://is.muni.cz/osoba/vlcerny
zeter

Příspěvekod Zora » sob led 30, 2021 13:15

Snad jsem neučinila něco hrůzného.
edit - nahlédla jsem.

Prostě si kolega buď vybere, nebo obě písemnosti zná, může také porovnat. Nic závadného v tom nevidím.

Z
Zora

Příspěvekod m.k.85 » sob led 30, 2021 14:46

Děkuji za oba odkazy. Přesně tak, už jsem je četl a načerpal z nich mnoho informací.
Dobrý nápad s oslovením autora. Díky za kontakt.
V těchto pracích jsou ukázky z knihy "V dvojím ohni", ze 70.let a považuji ji za zdařilou. V knihovně jsem jí však nesehnal.
m.k.85

Příspěvekod zeter » sob led 30, 2021 15:18

V dvojím ohni jsem právě kdysi dávno četl (akorát jsem si nemohl vzpomenout na titul). Dostupné to bude přes meziknihovní výpůjčku, v Souborném katalogu vidím obě vydání v mnoha knihovnách, vč. digitalizátů:
https://aleph.nkp.cz/F/KVIERDMEQRDXJV9X ... format=999
Ale myslím, že ta Černého práce přece jenom bude poskytovat ucelenější představu, v raných 70. letech by autorům "leccos neprošlo" a těch dalších bezmála 40 let bádání nutně znamená mnohem větší rozsah zpracovaných pramenů. (V tomto smyslu se ostatně vyjadřuje sám Černý v úvodu článku.)

Jinak možná by mohla být o exhumaci a pohřbu zmínka v obecní kronice, ale u obecních kronik jeden nikdy neví, co tam najde, a o konkrétních osobách toho většinou moc nebývá.

EDIT: ještě k V dvojím ohni - dokument je digitalizovaný, a po přihlášení se k němu lze dostat - v odkazu výše kliknout na "Digitalizovaný dokument", odkliknout souhlas, pak "Pro zobrazení dokumentu se přihlaste účtem své instituce", pak "Přihlásit knihovním účtem/eduID" (prostřední tlačítko), pak "Jiný účet", a tam si snad najdete svoji knihovnu a budete se moci přihlásit přes ni - mně se to povedlo přes Městskou knihovnu v Praze.
(přes jednotlivé stránky jsou sice zámečky, ale normálně se zobrazí)
(vděčíme tomu za to, že jsou knihovny uzavřené, a tak je takhle online dostupné ledacos...)

EDIT 2: aha, tak on ten odkaz na výsledky vyhledávání v souborném katalogu nefunguje, resp. vede na titulní stránku. Tedy: první vpravo nahoře - SKC, tam už to dohledáte - na dotaz "V dvojím ohni" mi to hodí pět výsledků, třetí je vydání v r. 1974, rozkliknout, a tam je ten seznam, ve fondech kterých knihoven se kniha nachází, a hned u prvního je i ten odkaz "Digitalizovaný dokument".
zeter

Příspěvekod m.k.85 » sob led 30, 2021 16:48

Děkuji, děkuji za rady. Zkusím a uvidím.
Také jsem při hledání této knihy narazil na možnosti "na a dotaz".
Jinak co se týče té exhumace mého předka, tak se chystám projít obecní kroniky (Litenčic a Nemochovic), jak píšete, ale až po zpřístupnění archivů. V případě, že jsou už kroniky z poválečného období uloženy v soka. Měly by být...
Ještě mě napadlo, že by mohla být zmínka v matrice úmrtí dané obce o dodatečném pohřbu a vzhledem k tomu, že je to již 76 let od případného záznamu, tak by mně na matrice mohli poskytnout informace. Že to byl můj prastrýc, nehraje roli. To už je vzdálená rodinná vazba pro získání záznamu úmrtí.
m.k.85

Příspěvekod zeter » sob led 30, 2021 17:04

Já si v ní po přihlášení normálně listoval, ve jmenném rejstříku se M. D. vyskytuje vícekrát, nezkoumal jsem to podrobně.
U obecních kronik vůbec netuším, jak to s tím předáváním do archivů je, ale asi bych se prvně poptal i na OÚ, abyste zbytečně nečekal. Co koukám na Archivní fondy ČR, mají tam Archiv obce Nemochovice (do r. 1945) a pak MNV Nemochovice (1945-) - první zmíněný nezpracovaný a nepřístupný, druhý částečně inventarizovaný a částečně přístupný.
Taky by o tom měli (nebo mohli) vědět na hřbitovní správě - možná spíš než na matrice, i když i tam by měli mít záznam o úmrtí a vždycky je možnost, že se tam najde nějaký přípisek. Lhůta pro nahlédnutí na záznam nepříbuzného je jen 30 let (75 od posledního zápisu v knize je jen pro předání matriky do archivu), takže by to mělo být bez problémů, leda byse narazil na nějakou zarputilou úřednici/úředníka, který se nevyzná v předpisech.
zeter

Příspěvekod ZEL » ned led 31, 2021 17:39

V knize Nemochovice v proměnách času od Evy a Jaroslava Motalových se píše, že pohřeb padlých z 3.4.1945 (Gaučerov, Korš, Dias) spolu s Břetislavem Schweidlerem padlým 22.4.1945 se konal 6.5.1945 odpoledne za velké účasti obyvatel místních i z okolí. Nad hrobem promluvil Jan Čech, farář církve československé ve Slavkově, N. Hanák, učitel z Brankovic, a Vladimír Bárta, učitel z Nemochovic. Zdá se, že autoři čerpali z obecní kroniky. Ohledně exhumace se nic nepíše.
Manžel si vzpomněl, že jeho otec, který v té době dojížděl vlakem do Brna za prací, tvrdil, že mu místní říkali, že Němci neznali totožnost zastřelených, proto bylo tělo vystaveno, jestli ho někdo nepozná, všichni ale mlčeli. Ohledně vlastní události, Dias měl ostřelovat Němce na silnici ze svahu pod tratí, jeden z nich ale vnikl do domu u silnice, vylezl na střechu, odsunul křidlici a zastřelil ho ze zálohy. Jsou to ovšem vzpomínky reprodukované přes několik osob, berte je s rezervou.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod m.k.85 » ned led 31, 2021 20:25

Dobrý den,
super, děkuji Vám. Přesně o takové informace kolem pohřbu mně šlo. Tedy o datum pohřbu. Ta exhumace ani tak důležitá není, ale předpokládám, že musela být bezprostředně před pohřbem. Nechci si ani domýšlet, jak těla po měsíci v zemi, vypadala :(
To, co říká Váš manžel ze vzpomínek jeho tatínka je pravda. Dias bydlel několik metrů od přestřelky a na rozdíl od většiny ostatních partyzánů z oddílu znal terén. Ještě před tím, než se dostal na návrší odkud na Němce pálil, tak v nedalekém domě stihl varovat svoji matku (moji prababičku) a své sourozence, aby se ukryli. Tatínka měl toho času uvězněného také za odboj v Buchenwaldu. Rozloučil se a odešel překvapit Němce zezadu, avšak při změně pozice byl, jak píšete, sám překvapen smrtelnou střelbou z protějšího domu. Tak jsem to slyšel i já od své maminky, která to měla od své stařenky (matky Diase). Vím i to, že při následném vyšetřování bylo jeho mrtvé tělo Němci na návrší objeveno a shozeno dolů k silnici a čekali, na reakce místních, zdali někdo prozradí partyzánovu identitu. Moje maminka říkala, že i její stařenka (matka Diase) musela zapřít vlastního syna a takzvaně nehnout brvou - hrozné. Kdyby brvou hnula, tak bych tu nebyl a předpokládám, že i spousta dalších. Na místě, kde Dias ležel je velký pomník z r. 1966 a tato ulice nese jméno ulice "Milana Diase".
No a zbytek už jsem psal v jednom z předchozích příspěvků. Němci naložili mrtvé a odvezli je zakopat do vesnice, kde měli úřadovnu (Litenčice). Díky Vám už tedy vím, že pohřeb a exhumace proběhly asi měsíc poté (6.5.1945). Zajímavé je, že to bylo vlastně ještě za okupace. Zainteresované obce však již byly osvobozeny. A ještě jedna informace. Otec partyzána M.Diase, řídící učitel z Brankovic V.Dias, byl živý propuštěn z Buchenwaldu den před zmíněným pohřbem.
Děkuji.
m.k.85

Příspěvekod ZEL » pon úno 01, 2021 11:43

Ještě jsem zalistovala v seznamu pramenů a literatury citované knihy. První tři díly kroniky obce Nemochovice by měly ležet v SOkA Vyškov se sídlem ve Slavkově, na obecním úřadě v Brankovicích je první díl obecní kroniky do roku 1945 a pamětní kronika obce Brankovice od roku 1945 (stav k roku 2003). Z literatury je tam uvedeno několik článků Jindřicha Ocáska, spoluautora knihy V dvojím ohni a zejména článek ve Slavkovských novinách pro město Slavkov a okolí, 8.5.1945, č.10, s.8 - Dne 6. května 1945. Pohřeb partyzánů v Nemochovicích. V tomhle článku a v obecní kronice bych čekala nejvíc podrobností, snad i o exhumaci. Nemochovice byly osvobozeny už 1.5.1945. U nás patří do přízně, ale mnohem vzdálenější, Olga Tesaříková, na jejíž záchranu celá akce proběhla. Když mi manžel říkal o té identifikaci, tak se mi při té představě udělalo úplně špatně.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod m.k.85 » pon úno 01, 2021 14:36

I kroniky obce Brankovic jsou již v soka Vyškov (ve Slavkově), četl jsem je. Byly tam jen informace o samotné přestřelce a o předání vyznamenání válečného kříže posmrtně M.Diasovi v roce 1946. Jinak nic.
Čekám na odpověď ze soka Vyškov na obecní kroniku Nemochovic. Slavkovské noviny z 8.5.1945 nevím, kde by mohly být k dohledání.
Ale i tak, už jste mně pomohla s tím datem a info kolem a za to jsem rád.
m.k.85

Další

Zpět na Otázky a odpovědi