VYŘEŠENO O Bošilec 1842 čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: O Bošilec 1842 čeština

Příspěvekod Bodie » úte úno 26, 2019 13:34

Ober vormundschaft - vrchní poručenství
Nezletilý ženich či nezletilá nevěsta potřebovali povolení k sňatku od vrchního poručenství.
Bodie

Příspěvekod zburget » úte úno 26, 2019 14:02

vormundschaft jsem přečetl ale taky to není vždycky tak, že kouknu a vidím. V případě tohohle slova byl na první pohled jasný konec -haft. Na druhý pohled jsem si k tomu připojil -dschaft a na třetí vyšlo jasné vor...u...dschaft - to, že je tam u je zřejmé podle obloučku nad tím plotem nožiček. No, jediné slovo, se kterým jsem se setkal je vormundschaft - a přepočítáním nožiček se to potvrdilo. Německy bohužel neumím skoro nic, jen to, s čím jsem se setkal v matrikách.

Slovem prawem si třeba nejsem jistý nijak moc, ale nic jiného v tom prostě nevidím a to následující slovo začínající na T tedy fakt nevím. koukal jsem na to asi půl hodiny (nekecám) a pořád mi to vrtá hlavou, ale nevím. Vidím tam něco jako Tutele, Tictele, možná to končí na -te a ne na -le, to t uprostřed možná není t, ale jen se tak tváří, protože je do toho zamotaná smyčka od H o řádek výš...
U takových špeků sleduju tah pera a přemýšlím, cože to mohlo být za písmenko - jaké písmenko se takovým tahem píše. Tady mě to prostě nenapadá.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod MichaelaJ » úte úno 26, 2019 17:49

Děkuji moc všem za pomoc :wink:

Tu poznámku doluštím třeba někdy později :wink:

Zenich obdrzel povolenj od Auradu Hlubockyho
z podrzenim vssak prawem? T....., neb Ober vormundschaft
MichaelaJ

Oblast pátrání: Jižní Čechy, převážně Třeboňsko a okolí