VYŘEŠENO Gr.kn. česky, kolem 1650 (1613), Družec, VS Smečno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Gr.kn. česky, kolem 1650 (1613), Družec, VS Smečno

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv zář 17, 2015 14:37

Prosím o pomoc s dočtením a pochopením, o co šlo :-)

Jiří Cibulka si vzal vdovu po Václavovi Švejcarovi a vyplácel jejich děti?
Jde mi o Jana- byl synem Václava Švejcara? Dále se totiž píše (o stránku jinde), že Jan Švejcar byl vlastním synem Jiřího Cibulky. Tak ho asi "adoptoval".

A ty peníze jsou asi zlatý, že? Ne fl.- to je belbost.

Čtu:
6. Giržik Czybulka M?lynárž ..
Letha 1613 otom Mleynie wyhledano, zie Jiržik Czybulka leta? pžizieniw si
Manzielki Swe vzal ten Mleyn za Summu 600 zl? podilu Manzielky geho k? poazizlo? 100 fl? hotowych zawdal
50 zl: gruntownich peniez po 12 fl wyplatil 315 fl z tiech ???zawdaroku? pitrusowi? zakoupene penize
w Cžiehe? Chotie, dano 65fl Jakubowi pusstieno 80 fl, Kateržinie 55 fl, Zuzanie 60 fl, Dorotie 65 fl
wtruhliczi? týmž Syrotkům Ssweyczarowym lezi? ze Mleyna (Mlejna?) 40fl a z gruntu Bielohlawkoweho lezi 26 fl
zustawa doplatiti 135 fl nalezi Syrotkum Ssweyczarowym.
Na tom gruntu magi sprawedlnost Sy: N.Waczlawa Ssweyczara..........435 fl
nyni na gruntu urbana Bielowka, jež již wtruhliczi? lezi........... 26 gl
na chotie Czi???na (Czieskyho?) kralowstwi odpitra??? kaupene magi..167 fl (celkem 628 fl)
Jan tomu nadil geho pržisslo....... 186 fl (již vybral atd....)
Jakub (ostatek na K?????????)......186 fl
Kateržina...........................85 fl
Zuzana..............................85 fl
Dorotta.............................85 fl

Obrázek
Naposledy upravil Karolina Vernerova dne pát zář 18, 2015 15:28, celkově upraveno 1
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Re: Grunt.kniha, česky, kolem 1650 (1613), Družec, VS Smečno

Příspěvekod Jirig » čtv zář 17, 2015 15:57

Moje drobné doplnění písmen, ale se smyslem Vám neporadím, já tyhle texty dosud nedokážu moc pochopit :(
S měnou bohužel neporadím, na to jsou tu jiní a kdo je Pitrus, to taky netuším :D
Karolina Vernerova píše:Prosím o pomoc s dočtením a pochopením, o co šlo :-)

Jiří Cibulka si vzal vdovu po Václavovi Švejcarovi a vyplácel jejich děti?
Jde mi o Jana- byl synem Václava Švejcara? Dále se totiž píše (o stránku jinde), že Jan Švejcar byl vlastním synem Jiřího Cibulky. Tak ho asi "adoptoval".

A ty peníze jsou asi zlatý, že? Ne fl.- to je belbost.

Čtu:
6. Giržik Czybulka M?lynárž ..
Letha 1613 otom Mleynie wyhledano, zie Jiržik Czybulka leta 1591 pžizieniw si
Manzielcze Swe vzal ten Mleyn za Summu 600 zl? podilu Manzielky geho se porazylo 100 fl? hotowych zawdal
50 zl: gruntownich peniez po 12 fl wyplatil 315 fl z tiech y s (i ze) zawdawku pitrusowi za koupene penize
w Czieske Lhotie, dano 65fl Jakubowi pusstieno 80 fl, Kateržinie 55 fl, Zuzanie 60 fl, Dorotie 65 fl
wtruhliczi? týmž Syrotkům Ssweyczarowym lezi ze Mleyna (Mlejna?) 40fl a z gruntu Bielohlawkoweho lezi 26 fl
zustawa doplatiti 135 fl nalezi Syrotkum Ssweyczarowym.
Na tom gruntu magi sprawedlnost Sy: N.Waczlawa Ssweyczara..........435 fl
nyni na gruntu urbana Bielowka, czož již wtruhliczi lezi........... 26 gl
we Lhotie Cziesky na kralowstwi odpitrusa kaupene magi..167 fl (celkem 628 fl)
Jan tomu radil geho pržisslo....... 186 fl (již vybral atd....)
Jakub (ostatek na Křivoklatu bere?)......186 fl
Kateržina...........................85 fl
Zuzana..............................85 fl
Dorotta.............................85 fl

Obrázek
ty, Giržik
Jirig

Oblast pátrání: Slezsko - Slatina, Stará Ves, Výškovice, Josefovice, Klimkovice, Ostrava, Bílovec
Morava - Bohuňovice, Lašťany, Trusovice
Polsko - Sobolów

Příspěvekod Dawid » pát zář 18, 2015 1:08

Jednotky jsou "ſſ" (= "ss"), čili kopy (60 grošů), a "g" s kličkou (která označuje zkratku, totéž jako dnešní tečka), čili ty groše.

A jinak - ano v zásadě jde o to, že Jiří Cibulka, od 1591 manžel vdovy po Václavu Švejcarovi, koupil mlýn od pozůstalé rodiny tohoto Švejcara (ačkoliv jeho žena je vlastně členem kupující i prodávající strany :) ).

První část je jasná. Mlýn stojí 600 kop, z toho 100 kop ale patří vdově, takže se to neřeší. Zbylých 500 kop má Cibulka zaplatit Švejcarovým sirotkům. Na začátku složil 50 kop závdanku, ostatní gruntovní peníze pak postupně splácí po 15kopových ročních splátkách - takže v tuhle chvíli, po 22 letech, má splaceno 21 splátek (315 kop) a zbývá mu ještě 9 splátek (135 kop). Zatím tedy dohromady splatil 365 kop.
Z těchto 365 kop už byla jednotlivým Švejcarovým sirotkům většina vydána do vlastní dispozice - totiž 80 kop Jakubovi, 55 kop Kateřině, 60 kop Zuzaně a 65 kop Dorotě. Dále byly za 65 kop koupeny od nějakého Pitruse z České Lhoty "peníze", vězící "na Království" právě v této České Lhotě ("Království" by mohl být název místní části, gruntu nebo tak, a celé by to mohl být nákup pohledávky, zaručené nějakou nemovitostí). Zbylých 40 kop stále leží "v truhličce", pod dohledem úřadu.
Kromě toho mají sirotci ve stejné "truhličce" uloženo ještě 26 kop "z gruntu Bělohlávkového", čili výnos z nějakých jiných, dřívějších, kdovíjakých majetkových operací kolem nějakého dalšího hospodářství.

Trochu se nechytám ve druhé části. Tam se dělí nějaká částka 628 kop, sestávající z těch 26 kop "z gruntu Urbana Bělo(hlá)vka", pak ze 167 kop, "koupených" od Pitruse (to by mohla být výše té koupené pohledávky) a nakonec z nějakých 435 kop, na které mají Švejcarovi sirotci nárok ("spravedlnost") "na tom gruntu". Nejsem si jistý, co je ta poslední částka zač; smysl by to dávalo, kdyby se "tím gruntem" myslel opět grunt Bělohlávkův a celé by to znamenalo, že ho někdo další (možná ten Bělohlávek?) od Švejcarových siroků taky koupil, 26 kop už splatil a 435 kop ještě splatit má. Ale nevím. Není ten Bělohlávkův grunt někde nedaleko ve stejné gruntovnici?
Každopádně se na posledních řádcích o těchto celkem 628 kop opět dělí čtyři Švejcarovi sirotci - a kromě nich ještě nějaký Jan, protože ten "tomu radil" (ať už to znamená cokoliv...).
Zbytek jsou pozdější přípisky, co kdo kdy s jakou částí svého podílu udělal.
Dawid

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát zář 18, 2015 7:11

Děkuju oběma- jelikož Jan je asi později majitelem toho gruntu a je Švejcar, domnívám se, že je taky jeden ze sirotků. Ale jistojistě už se to nedozvím. Mám ale ještě asi 7 stránek pokračování, tak se zahloubám- on to není jen přehled splátek, ale občas je tam i nějaká ta manželka a nový "dědici" apod.

Ohledně druhé části- zdá se mi to jako že v první části je má dáti a v druhé dal. Ono to pořád vychází +- jedna kopa na těch 628 (první část je 628, druhá 627)

Ten Křivoklát nechápu vůbec a ani Českou Lhotu (je to dost daleko), ale ono se to dalším čtením možná vyjasní.

Díky ještě jednou.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Zora » pát zář 18, 2015 11:41

já tady přemýšlím nad tím pitrem... není to třeba pistor, pistorius mlynář, když šlo o mlýn?
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Dawid » pát zář 18, 2015 13:35

Karolina Vernerova píše:Ohledně druhé části- zdá se mi to jako že v první části je má dáti a v druhé dal. Ono to pořád vychází +- jedna kopa na těch 628 (první část je 628, druhá 627)
To se mi nezdá. Součet první části je 626 (600 hodnota mlýna, 26 peníze z Bělohlávkova gruntu), rozdíl dvě kopy grošů, a to není zrovna málo :) Navíc z ničeho v té první části se asi nedá poskládat konkrétně těch 435 kop z druhé části.
Ale čtěte dál a uvidíte :)

Karolina Vernerova píše:a ani Českou Lhotu (je to dost daleko)
Že se dneska říká "Česká" jen jedné Lhotě (a to v jižních Čechách) neznamená, že to tak bylo i v 16. století. Lhota je i hned vedle Družce.

Zora píše:já tady přemýšlím nad tím pitrem... není to třeba pistor, pistorius mlynář, když šlo o mlýn?
Prostě jen příjmení, nic dalšího bych v tom nehledal.
Dawid

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát zář 18, 2015 13:59

je tam suma 628....
a pak Jan 186, Jakub 186, Kateřina 85, Zuzazna 85, Dorota 85= 627 (jedna kopa rozdíl)- ale asi to není důležité- možná je to náhoda....

ale jsem ráda, že jste se na to kouknul- už pokačuju s louskáním, splátky jsem dočetla, všechny siroty vyplatil pak syn Jiříka Čybulky, Matěj.... a pak vyplácel ještě otcovi děti (jestli jsem to dobře pochopila, Jiřík 1617 zemřel). Mám dotaz na čtení v dalším příspěvku.....

ještě dotaz k tomu Janovi- nemohl to být jakýsi zprostředkovatel? že těch 186 byla provize?

zdá se mi, že děti byli jen Jakub a tři sestry....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Dawid » pát zář 18, 2015 14:57

Karolina Vernerova píše:je tam suma 628....
a pak Jan 186, Jakub 186, Kateřina 85, Zuzazna 85, Dorota 85= 627 (jedna kopa rozdíl)- ale asi to není důležité- možná je to náhoda....
Aha, tak to jsme si nerozuměli :) "Druhou částí" myslím všechno od "Na tom gruntu magi sprawedlnost" až dolů. A ano, to jsou samozřejmě opravdu "má dáti" a poté "dal" (nebo spíš "rozebrali si" :)). Sedí to přesně, tu chybějící 1 kopu vám tvoří těch 5 x 12 grošů.

Karolina Vernerova píše:ještě dotaz k tomu Janovi- nemohl to být jakýsi zprostředkovatel? že těch 186 byla provize?
Jo, tak nějak mi to taky připadá. Cizí, v právu či financích zběhlá osoba, která ke zdaru celé věci přispěla radou, dozorem, opatrovnictvím...
Dawid

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát zář 18, 2015 15:27

Prima.
Díky.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na VYŘEŠENO