VYŘEŠENO, DÍK: GR KN Družec, 1699, česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO, DÍK: GR KN Družec, 1699, česky

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob zář 19, 2015 19:50

Prosím o pomoc s pár slovy, kde jsem se zasekla. Docela mne zajímá, zda byl Jan Švejcar opravdu otčímem.....

Léta 1699 Položil peněz gruntovních k ???? družeckym 5 m.k.zůstává doplatiti a náleží k témuž zadruhý? 76 kop.

Carel SSweyczar
Léta Páně 1700 14 xber Maryana Ssweyczarowa nemohouce pro sešlost věku svého a již léty? (dosti?) wolný? ??? dále hospodařit, postoupila chalupu svou spolu s mlejnem a ??? ??? (šesti? k nim?) náležijícím s příslušentvím, též obilím sitým i v slámě, dobytkem koňským, hovězím, svinským i pernatým, jakož i zewším (se vším) k hospodářství patřící nábytkem synu jejímu Carlovi nejmladšímu ??? dobrovolně mateřské? synovské a bratrské mezi sebou p??? porovnání za sumu 600 m.k. Přitom připravila a př???ebný? Carel jakožto jeden zdárný syn, že svý nejmilejší mateři v ničemž ubližovati ???(slíbíc?) jí až do smrti její živiti a jí při sobě míti chce?, kterážto sumu roční při?? soudu po XXX mk spláceti povinnen bude.
Téhož léta vypy??? svim (svém) podílu jeho 95 12 grš. zůstává doplatiti 509 mk 48 grš u nich náleží ??? družeckým na stará doplacení 70 mk Maryaně mateři jeho 95mk 12grš Matějovi vratru 95/12, antonínovi bratru ??? ??? 95/12, Lydmille sestře 95/12. Odkazem? h?? neb(ožtík) Jan Švejcar otec jejich dětem těm kterým on OTČÍMEM? byl, odkázal Janovi Sobuskýmu 12 mk ??? Sobinským 12 mk. Alžběta Sobinský jinak ?landowy? 12, Máryně? Zahradníkový? 12... Stalo se ??? u dw? sou???su psaného.

Obrázek zde:
Obrázek
Naposledy upravil Karolina Vernerova dne čtv říj 15, 2015 20:28, celkově upraveno 1
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Re: GR KN Družec, 1699, česky

Příspěvekod Kašpar » sob zář 19, 2015 20:15

[quote="Karolina Vernerova"]Prosím o pomoc s pár slovy, kde jsem se zasekla. Docela mne zajímá, zda byl Jan Švejcar opravdu otčímem.....

Léta 1699 Položil peněz gruntovních k ???? družeckym 5 m.k.zůstává doplatiti a náleží k témuž zadruhý? 76 kop.

Carel SSweyczar
Léta Páně 1700 14 xber Maryana Ssweyczarowa nemohouce pro sešlost věku svého a již lethi welmi zemdlena dele hospodařitj, postoupila chalupu svou spolu s mlejnem a se wssim K nim od Starodawna náležijícím s příslušentvím, též obilím sitým i v slámě, dobytkem koňským, hovězím, svinským i pernatým, jakož i zewším (se vším) k hospodářství patřící nábytkem synu jejímu Carlovi nejmladšímu skrze dobrovolny Mateřské, synovské a bratrské mezi sebou Wymieny porovnání za sumu 600 m.k. Přitom připowida a Přyslúbuge Carel jakožto jeden wierný syn, že svý nejmilejší mateři v ničemž ubližovati, Nyberź jí až do smrti její živiti a jí při sobě míti chce, kterážto sumu roční přidrzanj soudu po XXX mk spláceti povinnen bude.
Téhož léta vypysuge s?u?umu podílu jeho 95 m.k. 12 grš. Zůstává doplatiti 509 mk 48 grš u nich náleží zadussy družeckému na stará doplacení 70 mk Maryaně mateři jeho 95mk 12grš Matějovi bratru 95/12, antonínovi bratru do malj kwicze 95/12, Lydmille sestře 95/12. Odkazem Czo neb(ožtík) Jan Švejcar otec jejich dětem těm kterým on Ocźimem byl, odkázal Janovi Sobinskýmu 12 mk Girźimu Sobinskýmu 12 mk. Alžběta Sobinský jinak Claudowj 12, Marźenie Zahradníkowj 12 mk. Stalo se
od Swrchu psaného.
Kašpar

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob zář 19, 2015 20:31

Ahááá!

Díky. Tak a teď musím vymyslet, kdo jsou Sobinští....

Mohl byste se ještě, prosím, podívat na to, co je nad velkými písmeny Carel Švejcar?
(a jsem pyšná, že jsem rozlouskla obilí a slámu .-) )
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Kašpar » sob zář 19, 2015 20:37

Karolina Vernerova píše:Ahááá!

Mohl byste se ještě, prosím, podívat na to, co je nad velkými písmeny Carel Švejcar?

první ??? - zadussy
druhý ??? - -"-
Kašpar

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob zář 19, 2015 20:43

Mělo mě to napadnout- pardon. A díky!
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Dika » čtv říj 15, 2015 19:53

Kašpar píše:
Karolina Vernerova píše:Ahááá!

první ??? - zadussy
druhý ??? - -"-

Sobínští pravděpodobně pocházeli ze zaniklé tvrze Sobín, která se nacházela mezi obcemi Lány, Vašírov a Rynholec. Příjmení Sobínský-Sobín se nachází např. v matrikách obce Lány. Vím, že se příjmení Sobín dochovalo do dnešní doby.
http://www.obec-lany.cz/cz/tvrz-sobin
Dika

Oblast pátrání: střední, jižní a východní Čechy

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv říj 15, 2015 20:28

Děkuju, to jsem ráda, že jeden oříšek je rozlousknutý.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na VYŘEŠENO