Ivančice, latina vyřešeno, díky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Ivančice, latina vyřešeno, díky

Příspěvekod Zora » sob srp 18, 2012 11:43

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=12
pravá strana matriky
19. dubna, Georgius

Jedná se mně pouze o přečtení příjmení otce.

Elias Olber ??? a Anna z Ivančic, původem z Českého Wilfersdorfu,
kmotři Ferdinand Pauch a Anna Maria Geilerin,
Současně byla křtěna Anna .....

Nemohlo by se jednat o nějakou formu příjmení Eibel, Aybel, Ajbl, a podobně ?
Zora
Naposledy upravil Zora dne sob srp 18, 2012 19:06, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Ivančice, latina prosba o přečtení

Příspěvekod Milan Wölfl » sob srp 18, 2012 11:46

Vidím tu opravdu Olber, ale s Eibelem, Aibelem a podobnými bych souvislost asi nenašel :?
Eibl, Eybl - z něm. slova Oplen = část vozu; zdrob. něm. slovo Eibe = tis; snad i z něm. jména Agebald
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Zora » sob srp 18, 2012 12:00

Nepotěšils mě :-((
Co se týká původu příjmení, už jsme to rozebírali s Gerhardem, oba se přikláníme k tomu, že se jedná o souvislost s tisem, snad možná o souvislost s obcí a horou v Rakousku, je ovšem třeba se dopídit k tomu, jak se vlastně původně předci zapisovali :-))) a porovnat to s Hochdeutsch.
z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod karels » sob srp 18, 2012 18:57

karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod Zora » sob srp 18, 2012 19:01

Karle, díky,já se v mezičase už dopátrala toho správného předka a dospěla jsem do 17. století, i tak oceňuji a vnímám pozitivně Vaši pozornost. Teď jsem ve fázi 1. polovina 17. století, :-))). Určitě zase s něčím přijdu s žádostí o pomoc. Z
Zora

Re: Ivančice, latina vyřešeno, díky

Příspěvekod Laurin7 » ned srp 19, 2012 15:34

Zora píše:Elias Olber ???

Zdravím Zora,

der Familienname Olber (auch Olbert) ist bei deutscher Herkunft nicht von Eibe (Taxus) abgeleitet,
sondern vom altdeutschen Rufnamen Odalberht: althochdt. uodal "Erbgut, Heimat" + althochdt. beraht "glänzend"
Srdečné pozdravy
Gerhard
(nový UJ: Henricus II)
Laurin7

Zpět na VYŘEŠENO