Maierhofer (apod.) Kristián, nar. cca 1710

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Maierhofer (apod.) Kristián, nar. cca 1710

Příspěvekod Ziza Zapletal » čtv zář 01, 2016 13:42

Byl bych vděčen jednak za jakoukoli hlášku o výskytu příjm. Maierhofer (v jakékoli variantě, včetně např. Marhofer, Majhefer apod.) v matrikách, rád se na oplátku podělím o vlastní výsledky. Ale hlavně pátrám po Kristiánu Maierhoferovi, který zemřel v Uničově r. 1782 jako zdejší měšťan a tesařský mistr v údajném věku 72 let, tudíž narozen cca 1710. Jeho první výskyt v tamní matrice je 1770, krátce na to ovdověl a pak má s novou ženou děti. Neznám ani jeho původ, ani žádný z jeho sňatků (natož původ manželek), příjmení se v Uničově před ním nevyskytuje (a zdá se, že ani jeho potomstvo tam nezůstalo). Jeden jeho syn se přiženil do sousedního Šumvaldu a později odešel do Pěčíkova ve farnosti Městečko Trnávka, kde jeho rod pokračoval až do 20. stol.
Ziza Zapletal

Re: Maierhofer (apod.) Kristián, nar. cca 1710

Příspěvekod Míla » čtv zář 01, 2016 17:07

Zkuste novější matriky Frýdku Místku,před 20. lety jsem měla Ottu Mayerhoffera coby spolupracovníka. Mohl by mět nyní tak do 50-ti let. Byl z Frýdku-Místku ale kde se narodil netušim.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Příspěvekod Ziza Zapletal » čtv zář 01, 2016 18:05

děkuji Mílo
Ziza Zapletal

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 19:46

Ziza Zapletal píše:Byl bych vděčen jednak za jakoukoli hlášku o výskytu příjm. Maierhofer (v jakékoli variantě, včetně např. Marhofer, Majhefer apod.) v matrikách, rád se na oplátku podělím o vlastní výsledky. Ale hlavně pátrám po Kristiánu Maierhoferovi, který zemřel v Uničově r. 1782 jako zdejší měšťan a tesařský mistr v údajném věku 72 let, tudíž narozen cca 1710. Jeho první výskyt v tamní matrice je 1770, krátce na to ovdověl a pak má s novou ženou děti. Neznám ani jeho původ, ani žádný z jeho sňatků (natož původ manželek), příjmení se v Uničově před ním nevyskytuje (a zdá se, že ani jeho potomstvo tam nezůstalo). Jeden jeho syn se přiženil do sousedního Šumvaldu a později odešel do Pěčíkova ve farnosti Městečko Trnávka, kde jeho rod pokračoval až do 20. stol.

Víte něco o první manželce a věku, kdy se poprvé ženil? To druhé manželství, to se ženil ve věku přes 60 let?
Cechy se totiž dost staraly o své členy, takže si sdělovali, kde je "volná" vdova... měly totiž za povinnost se o vdovu postarat.
Výskyt příjmení - zkuste projet databáze VHA, je tam uváděn původ, možná by to bylo aspoň v náznaku vodítko, kde hledat podle výskytu příjmení.

Předpokládám, že okolní obce jsem prošel, pozor, dnešní Uničov má více územních částí a ty dříve patřily k vícero panstvím. Takže bude asi třeba hledat v širším okruhu, obyvatelé se většinou pohybovali po panství ( neplatí všeobecně)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 19:56

podle lánské vizitace
Mayerhofer obec Sedlec, panství Mikulov

Mayerhoffer Havraníky - pnství Znojmo - křížovníci

Maierhofer - žádný

Marhofer Klobouky u Brna , panství Zábrdovice

Majhefer - žádný

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Ziza Zapletal » čtv zář 01, 2016 20:52

Zoro dík za rady. Z Gen. rejstříků mám vypsáno vše podobné, je toho o dost víc a okolních obcí či měst je taky až moc. Tak tady zkouším, jestli náhodou někdo nemá nějakou konkrétní stopu. Teprve se rozmýšlím, kde to zkusím dál, v matrice jsou nějaké kontakty na cizí obce (svědčil na svatbě nějakým příchozím). Přifařené obce mám projity, v těch dobách byla ještě uničov. matrika vedena společně. Uničov byl královské město, ale asi bych měl ještě ověřit jeho poddané vsi, pokud nepatřily k farnosti. Cenná je pro mne vaše rada ohledně cechů - zkusím zapátrat, jestli jsou nějaké dokumenty. Ale sňatek jeho vdovy mám, jenomže tam není žádná stopa ani po jejím původu.
Vím o něm jen to, co jsem vypsal. Taky mi bylo divné, že se tak k stáru oženil s ženou, která mu pak porodila 6 dětí. Z předešlého manželství jsem žádné děti nezaznamenal. Musel do Uničova přijít dost pozdě, navíc vím, že číslo domu, v kterém bydlel, patřilo v té době mezi nedávno postavené.
Ziza Zapletal

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 21:10

Vypisovala jsem jen varianty příjmení, které jste napsal a určitě jsem mohla něco přehlédnout, blbě vidím.., na generální rejstřík si musím vzít dvoje brejle :-))) Omlouvám se.

K Uničovu ¨
vycházela jsem z této informace:
Neoddělitelnou součástí města je osm přidružených obcí (místních částí), jež byly připojeny k Uničovu po roce 1960: Horní Sukolom, Dolní Sukolom, Brníčko, Nová Dědina, Benkov, Střelice, Renoty a Dětřichov.
Do roku 1848 náležely tyto obce a osady k pěti panstvím: k uničovskému panství patřily Střelice, Renoty, Dětřichov a Nová Dědina. K úsovskému panství náležel Benkov, k sovineckému Dolní a Horní Sukolom. Brníčko bylo rozděleno mezi panství šternberské a litovelské.
http://www.unicov.cz/mistni-casti-neodd ... sta/d-1845

Čili bych uvažovala o dalších obcích, které ležely ve vyjmenovaných panstvích, ne pouze přifařené obce.

Cechy

ony se opravdu hodně staraly o své členy, takže svatba vdovy se zavedeným řemeslem byla důležitá, - koho si vezme, aby dotyčný uměl , aby její dílnu nemuseli dát někomu místnímu, který neuměl...(neb uměl, a byl by pro mistry velkou konkurencí :-)....

V dané době se chodilo na vandry opravdu daleko, většinou to fungovalo tak, že se synek tovaryš posílal směrem, kde byli spřátelení mistři.
Mám v rodu takovou zapeklitou situaci, říkám tomu nekončené manželství. Přišel předek do Ivančic porodil syna, zemřel, vdova se vdala podruhé, za příchozího ze sev. Moravy, a ten později poslal nevl. syna na vandr právě do obce svého původu. ( Vdova zemřela, pozůstalý manžel se oženil, následně zemřel a další vdova se vdala... možná se žení dodnes - vzdala jsem to po třetí svatbě)) Zajímavé je, že všichni se starali o děti z dřívějška.
Rozhodně zkuste také hledat v gruntovnicích, pokud s dochovaly, nebo pozemkových knihách, pokud byl měšťan musel vlastnit dům. a také skládat přísahu - slib věrnosti ( doložit potvrzení o bezúhonnosti) z předcházejícího pobytu - nevím, jak se tohle v Uničově dochovalo.
Mě se podařilo dopídit se k těmto dokladům i u příchozího z benátské republiky
Urbáře? I tam je možná stopa...
Z
Zora

Příspěvekod Ziza Zapletal » čtv zář 01, 2016 21:29

Nemáte se zač omlouvat, nechci po nikom, aby za mne něco hledal. Ty obce patřící od 1960 k Uničovu, to je myslím irelevantní, to má stejnou hodnotu jako kterékoli jiné vesnice v sousedství. Samozřejmě když mi nic jiného nezbude, budu tam pátrat, ale těch možností je hodně. Ty z uničovského panství byly v tehdejší unič. matrice obsaženy krom Nové Dědiny, která teprve vznikla. Gruntovní knihy, urbáře, cechovní dokumenty - po tom se určitě podívám.
Ziza Zapletal

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 21:55

ta panství tam někde sousedila, proto je možné hledat i v jiných panstvích.
Z
Zora

Zpět na Hledá se!