Přečtení textu - 1831 (Vyřešeno)

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Přečtení textu - 1831 (Vyřešeno)

Příspěvekod Cracky » čtv zář 08, 2011 20:11

Dobrý den,
poprosil bych o pomoc při přečtení textu z následujícího odkazu:

http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6183/24

Jedná se o část "Rodiče" u Josefa Jedličky (druhý od konce), kde mě chybí pár slov.

Otec: Václav Jedlička, Novousedlý, syn ?Wojtěcha? Jedlička novousedlý z Wopařan, a Anny rozené --------------

Matka: Anna, dcera Antonína Hájka ?kováře? z Wopařan, a -------------------

Ještě bych se chtěl zeptat na slovo "Novousedlý" v matrikách se objevuje už u třetí generace za sebou, všichni jsou rozený v Opařanech. Má nějaký další význam?
Naposledy upravil Cracky dne čtv zář 08, 2011 22:26, celkově upraveno 1
Cracky

Příspěvekod zrnka písku » čtv zář 08, 2011 20:21

snad někdo doplní/opraví

Otec: Václav Jedlička, Novousedlý, syn Wojtěcha Jedlička novousedlý z Wopařan, a Anny rozené Pekárek, sedláka z Rataj, panství Bechyň
Matka: Anna, dcera Antonína Hájka kováře z Wopařan, a Veroniky rozené Pechota, novousedlýho z Wopařan
zrnka písku

Příspěvekod Zdenek » čtv zář 08, 2011 21:00

Takový (asi hloupý) nápad

Když si to přelouskám písmeno po písmenu tak tam vidím: NOWORSEDLY
Pisatel psal ,,u,, trochu jinak. Koukněte se o kolonku níže ve slově ,,klobaučnika,,

Vysvětlení pro to sice zatím nemám, ledaže by slovo ,,noworsedly,, bylo označení nějakého povolání, ale to je blbost.

Řešení jsem sice nepřinesl, ale třeba to někoho popostrčí dál, nebo jsem úplně vedle :oops: :oops:
Zdenek

Příspěvekod Cracky » čtv zář 08, 2011 21:49

Mockrát děkuji za rychlou odpověď!

Jinak skutečně se jedná o slovo novousedlý, protože v pozdějších zápisech, kdy písmo je (pro mě) mnohem čitelnější, je to tak psané. Právě proto jsem si lámal hlavu jestli to má nějaký význam či to je nějaké povolání, neboť se to slovo "novousedlý" nachází vždy na místě, kde ostatní osoby mají napsáno jejich povolání.
Cracky

Zpět na VYŘEŠENO