VYŘEŠENO Matrika N, 1743, Tábor, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: Matrika N, 1743, Tábor, latina

Příspěvekod ATUM » sob pro 12, 2020 11:42

Já vím, že zrovna Vy nejvíce a nejpečlivěji pomáháte se čtením, ale bohužel zvláště sekce čtení je příliš zapravidlovaná a badatele odrazuje a reagují negativně. Bohužel nám zrušili diskuzní fórum na MZA Brno a DOPORUČUJÍ tyto stránky. A moderátoři na nich mají monopol. A možná Aitav dostal odpověď rovnou na mail a nemá potřebu reagovat.
ATUM

Oblast pátrání: Okolí Brtnice, Dolní Cerekve, Batelova, Třeště, Telče, Dačic, Kunžaku,
Žirovnice, Písku

Příspěvekod Zora » sob pro 12, 2020 11:51

Spíš jde o to, že právě Vy máte potřebu reagovat tam, kde něco víte, bez ohledu na pokyn moderátora, děláte to cíleně a opakovaně.

Varuji, příště to bude ban, naprosto znevažujete práci moderátorů.
Každý z nás se zavázal vstupem pravidla dodržovat a každý z nás má možnost tato fórum nepoužívat, pokud je tady pro něj nevhodné prostředí.

Jen připomínám Váš příspěvek k tématu městečko Emauzy,, kde jste po několika slušných dotazech hrála mrtvého brouka, Inu opět potřeba napsat cokoliv, i když to není správné a nedokázala jste ani rozumně přidat zdroj nebo napsat - sorry, sekla jsem se.,...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob pro 12, 2020 11:54

Sekce čtení "zapravidlovaná" být musí, protože je zde největší provoz a bez striktních pravidel bychom se tady z toho asi zbláznili.
Moderátoři mají monopol … no, já bych neřekl monopol, ale dokonce diktaturu :twisted: Jenže to tak prostě je, musí být, jinak to nejde, a nikdo s tím nic nenadělá.

Pokud dostal kdokoli odpověď na svůj dotaz bokem, mimo fórum, s tím bohužel nic nenaděláme. Je to boj každého jednotlivce, degraduje tím ale úroveň fóra.

Na tato témata zde bylo napsáno opravdu hodně a cokoli bych se psal, poněkolikáté bych se opakoval. Proto bych si dovolil z pozice moderátora debatu kolem pravidel, co kdo může a nemůže a co dělají nebo nedělají moderátoři v tomto vlákně ukončit.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob pro 12, 2020 11:57

Já také z pozice moderátora

nedej bože, abychom se dostali na "úroveň" nástěnky actapublica.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » sob pro 12, 2020 15:16

Následující prosím budiž bráno maximálně konstruktivně:
Pokud by tu měl hrozit ban někomu, kdo odpoví na dotaz formulovaný v rozporu s pravidly, než dojde k nápravě, nechť je to explicitně uvedeno v pravidlech.
Cesta ven: pokud moderátoři narazí na dotaz, který je v rozporu s pravidly, nechť jej zamknou pro odpovědi řadových přispěvatelů a luštitelů, vyzvou tazatele k nápravě, a pokud k ní nedojde, ať příspěvek přesunou někam s očí. Pokud k ní dojde, ať jej odemknou pro ostatní. To uzamknutí by ale mělo být vidět na první pohled, aby řadoví luštitelé nemuseli pročítat stále se opakující ping-pong mezi neposlušným uživatelem a moderátory a čekat, až bude dotaz uznán za korektně položený. (Že je problém na straně neposlušných uživatelů, o tom žádná, ale současné nastavení je takový s prominutím kočkopes.)
Mimochodem, pokud si dobře vzpomínám, v té nedávné debatě o fungování fóra, která skončila dosti nešťastně odchodem Moniky, se pan Burget přímo vyjádřil, že v odpovědi na formálně špatně položený dotaz nebude nikomu bránit. (Nechce se mi to dohledávat, pokud se mýlím, s omluvou vezmu toto tvrzení zpět.)
Není mým cílem se nikoho z moderátorů dotknout, sám nemám problém se jakýmikoli pravidly řídit (a k jejich respektování jsem při každé vhodné příležitosti tazatele ponoukal), ale ta pravidla musí být jasná a nesmějí překážet normálnímu provozu a nesmí si je každý moderátor vykládat po svém.
zeter

Příspěvekod zburget » sob pro 12, 2020 16:48

Jo, tohle kdyby šlo, tak by to bylo zlatý…
Jenže když uzamknu téma, tak tam nemůže už vyjma moderátora dělat nikdo nic. Nelze ani upravovat příspěvky. A bohužel není možné vybrat variantu, aby mohl něco psát alespoň autor. :-(

Kdyby tohle šlo, dělám to tak už dávno.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob pro 12, 2020 17:06

Jediné, co se dá, je smazat vložený odkaz.

Pak může odpovědět pouze a jenom tázající se.
Zatím jsme se ovšem domnívali, že sem chodí rozumní kolegové, a že po upozornění bude následovat oprava. Tak se také ve většině dotazů děje.
Podívejte se na poslední tři dny dny ve čtení, jaké tam nastávají zmatky. Přečíst tohle, to není ono, tak to další, to tam nevidím... Nepřepíše nic, jen převede jméno, resp. příjmení a čeká...

Z
Zora

Příspěvekod zedir » sob pro 12, 2020 18:15

Že tady do toho zasahuju, ale také o tom něco vím... Připomíná mi to dobu, kdy jsem tyto otázky musel řešit sám. Jak už bylo řečeno v minulých debatách, základem by měla být jednoduchost a funkčnost. Není možné vytvářet z obyčejného uzavírání nebo přesunu témat celou vědu, aby se někdo náhodou nedej bože necítil ukřivděný. Bylo mou chybou, že jsem takovým uvažováním ztrácel moře času a postupně jsem si uvědomoval, že to není udržitelné a že opravdu není možné vyhodnocovat tisíc pět set faktorů k jednomu obyčejnému rozhodnutí - jako zda je uživatel nováček, jak se (ne)choval v minulých dotazech, kolik dotazů položil, zda má "polehčující" okolnosti, kdy pomáhá v jiných vláknech, zda se na fórum přihlásil po výzvě o nápravu a ignoroval ji, nebo ne, jak je dotaz starý, kolik pravidel a která a jak moc nebo málo důležitá porušil apod. Vždycky jsem se snažil být vstřícný a nekonfliktní, ale bohužel to jsou pro mnohá stáda lidí nikoliv ctnosti, ale jen slabiny, kterých hodlají patřičně a co nejzákeřněji zneužít.

Nebýt toho, že na moderování dnes už nemám žaludek, jak jsem z lidí a jejich sobeckosti, arogance a dohadování znechucený, byl bych dnes mnohem tvrdší. Ostatně už onehdy ke konci mého moderování a při vytváření nových pravidel jsem tam vložil tu klauzuli, že beze snahy nikdo nepomůže - cílem bylo jednoznačně to, aby odpadly ty neustálé nekonečné, zbytečné a nikam nevedoucí spory, kdy se může odpovídat, když někdo nesplní stoprocentně pravidla, nebo co když je splní jen zčásti. Chtěl jsem tak eliminovat ty apologety se spasitelským komplexem, kteří vytváří problémů nejvíce, chtěl jsem, aby pomáhání bez projevení snahy (nejen čtenářské, ale obecně beze snahy o přizpůsobení se fóru) bylo porušením pravidel, a trest (ban) tak hrozil nejen tázajícím se, ale především těm, kteří neustále dlouhodobě podkopávají moderátory a jejich práci, které věnují tolik času a co se jim za to dostane... Jen výkřiků o tom, jací jsou diktátoři a že jsou na nebohé tazatele moc a moc zlí.

Když jsem, zburgete, četl v posledním vlákně, jak obepisujete přes SZ tazatele opuštěných dotazů a jakou "administrativou" se zabýváte, tak si jednoznačně říkám, že jste přehnaně vstřícný (i když jste samozřejmě v očích mnoha diktátor, jako jsem jím byl kdysi já) a že takovým zbytečným zdržováním ztrácíte drahocenný čas, který můžete na fóru strávit mnoha efektivnějšími způsoby. Když se někdo přestane zajímat o své vlastní téma, tak ti lidé za takové otravování opravdu nestojí. Na vašem místě bych tu správu příspěvků prostě zjednodušil, jak to jen jde a nemazlil se se žádným potížistou. Jste moderátor a ve vaší gesci je udržování pořádku na fóru, opravdu nemáte povinnost ztrácet čas jen proto, že lidé jsou líní nebo vychytralí. To vy z "titulu" své funkce rozhodujete o tom, jak fórum bude vypadat, ne ti lidé, kteří jsou vždy plní námitek, výčitek a křivd, ale reálně fóru žádnou hodnotou nepřispějí a když by měli přiložit ruku k dílu, samozřejmě couvnou, protože by se ukázalo, že neumí nic jiného než jen kritizovat. U takových opravdu nemusíte mít špatné svědomí, že jste mohl ranit jejich útlocit a že jste měl jednat více škrobeně a tabulkově.

K co nejefektivnější správě je zapotřebí hlavně jednoduchost...
zedir

Příspěvekod Zora » sob pro 12, 2020 18:18

Souhlasím, a děkuji, navrhuji podobný postup už delší dobu.
Z
Zora

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO