Hledám

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Hledám

Příspěvekod mastermisule » ned led 22, 2012 12:50

Prosím o pomoc při hledání a přeložení:
http://matriky.archives.cz/matriky_lite ... ityRef=%28^n%29%28%28%28localArchiv%2C^n%2C%29%28unidata%29%29%2820034%29%29
Mezi léty 1826-27on, 1833-34ona
Jan Bartoň, syn Jana Bartoně z Moštěnice a jeho manželky Anny roz.Ignác Spáčil
Františka Stojanová, dcera Ignáce Stojana z Moštěnice a jeho manželky Kláry roz. Josef Olehla-Oulehla
oba hledaní - Horní Moštěnice
Předem děkuji.
M.
mastermisule

Příspěvekod ozana » ned led 22, 2012 15:38

hledejte v indexu

I-N • 1805 - 1845 • 7256 • Př VI 17 • Horní Moštěnice, Beňov, Lověšice, Dobrčice, Říkovice [3/72]

Kód: Vybrat vše
http://matriky.archives.cz/matriky_lite/pages/zoomify.jsp?page=2&entityRef=(^n)(((localArchiv,^n,)(unidata))(20048))

Bartonik Johann fol.135 1824
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod mastermisule » ned led 22, 2012 16:31

ozana píše:hledejte v indexu

I-N • 1805 - 1845 • 7256 • Př VI 17 • Horní Moštěnice, Beňov, Lověšice, Dobrčice, Říkovice [3/72]

Kód: Vybrat vše
http://matriky.archives.cz/matriky_lite/pages/zoomify.jsp?page=2&entityRef=(^n)(((localArchiv,^n,)(unidata))(20048))

Bartonik Johann fol.135 1824

Děkuji za snahu,ale já hledám Bartoně, oni v té vesnici byli i Bartoníkovi a jiná podobná příjmení.
mastermisule

Příspěvekod anoli » stř led 25, 2012 20:03

vy jste celou tu matriku prošla a ty dva nenašla?
ANOLI
anoli

Příspěvekod mastermisule » stř led 25, 2012 21:44

anoli píše:vy jste celou tu matriku prošla a ty dva nenašla?

Neprošla jsem celou matriku, znám rozmezí let u každého dva roky-jak je psáno v prvním příspěvku a zároveň jsem žádala o nalezení, protože ty záznamy nepřečtu, zvlášť, když v té vesnici je hodně podobných příjmení.M
mastermisule

Příspěvekod anoli » stř led 25, 2012 22:22

Pochybuji, že vám někdo bude pročítat celé matriky a dlouze hledat zápisy, každá pomoc má své meze. A Františka na snímku 98 je krásně čitelná.
ANOLI
anoli

Příspěvekod mastermisule » stř led 25, 2012 22:39

anoli píše:Pochybuji, že vám někdo bude pročítat celé matriky a dlouze hledat zápisy, každá pomoc má své meze. A Františka na snímku 98 je krásně čitelná.

To bych si nedovolila po někom žádat pročítání celé matriky, proto je tam to rozmení dvou let, kde by se měli objevit. Ta Františka je na té první straně jako poslední záznam?Takhle když mi někdo napoví, tak to v tom vidím, ale stejně toho moc nepřeložím, jen to mě známé.
nar.28.9.33 v Moštěnici 68, otec Stojan Ignác láník?
matka Klára dcera Josefa Oulehly-Olehly ..............v Moštěnici
Jinak Vám moc děkuji za nalezení.
mastermisule

Příspěvekod anoli » čtv led 26, 2012 0:20

A co uděláte, když toho člověka v dané vesnici v rozmezí dvou let nenajdete, jako se mi to nepodařilo s tím Vaším Bartoněm? Já pak tedy poctivě prohledám další vsi a ejhle , ve vsi Lověšice mají Bartoňovi hnízdo a na snímku 272 je syn Jan. Ale trvalo mi to skoro půl hodiny a to jsem neprošla všechny vesnice. Proto píšu o tom, že takové dlouhé hledání nebude jen tak někdo ochoten provádět. Naučte se číst, bez toho se rodopis nedá dělat. Však nikdo neuměl kurent už hned od narození :D
ANOLI
anoli

Příspěvekod mastermisule » čtv led 26, 2012 7:28

anoli píše:A co uděláte, když toho člověka v dané vesnici v rozmezí dvou let nenajdete, jako se mi to nepodařilo s tím Vaším Bartoněm? Já pak tedy poctivě prohledám další vsi a ejhle , ve vsi Lověšice mají Bartoňovi hnízdo a na snímku 272 je syn Jan. Ale trvalo mi to skoro půl hodiny a to jsem neprošla všechny vesnice. Proto píšu o tom, že takové dlouhé hledání nebude jen tak někdo ochoten provádět. Naučte se číst, bez toho se rodopis nedá dělat. Však nikdo neuměl kurent už hned od narození :D

Tak to je dobrej podvod, všude totiž mám zmínku o Moštěnicích i u jeho otce, tak jsem byla přesvědčená, že se narodil také tam :-)Moc děkuji za nalezení. S tim kurentem se do toho zkusím na Vaši radu pustit. Ještě jednou děkuji.M
mastermisule

Příspěvekod terminal » pát led 27, 2012 19:31

Má pravdu předsedo... :) . Chce to opravdu trenovat a trenovat... až dostanete to staré písmo "do oka". Je to podobné, jako když jsem se na základce učil azbuku. Mě se nevíce osvědčilo vytisknout si tabulku s jednotlivými písmeny a k tomu stránku z matriky a luštit písmenko po písmenku, až pak šli číst celá slova :shock: To bylo vždycky radosti! Takže číst, číst, číst... Držím palce
terminal

Příspěvekod mastermisule » sob led 28, 2012 9:27

terminal píše:Má pravdu předsedo... :) . Chce to opravdu trenovat a trenovat... až dostanete to staré písmo "do oka". Je to podobné, jako když jsem se na základce učil azbuku. Mě se nevíce osvědčilo vytisknout si tabulku s jednotlivými písmeny a k tomu stránku z matriky a luštit písmenko po písmenku, až pak šli číst celá slova :shock: To bylo vždycky radosti! Takže číst, číst, číst... Držím palce

S tím naprosto souhlasím, mě také vyhovuje, když to mám v ruce. Tu tabulku mám vytištěnou, ale problém je, že nejsem schopná vytisknout matriku z acta a matriky.archives v nějaký pěkný kvalitě, tisknu to přes print screen a pak jako obrázek. Nemáte nějakou lepší radu?To, co mám od úřadů a archivů, tak je v pěkné kvalitě, ale já ji ne a ne dosáhnout.
mastermisule

Příspěvekod ozana » sob led 28, 2012 11:49

Jestli to jde jen přes printscreen, tak to chce velký monitor 23/24" - ideálně s rozlišením 1920x1200 nebo alespoň 1920x1080. Jsou i větší, ale ty už jsou opravdu drahé (přes 15 tisíc).
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod mastermisule » sob led 28, 2012 11:56

ozana píše:Jestli to jde jen přes printscreen, tak to chce velký monitor 23/24" - ideálně s rozlišením 1920x1200 nebo alespoň 1920x1080. Jsou i větší, ale ty už jsou opravdu drahé (přes 15 tisíc).

To mě nenapadlo, že to může být tímto, já to totiž dělám na notebooku. Zkusím to tedy na normálním PC, kde máme velký monitor,sice jen 22",ale o dost větší než na notebooku :-).
Moc děkuji.
mastermisule

Příspěvekod terminal » ned led 29, 2012 0:08

z Acta to svého času šlo pomocí ARDOa... Jinak pokud chcete stahnout stránku - jde to, ale je to trochu krkolomné.... Ty stránky prohlížeč uchovává ve vyrovnávací paměti prohlížeče. v Mozille mám přímo doplněk - "prohlížeč vyrovnávací paměti". Takže pokud potřebuji nějakou stránku stahnout, v prohlížeči ji nechám zobrazit a poté v prohlížeči vyrovnávací paměti si ji stahnu. Ke vší hrůze Acta má každou stránku matriky "rozsekanou" na šest dílů, takže potom lze si vytisknout jen jeden kousek, anebo softwarově spojit a tiskout pak. Už se to tu někde také řešilo mám dojem...
terminal

Příspěvekod mastermisule » ned led 29, 2012 12:26

terminal píše:z Acta to svého času šlo pomocí ARDOa... Jinak pokud chcete stahnout stránku - jde to, ale je to trochu krkolomné.... Ty stránky prohlížeč uchovává ve vyrovnávací paměti prohlížeče. v Mozille mám přímo doplněk - "prohlížeč vyrovnávací paměti". Takže pokud potřebuji nějakou stránku stahnout, v prohlížeči ji nechám zobrazit a poté v prohlížeči vyrovnávací paměti si ji stahnu. Ke vší hrůze Acta má každou stránku matriky "rozsekanou" na šest dílů, takže potom lze si vytisknout jen jeden kousek, anebo softwarově spojit a tiskout pak. Už se to tu někde také řešilo mám dojem...

Děkuji za informaci. Zkusím nejdřív podle kolegy z výše psaného příspěvku print na větším monitoru, pak se kdyžtak pustím do "větší akce" :-)
mastermisule

Další

Zpět na Hledá se!