Odlišné údaje o rodičích

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Odlišné údaje o rodičích

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 9:07

Vůbec netvrdím, že je ten můj správná stopa... jen raději nahlašuji. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř dub 29, 2020 9:17

Šulcové (psáni různě, jako Scholz, Shöltzel, Ssulc, Schultz, Schelc, Schilcz) jsou obecně celkem dost běžní v matrikách Boskovic, Cetkovic, Horního Štěpánova, Knínic u Boskovic, Konice (kam dřív patřil Skřípov, Jesenec i Dzbel) a Protivanova. Mám ty matriky přečtené opravdu detailně, a to od poloviny 17. do cca poloviny 18. stol.
Takže se v té oblasti tohle jméno vyskytovalo už 100 let před tím, než ho hledáte vy. Pro to starší období mám pro některé matriky napsané i indexy. Ale pro ty mladší jsem indexy nepsal a ani se k tomu nechystám.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 9:20

Teď už asi všeobecné informace nepomohou, je potřeba narazit na indícii, která by spojovala Libora s "nějakou" adeptkou na matku, nebo alespoň náznak...
Narazil´s při přepisování indexů na rod pohodných tohoto příjmení? to by mě zajímalo... (prosím, ať to nemusím celé detailně procházet. )
Děkuji. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř dub 29, 2020 9:31

V těch starých matrikách většinou stav nebyl psaný vůbec. Pohodného jsem si nevšiml (ale mohl jsem to přehlédnout).
Každopádně to příjmení je tam opravdu rozšířené dost ve velké ploše. Já chtěl hlavně říct, že ta stopa do Skřípova (dříve se nazývá Wachtl) může vést ze kterékoli z okolních farností. Pokud ten Josef a jeho otec pohodný nemají nějakou přímou souvislost s hledaným Liborem, tak to může být úplně falešná stopa úplně na špatnou stranu. Jestli se Libor nenarodil ve vlastní farnosti, tak to hledání nezávidím :-( Na přelomu 18. a 19. stol. už došlo k rozdělení mnoha farností, takže těch matrik na prohledání bude celkem spousta :-(
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 10:24

Ok, chce to prostě sicflajš :-)
Díky, Z
Zora

Příspěvekod Kika » pát kvě 01, 2020 20:23

Dobrý den,
zaujalo mě to jméno Libor, na které jsem za celé své několikaleté genealogické pátrání nenarazila, tak jsem v Konicích trošku hledala :)
- zjistila jsem, že v čp. 133 v Konicích si 7.2.1809 vzal Libor, syn Georga Trbuška, sedláka, Marianu, dceru Josefa Dominika z Březska 24. (je to scan 6)
- byli oba mladí (22 a 21 let), ale nenašla jsem žádné jejich děti, ani v Konicích, ani v Březsku a nenašla jsem ani jejich úmrtí brzy po svatbě
- dále jsem na čp. 133 Konice našla narození dalšího nemanželského dítěte Anny, dcery Mathiase Krampola, a to 10.2.1812 (scan 47)
- Anna Krampolová se tedy na čp. 133 vyskytovala a měla tam nemanželské děti - napadlo mě, jestli tam nebyla ve službě, stejně jako později Magdalena Scholzelová
- při zápisu nemanželského Libora mohl farář obě ženy zaměnit a když se pak Libor ženil, hledali v matrice jeho narození a chybu jakž takž opravili (už jsem na něco podobného narazila)

- co se týče rodičů u Liborovy druhé svatby v r. 1858, zkusila bych prověřit hypotézu, že chtěl „zamaskovat“ svůj nemanželský původ a proto uvedl jako rodiče Libora a Marianu Dominikovou (čtu to jako MAnna - Mariana), kteří žili na čp. 133 a protože neměli děti, možná se o Libora Scholzela skutečně starali. Nemohl ale uvést otce jako Libora Trbuška, tak ho uvedl logicky jako Scholzela
- je to ale opravdu jen hypotéza, zkusila bych hlavně dohledat úmrtí jednotlivých osob a samozřejmě to, jestli se Trbuškovi z Konic někam neodstěhovali (další Libor Trbušek se vyskytoval na čp. 149, kde měl děti s Kateřinou - sice jsem nenašla úmrtí Mariany Trbuškové brzy po svatbě, ale teoreticky by to mohl být stejný Libor Trbušek)
Kika

Oblast pátrání: Klatovsko, Nová Včelnice

Příspěvekod Zora » pát kvě 01, 2020 20:36

To je velmi zajímavé. Z
Zora

Příspěvekod Kristynas » pát kvě 01, 2020 21:14

Dobrý večer, Kiko.
Poskytla jste mi výborné informace včetně velmi pravděpodobné hypotézy - děkuji Vám za ně!

Zrovna dnes odpoledne jsem ale objevila další skutečnosti, které to ještě trochu více komplikují ....
Našla jsem úmrtí Libora Schölzela (v indexu nebylo zaneseno), kde je nová informace, že se narodil ve Skřípově. http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=120

Hledala jsem tedy ještě ve Skřípově a objevila jsem dalšího Libora Schölzela nar. 30.1.1818 ve Skřípově 105, který je nemanželským synem Magdaleny Schölzel, dcery Mathiase Schölzela. (Doposud jsem ve Skřípově hledala jen Magdalenu a její narození, svatbu nebo úmrtí.) http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=101

.... můj předek Libor Schölzel se tedy pravděpodobně narodil ve Skřípově v roce 1818. U jeho první svatby mu má být 20 let (svatba v roce 1838 / on narozen 1818 - v tomto výpočtu nelze udělat chybu) a to odpovídá Liborovi ze Skřípova .... svatba http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=108

Libor narozený r. 1817 jako Krampol a později přepsaný na Schölzel není tedy asi můj předek (dodatečný přepis v matrice je možná i chyba, nevím).

K Vaší teorii - Libor se sice asi nenarodil v Konici č.p. 133, ale velkou část života strávil v č.p. 134, kde byl uveden jako půlláník. Ostatní zde zmínili, že je zvláštní, že jako nemanželské dítě měl poměrně velký majetek - je tam tedy možný nějaký vliv Libora Trbuška. Je to spekulace, ale shoda jmen Libor + Mariana Dominiková (dcera Josefa Dominika z Březska), kterou jste objevila, je zarážející!

Ještě v tom trochu popátrám, ale je to všechno hodně zajímavé .... Moc Vám děkuji! K.
Kristynas

Příspěvekod zburget » pát kvě 01, 2020 21:15

Dvě drobnosti - jen pro přesnost - je ta Konice, takže v Konici (nikoli v Konicích).
A jméno Libor je v téhle oblasti relativně časté. Ne, že by se tak jmenoval každý druhý kluk, ale oproti jiným oblastem je jich tady nezvykle moc. Takže jestli jste v jednu dobu narazila na několik Liborů, můžou to být opravdu úplně jiné osoby. Navíc, přijmení Trbušek je tady velice rozšířené. Co jsem si všiml, tak v okolí Konice lidi celkem čile migrovali nejen v rámci panství. Většinou ale jen v relativně omezené oblasti ohraničené přibližně vesnicemi Protivanov - Suchý - Kořenec - Knínice - Cetkovice - Úsobrno - Kladky - Luká - Bohuslavice - Krakovec - Přemyslovice - Ptení - Stínava - Malé Hradisko - Protivanov.
Ale nacházím stopy lidí z konicka i poměrně daleko. A naopak v Konici jsou občas sňatky lidí i ze značné vzdálenosti.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát kvě 01, 2020 21:22

co se týče rodičů u Liborovy druhé svatby v r. 1858, zkusila bych prověřit hypotézu, že chtěl „zamaskovat“ svůj nemanželský původ a proto uvedl jako rodiče Libora a Marianu Dominikovou (čtu to jako MAnna - Mariana), kteří žili na čp. 133 a protože neměli děti, možná se o Libora Scholzela skutečně starali. Nemohl ale uvést otce jako Libora Trbuška, tak ho uvedl logicky jako Scholzela

Zní to velmi rozumně. Jako problém vidím fakt, že v dané době, 1854 bych spíš předpokládala doklad, než jen slovní výrok o rodičích ze strany ženicha... Ovšem svatby vdovců byly dost benevolentní, co se týče dokladů, většinou se vycházelo jen z úmrtního zápisu zemřelé manželky... (důležitém bylo, že je vdovec, ne to, kdy, kde a komu se narodil).
Z
Zora

Příspěvekod Kristynas » pát kvě 01, 2020 21:34

...nad tím dokladem jsem také přemýšlela. Vůbec jsem nedokázala odhadnout, zda při zápisech v této době vycházeli z dokladů nebo z vyjádření zúčastněných. Škoda, že se úplné pravdy asi nikdy nedopátráme.
Ještě jednou vám všem děkuji za zájem a za váš čas. K.
Kristynas

Příspěvekod Kika » sob kvě 02, 2020 10:16

Dobrý den,
tak to gratuluji k nalezení Libora, tentokrát je to určitě ten správný! Ta dopsaná Magdalena Scholzelová u Libora Krampola bude chyba. Ale protože se v Konici (omlouvám se za zkomolení!) opravdu vyskytoval, na teorii s Liborem Trbuškem možná něco je (i když v roce 1858 bych „falšování“ rodičů už také moc nečekala). Každopádně je to opravdu jen teorie, možná je řešení úplně jiné :) Přeji hodně úspěchů v dalším pátrání!
Kika

Oblast pátrání: Klatovsko, Nová Včelnice

Příspěvekod Zora » sob kvě 02, 2020 11:05

Pro případné další pátrání doporučuji gruntovnice, tam by se snad dal vysledovat původ majetku. Po prarodičích, po matce, po někom jiném... a způsob nabytí...Z
Zora

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi