Prosím o kontrolu ~ VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosím o kontrolu ~ VYŘEŠENO

Příspěvekod Milan Wölfl » ned led 01, 2012 18:46

Luštím tento zápis, který je kombinací všemožných znaků a stylů. Proto bych chtěl požádat znalce, zda-li je možné toto rozluštit:
Obrázek
Andreas Wltschek, (...) Steiger (nevím význam) in Franzensthal.
M. Anna Wltschek, (...) Tochter des Adalbert Czadek, Bergmannes in Frozensthal und der Agnes (Auxor?? Co je to?), geb. Oppel? aus Bernschlag (Nový Vojířov u Nové Bystřice) bey Neubistritz.

Děkuji za kontrolu, opravu či doplnění! :wink:
MW
Naposledy upravil Milan Wölfl dne úte led 03, 2012 19:57, celkově upraveno 1
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod zrnka písku » ned led 01, 2012 19:05

(...) = katolického vyznání
Nevypadá to na auxor (uxor by byla latinsky manželka) a příjmení bych viděla spíš na Appel

a jen drobnost - není tam Bergmannes ale Bergmańs (ń = n s vodorovnou čárkou jako znak zdvojení = nn)
zrnka písku

Příspěvekod Milan Wölfl » ned led 01, 2012 19:23

S tím uxor si tedy opravdu rady nevím, ale u toho Appel, Oppel bych se spíš přiklonil k Oppel, protože v téže matrikce je tento zápis
Obrázek
a tam právě Oppel je (tedy pokud se nemýlím :) )
Díky za přečtení, jsi velmi šikovný pomocník!
Kde ses tak dobře naučila číst švabach/kurent?? Až závidím :wink:
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod ozana » ned led 01, 2012 19:27

Andreas Wltschek, kath. d. Steiger (báňský dozorce) in Franzensthal.
M.[aria] Anna Wltschek, k.[atolisch] d.[es] Tochter des Adalbert Czadek, Bergmanns in Frozensthal und der Agnes ??x?? geb. Oppel? aus Bernschlag (Nový Vojířov u Nové Bystřice) bey Neubistritz.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Milan Wölfl » ned led 01, 2012 19:38

Děkuji, velmi jste mi pomohly!
Milan Wölfl

Příspěvekod zrnka písku » ned led 01, 2012 19:55

Milan Wölfl píše:S tím uxor si tedy opravdu rady nevím, ale u toho Appel, Oppel bych se spíš přiklonil k Oppel, protože v téže matrikce je tento zápis
a tam právě Oppel je (tedy pokud se nemýlím :) )
Díky za přečtení, jsi velmi šikovný pomocník!
Kde ses tak dobře naučila číst švabach/kurent?? Až závidím :wink:

Je to Oppel :-)
A i tady je u uxor, takže ve smyslu ... a jeho manželky... i když je to zvláštní v německy psané matrice.
S tím kurrentem - ono to vyplynulo samo, někde to tu tuším psal Zdenek - zakousla jsem se do toho a když to nešlo, tak jsem přepisovala a luštila tak dlouho až to šlo, takže dneska nejen čtu, ale i automaticky píšu... nakonec jsem se díky tomu nelogicky dala i na studium (většinou se to člověk ve škole naučí a já šla do školy právě proto, že už jsem to uměla :-))
zrnka písku

Příspěvekod zrnka písku » ned led 01, 2012 19:57

ještě mě napadlo k tomu štajgrovi - Stanley psal báňský dozorce. Ptala jsem se mezitím tchána havíře a ten pravil předák / vedoucí směny na šachtě, takže potvrzeno :-)
zrnka písku

Příspěvekod Milan Wölfl » ned led 01, 2012 20:29

Tak to je hezké...
Díky moc za štejgr-informace, jsem rád, že mám zrovna tyhle povolání v rodokmenu-kdo se může pochlubit v jižních Čechách havířem devatenáctého století? :)
A s tím kurrentem, nás (naprosto mimochodem) v období maturit začal učit číst kurent / švabach náš třídní-při německé konverzaci :D
Jak trefné, při němčině se učit místo konverzovat číst listinu z přelomu 15. a 16. století :)
Začalo mě to bavit a tudíž se teď věnuji tomuhle. Ale nebýt například Tebe, nevím, jak bych postupoval :?
Díky a snad dnes otravuju naposled!
MW
Milan Wölfl

Zpět na VYŘEŠENO