Prosím, poraďte!

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosím, poraďte!

Příspěvekod Dagmar Hanáková » stř črc 27, 2011 23:54

Dobrý den,
1. poté, co jsem se dozvěděla, že se Jan Rýpar přiženil na grunt po Martinovi Zimovi (viz sekce čtení starých textů z 27.7. bod 1), jsem totálně zmatená. Sňatku nejlépe odpovídá tento zápis, ale o Zimovi ani slovo .... zato je tu nějaký Sekanina! Nebo jsem úplně vedle? Textu je schválně víc, aby bylo dost pro porovnání. Jde mi o poslední čtyři řádky:

http://img24.eu/v.php?file=28sl7ii8.jpg

přečtu: den .... ist .... worden den Jan Rippar? des Gregor Rippar sohn ..... mit der Dorothea nach dem sailigen Martin Sekanina ... von Ollschpitz zaigen ... Michal Jan Humplik.

Jan Rýpar by měl pocházet z vesnice Velká.

Našla jsem dokonce i úmrtní zápis Sekaniny...

2. Možná, že by mohlo napovědět pokračování gruntovní knihy. Dávala jsem sem úvodní část, tak posílám pokračování:
http://img24.eu/v.php?file=z4vn9kx0.jpg

Já přečtu: z tý sumy ... Zimu .... serotkúm ... Jana przbila.
Item Jacuba Sekaniny ... 238 ... Matiega ....25 april 81 skaupil Hansl Ripar .... Valentu? Sekaniny.....

Moc prosím, pomozte!! Každá rada dobrá! Nejde mi jen o přečtení, ale nevidíte tam někdo souvislost (mezi údaji při sňatku a v gruntovní knize)?
Děkuji všem.
D.H.
Dagmar Hanáková

Příspěvekod Galadwen » ned črc 31, 2011 21:23

Dorota byla vdova po tom zemřelém Sekaninovi, ne dcera. Zkuste najít její první sňatek (mohla být rozená Zimová), případně zda měla s Martinem Sekaninou nějaké děti (mohli by to být sirotci jmenovaní v zápisu z gruntovnice - Valentin a Jakub, pokud je Sekanina neměl z nějakého případného ještě předchozího manželství).
Galadwen

Příspěvekod Galadwen » ned črc 31, 2011 21:29

Aha, teď jsem si přečetla další Váš dotaz a beru zpět - ten sňatek už máte a Dorota byla rozená Roháčková. Nicméně Martin si ji opravdu bral jako vdovec, tak třeba jeho první žena že by byla Zimová?
Galadwen

Re:

Příspěvekod Dagmar Hanáková » ned črc 31, 2011 22:12

Moc děkuji,
vypadá to spíš tak, že právě první žena se jmenovala Marina Sekaninová a vzala si Martina Zimu, který převzal její jméno (asi po gruntě).

Je to hodně zamotané, protože v pozemkové knize se mluví o tom, že se Hans Rýpar přiženil na grunt k sirotkům po Martinovi Zimovi a jejich maceše.
Všechny ostatní údaje - chronologicky i fakticky do sebe zapadají, takže tomu začínám věřit.

Martin Zima si vzal Marinu Sekaninovou a od té doby používá její jméno. 3 jejich děti jsou také Sekaninovi. Marina pak umírá a Martin Sekanina si bere Dorotu Roháčkovou. Za 3 roky umírá i Martin Sekanina a zůstávají 3 nevlastní děti - sirotci a macecha, kterou si bere Hans Rýpar - a to je můj šestinásobný pra-dědeček. Uf... Snad nejsem úplně vedle.

hezký večer.
D.H.
Dagmar Hanáková

Příspěvekod Eugene » ned črc 31, 2011 23:13

1. Den xx? 9bris Ist getreuuet? (getraut) worden den Jan Rieper ein Freytediger (Freitätiger) von den Welck des Gregor Riepers Sohn mit der Dorothea nach dem seeligen Martin Sekanina hinterlassene Wietieb (Wittwe) von Ohlschpitz? zeigen Farrer Michal Jan Humplik.

a to byly vlastní děti Martina a Mariny ? Našla jste jejich sňatek ?
Eugene

re: sňatek Martin + Marina

Příspěvekod Dagmar Hanáková » pon srp 01, 2011 0:04

Velice zdravím a děkuji,

ano - jejich sňatek je zde:

http://img24.eu/v.php?file=5jofboug.jpg

Všechny tři děti mají rodiče Martina Sekaninu a Marinu. Více jsem poslala do soukr. zpráv.

D.H.
Dagmar Hanáková

Zpět na VYŘEŠENO