Vypisovala jsem jen varianty příjmení, které jste napsal a určitě jsem mohla něco přehlédnout, blbě vidím.., na generální rejstřík si musím vzít dvoje brejle

)) Omlouvám se.
K Uničovu ¨
vycházela jsem z této informace:
Neoddělitelnou součástí města je osm přidružených obcí (místních částí), jež byly připojeny k Uničovu po roce 1960: Horní Sukolom, Dolní Sukolom, Brníčko, Nová Dědina, Benkov, Střelice, Renoty a Dětřichov.
Do roku 1848 náležely tyto obce a osady k pěti panstvím:
k uničovskému panství patřily Střelice, Renoty, Dětřichov a Nová Dědina. K úsovskému panství náležel Benkov, k sovineckému Dolní a Horní Sukolom. Brníčko bylo rozděleno mezi panství šternberské a litovelské.http://www.unicov.cz/mistni-casti-neodd ... sta/d-1845Čili bych uvažovala o dalších obcích, které ležely ve vyjmenovaných panstvích, ne pouze přifařené obce.
Cechy
ony se opravdu hodně staraly o své členy, takže svatba vdovy se zavedeným řemeslem byla důležitá, - koho si vezme, aby dotyčný uměl , aby její dílnu nemuseli dát někomu místnímu, který neuměl...(neb uměl, a byl by pro mistry velkou konkurencí

....
V dané době se chodilo na vandry opravdu daleko, většinou to fungovalo tak, že se synek tovaryš posílal směrem, kde byli spřátelení mistři.
Mám v rodu takovou zapeklitou situaci, říkám tomu nekončené manželství. Přišel předek do Ivančic porodil syna, zemřel, vdova se vdala podruhé, za příchozího ze sev. Moravy, a ten později poslal nevl. syna na vandr právě do obce svého původu. ( Vdova zemřela, pozůstalý manžel se oženil, následně zemřel a další vdova se vdala... možná se žení dodnes - vzdala jsem to po třetí svatbě)) Zajímavé je, že všichni se starali o děti z dřívějška.
Rozhodně zkuste také hledat v gruntovnicích, pokud s dochovaly, nebo pozemkových knihách, pokud byl měšťan musel vlastnit dům. a také skládat přísahu - slib věrnosti ( doložit potvrzení o bezúhonnosti) z předcházejícího pobytu - nevím, jak se tohle v Uničově dochovalo.
Mě se podařilo dopídit se k těmto dokladům i u příchozího z benátské republiky
Urbáře? I tam je možná stopa...
Z