Rody snížené

Už jsme velké fórum, tak se podíváme na trochu vážnější věci. Někdo se vrhá na genealogii slavných politiků, literátů, vědců atd. Zde je to místo pro zveřejnění vašich projektů či výzvy na spolupráci.

Re: Rody snížené

Příspěvekod Sagitarius » pát lis 04, 2016 17:38

stejsina píše:
Ondřej Fafejta píše:Ano, Grubl je ve skutečnosti Gruber. Gruber a Rubák jsou jména rasovských rodin. Gruber je velmi rozvětvený, Rubák se vyskytuje v okolí Jihlavy.

Já to tušila :-) Doma si musím zkusit vše namalovat, mám v tom slušný guláš... Mohu se prosím zeptat na Václava kata z Havl.Brodu, nemám k němu vůbec žádný rok narození apod.. někde jste s kolegou rozebírali ten jejich propletenec, že Václav 2x ovdověl a pak si vzal 1802 Marii dceru Františka Hořínka ze Studence, kterým umřely všechny děti... jak jsem tedy pochopila. Kolega mi ale poradil, že žena Antonína Hořínka ze Studence byla Veronika Hořínková a to byla dcera Václava Hořínka a právě Marie z Havlíčkova Brodu, je to tedy tak, že měl Václav dvě ženy Marie, nebo to bylo myšleno jako matka - macecha Veroniky ? Omlouvám se za tolik dotazů, ale o původu naší rodiny vím teprve pár dní :-))

Jsou tu určitě znalejší odborníci na Hořínky, tak jen stručně. Ten Václav kat z HB měl (asi první) ženu Rozálii (v HB jedno dítě 1784) a ta zemřela 1785 ve věku 35 let. Druhou ženu Marie Baborákovou si vzal pravděpodoně v r. 1787, první dítě ta Veronika narozená 19.1.1788, a pak ještě 7 dalších dětí. Marie zemřela 1801, další žena Mariana Hořínková svatba také už v r. 1801. S ní pak už zmiňovaných 9 dětí, ze kterých žádné nepřežilo.

Jaký to mělo vztah k vašim Hořínkům bych teď raději nekomentoval, je jich v této oblasti příliš mnoho, a občas je těšké se přesně orientovat který je který, a kdo kde a s kým. (obzvlášť když se jako v tomto případě berou mezi sebou) Ale jdu studovat ty vaše odkazy, jestli to rozpletu tak to popíšu/nakreslím.
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko
Rodokmen online: http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni% ... /index.htm

Příspěvekod stejsina » pát lis 04, 2016 17:44

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:45, celkově upraveno 1
stejsina

Re

Příspěvekod stejsina » pát lis 04, 2016 17:59

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:32, celkově upraveno 1
stejsina

Příspěvekod Ondřej Fafejta » pát lis 04, 2016 18:15

no, a Knoll je taky rasovské jméno, Pekař už ne; přes tu Veroniku rozenou Hořínkovou budeme mnohem blíže příbuzní než přes jejího muže - Veroničina sestra Johanna je můj předek, jestli se nepletu tak Johannina dcera Marie byla babička mé babičky; napíšu Vám na e-mail, ale nebude to hned
Ondřej Fafejta

Re:

Příspěvekod stejsina » pát lis 04, 2016 18:35

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:43, celkově upraveno 1
stejsina

Příspěvekod Sagitarius » sob lis 05, 2016 1:52

stejsina píše:Ještě přikládám matriční zápis o narození našeho prapradědečka Františka Hořínka *1847, kolegové v tomto foru tento zápis pomohli mému bratranci přeložit a napsali nám toto:
Otec: Anton Hořínek katolík, podruh z Dřevíkova Nrč. 19 manželský syn + Antonína Hořínka drnomistra ze Studnice Nr. 7 ? a jeho manželky Veroniky
Matka: Anna, katolička manželská dcera Jana Knola domkaře ze Dřewikowa N.19 a jeho manželky Anny rozene Pekař z Meležynowa? N.17 panstwi Nasawrk.

Můžete prosím napsat kde se ten František narodil? V tom výřezu to nevidím.
Mám pocit že je tam nějaký lapsus...
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko

Příspěvekod stejsina » sob lis 05, 2016 13:54

.
stejsina

Příspěvekod Sagitarius » sob lis 05, 2016 20:03

stejsina píše:Náš František narozený roku 1847 se narodil dle našich informací v Novém Ransku, Ždírec ... ono jak tak koukáme je v matričních zápisech u Hořínků dost matoucích informací :-) Nicméně jsem zjistila, že máme v dalším příbuzenstvu potomky těchto rodů: Gruber, Blumel, Kočkovi... je jich tolik, že to snad v životě nemůžeme rozuzlit... :roll:

Uf, tak tam bych ho teda opravdu nehledal. :-)

Já jsem mezitím dohledal, co mi na té matce nesedělo. Ačkoliv u toho Františka je napsaná jako manželská dcera Jana Knolla, ve skutečnosti byla nemanželsou dcerou tesaře Františka Komárka (jak je uvedeno správně u většiny jejich ostatních dětí). Jan Knoll byl od jejich 7 let pouze její otčím, když si vzal její matku. A vzhledem k tomu, že obě manželské děti Jana Knolla umřeli, tak je jasné že se o Annu staral jako o vlastní, a ta se považovala za jeho dceru. Ale Knollové tedy vašimi předky nejsou.

Ale to co jsem psal minule o Antonínovi a Veronice Hořínkových, to skutečně platí. Tedy že Antonín je synem Františka ze Studence, a Veronika dcera Václava kata z Havlíčkova Brodu a jeho druhé ženy Marie rozené Baborákové. Howgh :-)
Sagitarius

Příspěvekod stejsina » sob lis 05, 2016 21:02

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:44, celkově upraveno 1
stejsina

Re:

Příspěvekod stejsina » ned lis 06, 2016 19:51

1
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:44, celkově upraveno 1
stejsina

Příspěvekod Ondřej Fafejta » ned lis 06, 2016 19:58

František Hynek Hořínek, syn Ludvíka Hořínka z Nových Hradů * 17.10.1736 Polička město
Veronika Josefa * 19.01.1788 Něm. Brod 6
Ondřej Fafejta

Příspěvekod stejsina » ned lis 06, 2016 20:10

.
stejsina

Příspěvekod Sagitarius » pon lis 07, 2016 0:52

No jo, s křížkem po funuse. :-)
Sagitarius

Re:

Příspěvekod stejsina » pon lis 07, 2016 8:54

.
Naposledy upravil stejsina dne pát led 04, 2019 12:30, celkově upraveno 1
stejsina

Příspěvekod Ondřej Fafejta » pon lis 07, 2016 9:09

Václav z Německého Brodu měl titul mistr ostrého meče, ovšem v době, kdy už se v Brodě nepopravovalo, takže to bylo jen takové honosné zvykové označení, a myslím, že byl prostě pohodný ve velkém městě - v rámci své kasty to bylo i tak docela prestižní, dle mého názoru
František byl pohodný
V Hradci a Litomyšli to byli jedna rodina a byli s jinými Hořínky příbuzní
skoro všechny Hořínky snížené osoby lze odvodit od Ondřeje Hořínka z Moravské Třebové - ten rod se během málo generací nevídaným způsobem rozmnožil - hodně synů, málo dětských úmrtí
Ondřej Fafejta

PředchozíDalší

Zpět na Projekty a výzvy