Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod 747 » ned črc 21, 2019 16:23

Moravský zemský archiv http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/7679/?strana=154, němčina
Vlevo, druhý zápis shora:
V zápise čtu (přepsáno do současné češtiny):
oo 9.10.1821 ženich Šuhaj Jan (psáno Schuhay Johann) 26 let, syn Jana Šuhaje, pololáníka a výměnkáře nevěsta Ryčková Marie (psáno Ritschek Maria) 26 let, dcera Václava Ryčka, pololáníka v Bradle (psáno Bradlenz) č. 3

Ale rozluštit jsem nedokázal co byl zač ženich? Čím byl?
747

Oblast pátrání: východní Čechy

Re: Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod Zora » ned črc 21, 2019 16:41

Prosím, přečtěte si pravidla,
Přepisujeme originální text, nepřevádíme, nepřekládáme do současné češtiny. Uvidíte, že i díky tomu se naučíte rychleji porozumět starým textům.

Do předmětu patří
1. Předmět zprávy. Vždy uveďte pramen, rok, místo a jazyk. Vše ostatní pište do těla zprávy.

Opravte. Z

edit mezi námi, když Vám napíšu, že ženich byl vrchnostenský volák pacholek, tak z toho stejně nic nepoznáte.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

VYŘEŠENO Re: Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod 747 » ned črc 21, 2019 19:17

Vaše odpověď je překvapivá. Termín Ochsenknecht tam nepřečtu ani náhodou, ale musím Vám věřit, že tam čtete "vrchnostenský volák pacholek". Jste lepší! Děkuji. :wink:
747

Re: VYŘEŠENO Re: Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod Zora » ned črc 21, 2019 19:21

747 píše:Vaše odpověď je překvapivá. Termín Ochsenknecht tam nepřečtu ani náhodou, ale musím Vám věřit, že tam čtete "vrchnostenský volák pacholek". Jste lepší! Děkuji. :wink:

Tady si nehrajeme na to, kdo je lepší, ale snažíme se dodržet pravidla, která platí pro všechny.
Příště, prosím přepisujte originál , pak se lépe domluvíme.
Opravte předmět, už jsem to psala, šetřete i můj čas, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » ned črc 21, 2019 19:54

No, jak bych to tak řekl…

Musím souhlasit s vámi oběma - a možná to bude ještě překvapivější. I já tam vidím napsáno "vrchnostenský čeledín od volů", přesto tam opravdu není napsáno Ochsenknecht.

A pokud splníte to, co po vás chtěla Zora - tedy opravíte předmět podle pravidel, tak vám i prozradím, co je tam skutečně napsáno.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned črc 21, 2019 20:11

zburget píše:No, jak bych to tak řekl…

Musím souhlasit s vámi oběma - a možná to bude ještě překvapivější. I já tam vidím napsáno "vrchnostenský čeledín od volů", přesto tam opravdu není napsáno Ochsenknecht.

A pokud splníte to, co po vás chtěla Zora - tedy opravíte předmět podle pravidel, tak vám i prozradím, co je tam skutečně napsáno.

Je to naprosto shodné, tvůj i můj překlad. Řekla bych, že ten můj je trošku přesnější z hlediska pozice mezi voláky.
Uvidíme, zda to kolegu bude zajímat. Z
Zora

Příspěvekod zburget » ned črc 21, 2019 20:25

Já to samozřejmě překádám jen s pomocí slovníku - jak je všeobecně známo, nemčinou nevládnu :-)
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned črc 21, 2019 20:27

zburget píše:Já to samozřejmě překádám jen s pomocí slovníku - jak je všeobecně známo, nemčinou nevládnu :-)

Ok, počkáme na kolegu, co on na to :-)
Z
Zora

VYŘEŠENO Re: Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod 747 » pon črc 22, 2019 7:13

Děkuji Vám oběma. Výraz Strapiezirknecht je tam skutečně vypsán. Zajímavý zápis, řekl bych. 8)
747

Re: VYŘEŠENO Re: Svatba Puklice 1821 - čím byl ženich?

Příspěvekod Zora » pon črc 22, 2019 8:15

747 píše:Děkuji Vám oběma. Výraz Strapiezirknecht je tam skutečně vypsán. Zajímavý zápis, řekl bych. 8)

Myslíte si, že opravíte předmět nebo budu muset použít jedno z možných varování?

Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO