od mfal62 » pát srp 29, 2025 20:06
Jedná se o moje předky ze strany prababičky Jenovéfy Faltýnkové z Kladek (provdala se za Faltýnka z Loštic).
Pan Josef Konečný (+1994, dlouholetý kronikář v Kladkách a nadšený amatérský genealog, jeho matka
Juliana roz. Faltýnková byla sestřenice téhle mojí prababičky) mi sepsal během zimy 1989/90 rodokmen:
Faltýnek Josef nar. 30.1.1762. Oženil se 21.8.1787 zřejmě proti tehdejším požadavkům na dědice gruntů
s dívkou svého srdce a jistě velkou láskou, byť pocházela z malé a chudé chaloupky č. 28 v Kladkách.
Její jméno bylo Podhorná Magdaléna, dcera Bartoloměje, narozená 16.7.1766. Rodiče byli zřejmě dosti zámožní,
usedlost mu přepustili o 50 zl. levněji, než zněla stará kupní cena (125 zl.). Splácel jen 50 zl. dvěma sestrám,
45 zl. otci, a 30 zl. měl povinnost splatit bratru Františkovi, když by se z válek vrátil. Byl totiž již v té době
jako 18 letý vzat na vojnu, která trvala dle druhu zbraně 14-18 let. Mimo to v případě návratu měl mu poskytnout
ubytování a kus pole. Bratr se vrátil po 19 letech a přivedl si s sebou ženu původem z Freyburku v Říši se 3 dětmi,
sám však jako invalida. Faltýnek Josef s ženou Magdalenou měli děti:
Florian nar. 3.5.1789, vyučen krejčím, ženat v Kladkách. (pozn.: byl skutečně 2x ženat)
... následuje dalších 10 dětí
Máte-li zájem o další informace o rodu Faltýnků, pošlete mi svůj e-mail v soukromé zprávě.