Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Spíš tu odvahudonkocini píše:…ale kdybyste měl někdo odvahu a čas, moc by mi to pomohlo,
Spíš tu odvahuzburget píše:donkocini píše:…ale kdybyste měl někdo odvahu a čas, moc by mi to pomohlo,
zburget píše:Já bych to chápal spíš tak, že Kateřina byla sestrou Martina.
Anna opravdu podle mě byla macecha. Příjmení nejspíš ne, protože byla manželkou Martina Koce - byla by tedy Kocová.
Martin mladší z gruntu zběhnul, ale zase se vrátil. Proto dostal flastr 10 kop gr.
O ženění tam moc řeč není, nejspíš grunt Jakub Kolář koupil - tedy ujal se ho. Koupit ho moc nemohl, patřil vrchnosti. Pak už tam o Martinovi není zmínka.
Kateřina ale vdává dceru, Jakub jí s tou svatbou pomáhá - nevypadá to, že by byli spřízněni.
zburget píše:Gruntovnice je o necelých 100 let starší - to přece nemůžete porovnávat.
zburget píše:Gruntovnice je o necelých 100 let starší - to přece nemůžete porovnávat.
Ano, tohle je možné.donkocini píše:Navíc si teď uvědomuju, že to všechno můžou být děti právě toho Jakuba Koláře, který se gruntu ujal a příjmení Koc dostal tzv. po střeše...
TomasV píše:Probehlo to pravdepodobne takhle :
1651 : Martin prebira statek (pravdepodobne jeho otec umrel tento rok) Statek je odhadnuty na 130 a Anna, Katerina a Martin maji stejnou spravedlnost 43 ; 20 (3x 43;20 = 130). Z toho vyplyva ze Anna je matka (macecha) a Katerina je sestra. Martin a Katerina nemaji zadne jine sourozence.
1652-1653 : Martin presvedcil Annu aby jeji spravedlnost predala (Jak ? Mozna nozem na krk protoze umira v 1653) . Takze statek ma nyni 2 dily - Martin 65 a Katerina 65 (2x65 je porad 130). Katerina je ted Zubowa takze se pravdepodobne vdala v 1653 a je ji kolem 20 let.
1672 : Martin zbehl a zase se vratil nacez ho vrchnost osolila za 10. Mezi tim grunt prevzal nejaky Jakub Kolarz (pravdepodobne nekdo kdo nema vubec zadny rodinny vztah ke Koczum) za 100. Z toho dluzi Katerine 46 a Martinovi 36 (46-10 = 36). K tomu pridam (protoze mam presne stejny pripad v me genealogii) ze vrchnost nenavidela kdyz nekdo zbehl a temer okamzite pronajimala statek nekomu jinemu protoze by jinak ztracela spoustu penez.
1689 : Jakub Kolarz je ted Jakub Kocz jinak Kolarz takze to vypada ze ho zacinaji nazyvat Kocz podle statku. Katerina porad zije a provdava dceru Alzbetu. O Martinovi se nehovori takze je mozne ze uz zemrel ale bezdetny protoze by jinak jeho deti meli porad spravedlnost na ten grunt.
1750 : Ty Koczove v soupisu podannych jsou pravdepodobne potomci toho Jakuba Kolarze ktery prevzal statek Koczu v 1672. Kdyby mu bylo 20-30 v 1672 tak se jedna o jeho pravnuky. Rodina Koczu pravdepodobne vymrela po meci pokud otec Martina nemel bratry a co zbyva jsou potomci Kateriny (Alzbeta a eventualni dalsi sourozenci).
TomasV píše:Mne se spis zda se se to vyjasnuje
Co bych hledal prvni je s kym se Jakub Kocz/Kolarz ozenil, kdy zemrel a kdo byly jeho deti. A potom dale aby se to spojilo s tim zaznamem v 1750.
Rovnez po jeho smrti nekdo to pravo na statek musel zdedit (pokud to neprodal a nesel jinam ale to asi ne protoze tam jeho potomci ziji jeste v 1750) a to v pozemkove knize musi byt zaznamenane.
V mem pripade se pozemkova kniha vedla po gruntu takze pro kazdy grunt muzu sledovat behem 200 + let kdo to kdy koupil/prodal a kdo na tom mel spravedlnost coz je nejspolehlivejsi udaj o rodine ktera tam tehdy zila.
Predavani/dedictvi bylo tehdy relativne jednoduche, alespon po 1627 (obnovene rizeni zemske). Je to system rovnych dilu kde vdova a deti maji vsichni stejne pravo. Komplikuje se to v pripade bezdetneho vdovce ale to se stavalo relativne zridka protoze samotny sedlak by na ten statek proste nestacil (deti byly skvela pracovni sila kterou nebylo zapotrebi platit).
Tady se napr. to pravo po smrti Martina Kocze seniora rozdelilo na tretiny mezi vdovou a 2 detmi.
V praxi jeden kluk (casto ten nejmladsi protoze ty starsi se mezitim ozenili jinam) prevezme vztah k vrchnosti a ty ostatni sourozence a matku vyplaci. Tomu rocnimu splaceni spravedlnosti se rikalo vejrunek.
Financne to casto vypadalo surrealisticke protoze ten sedlak platil vejrunek kolik a kdy se mu chtelo (nebo kolik a kdy mohl) takze se to mohlo tahnout nekolik generaci ale byrokracie byla uz tehdy dobre organizovana a prave pozemkove knihy zaznamenavaly nekdy i dele nez stoleti kolik bylo komu a jejich potomkum dluzno.
Jo zbehnuti.
S tim se tehdy nesprymovalo protoze kdyz nekdo zbehl tak vrchnost mela prazdny statek ktery zpustnul a nic ji nevynasel. A prevzit nejaky zpustly statek znamenalo minimalne 5 let tvrde prace nez to sedlaka zase mohlo uzivit.
Napr. po 30tilete valce byly zpustle cele vesnice (nemecky se to psalo Ödniss) takze vrchnost zacala propoustet zavrene zlocince pokud slibili ze prevezmou nejaky zpustly statek.
Popripade favorizovala rovnez immigranty specialne z Nemecka/Rakouska kteri prave hledali slusnou pudu v Morave.
Typicky zbehli prave ty vyse zmineny bezdetny vdovci.
Predstavte si chlapa tak 40 - 50 let (to tehdy bylo moc), je tam sam, vecer nema co delat, boli ho zada a zuby, vrchnost ho s... a chce po nem kazdy rok robotu, slepice, vejce, obili ba i prasata a sousedi ho nazyvaji "ten starej Kocz".
To jiste staci k akutni depresi a tak nektery se utopili a nektery zbehli a zili drobnou kradezi nebo zebranim az jednou umreli v prikope.
Ale tohle uz asi nepatri do tohoto fora kde se jedna o precteni stareho materialu.
On se tam ani nemusel přiženit, resp. nikde jsem v tom zmínku o jeho přiženění neviděl (možná jsem přehlédl). Z gruntu zběhl hospodář, vrchnost obratem přiklepla grunt jinému.donkocini píše:…ale Jakub Kolář a jeho přiženění se na Kocovský grunt mi udělalo čáru přes rozpočet.
zburget píše:On se tam ani nemusel přiženit, resp. nikde jsem v tom zmínku o jeho přiženění neviděl (možná jsem přehlédl). Z gruntu zběhl hospodář, vrchnost obratem přiklepla grunt jinému.donkocini píše:…ale Jakub Kolář a jeho přiženění se na Kocovský grunt mi udělalo čáru přes rozpočet.
TomasV píše:zburget píše:On se tam ani nemusel přiženit, resp. nikde jsem v tom zmínku o jeho přiženění neviděl (možná jsem přehlédl). Z gruntu zběhl hospodář, vrchnost obratem přiklepla grunt jinému.donkocini píše:…ale Jakub Kolář a jeho přiženění se na Kocovský grunt mi udělalo čáru přes rozpočet.
Presne tak.
S Katerinou se neozenil (ta byla Zubowa), Alzbeta byla moc mlada a beztak bydlela u Zubowych a Martin dceru nemel. Podle me ten Kolarz byl jen "right man at the right place" a s Koczovymi nemel nic spolecneho.
Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 0 návštevníků