nejasnosti v údajích z matrik

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Re: nejasnosti v údajích z matrik

Příspěvekod Zora » sob říj 03, 2015 8:15

O který Rabštejn se jedná?
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob říj 03, 2015 9:22

asi nad Střelou
ten je kousek, ten druhý je dooost daleko.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » sob říj 03, 2015 9:50

Ještě jeden dotaz - dívala jsem se na narození Alžběty v rakouské matrice. Příjmení se zdaleka nepodobá slovu Němec.
Vzhledem k tomu, že je to nejstarší zápis, kde se tohle příjmení vyskytuje, nemůže se v dalších zápisech (kde už je Němec) jednat o zkomoleninu toho původního, správného příjmení začínajícího pravděpodobně na J ?
Přihlížím k tomu, že Karolina nenašla rod Němec v dané obci.
Zkuste ještě jednou přečíst tohle příjmení (nechat si přečíst)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ludek » ned říj 04, 2015 8:56

Poprosil jsem o pomoc s přečtením záznamu. Uvidíme.

Povedlo se mi zatím najít záznam o svatbě Antonína , tj. syna Magdaleny, bratra Alžběty s Kateřinou Vlna, ze dne 9.10.1838: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/5859/39, poslední záznam na stránce.

Čtu tam Antonín Hrbek |25|, soukeník z Čistý, syn Jána Hrbek mistra soukenickýho z Čistý č. 168, matky Magdaleny rozené Němce z Prahy č.
ludek

Oblast pátrání: Rakovnicko

Příspěvekod ludek » ned říj 04, 2015 18:02

Začínám se také přiklánět k názoru, že se prostě jedná o chybný přepis. Foneticky nejsou Němec a Jevetz zas tak daleko od sebe. Bohužel její svatbu nebo umrtí jsem nenašel, stejně tak místo narození Antonína. Budu hledat dál, snad se na mě usměje štěstí. Každopádně děkuji za cenné postřehy a pomoc.
ludek

Oblast pátrání: Rakovnicko

Předchozí

Zpět na Hledám pomoc