Latina 1777 Katov farnost Budislav

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Latina 1777 Katov farnost Budislav

Příspěvekod Zdenek » sob bře 26, 2011 23:01

Pomůže mi někdo přeložit v tomto zápise údaje o matce:
27.3.1777 Katov farnost Budišov.
Archiv Třeboň snímek 121

narození Františka Veselého

Jakub Veselý kovář
žena jeho MarieAnna AVUS Jiří MATERNUS Vít Proczek SUBDITI DOMINIO KARDASCH RECIOENSI

U té Mariany se v tom nějak nemůžu zorientovat. Ty poslední slova nejspíš budou Kardasch Retschitz Kardašova Řečice

Obrázek

Děkuji Zdeněk Olomouc
Zdenek

Příspěvekod kalvera » ned bře 27, 2011 1:05

AVUS Jiří MATERNUS - tohle bych četla AVUS SERGIUS MATERNUS - vyjadřuje to zřejmě vztah mezi Annou a Vítus Proszek, snad Vám to někdo přeloží
SUBDITI DOMINIO (poddaní panství) KARDASCH RECIOENSI

tipla bych si, že si jí přivlastnil, osvojil děd, ale může to být úplná blbost, latinsky neumím.
:cry:
Kalousová
vekal@seznam.cz
kalvera

Příspěvekod BaraG » ned bře 27, 2011 16:28

Dobrý den,
začátek bych spíše četla jako pan Zdeněk - uxor Maria Anna avus Georgius maternus ... a dále - Vitus Proczek (eventuelně Broczek - zkuste se podívat, jak psal B a jak P) subditi dominio Kardasch Recicensi (takže to též si myslím, že to nemůže být nic jiného než Kardašova Řečice).

avus = děd, předek

maternus = mateřský

Napadlo mě, zda náhodou nemohla být Maria Anna nemanželská a proto je tam uvedeni její předci z matčiny strany, resp. matčin otec a děda. Já sice trošku latinu ovládám, ale berte opravdu jen jako teorii.

Zdravím Bára
BaraG

Příspěvekod Zdenek » ned bře 27, 2011 17:20

Děkuji za Vaše názory. Myslím, že za těch pár let co se genealogií zabývám by pro mě takto napsaný zápis už neměl být problém, ale opravu jsem z toho zmatený. Ta Kardašová Řečice to nejspíš bude a poddaní panství to se používá často. Ale ty dvě jména za Marianou mi stále nedají spát.
Přidávám odkaz na celou stránku z matriky pro porovnání s ostatními zápisy.
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2493/121
Okolní zápisy jsou psány obdobně.
Moje teorie:

Mariana z předka Jiřího potomka Vítka Proczka poddaného panství Kardašová Řečice. :?
Zní to ale hrozně, ještě jsem se nesetkal, aby byl zapsán otec i děd a vůbec se nezmínila matka. Proto si myslím, že to je nejspíš úplná blbost. Potom je tu také možnost, jak píše Kalvera, že to první jméno není Georgius, ale něco jiného, třeba ten Sergius.
:shock: :shock: :shock: :shock:

Zdeněk Olomouc
Zdenek

Příspěvekod kalvera » ned bře 27, 2011 17:21

Báro - děkuji za opravu.
Já mám spíš zkušenost, že když byla matka nemanželská, tak byla uvedena jako dcera otce a matky. Takže mně napadá, jestli matka i otec nezemřeli a vychoval ji děda otce. Berte to s rezervou je to jen spekulace. Asi by to chtělo podívat se na víc zápisů jestli takhle farář zapisoval i u jiných.
Kalousová
vekal@seznam.cz
kalvera

Příspěvekod kalvera » ned bře 27, 2011 17:43

bude to Georgius, koukněte na poslední zápis, tam je to samé jméno a bez něj by ten zápis nedával smysl. Takže je to hodně kostrbaté. třeba opravdu byla nemanželská, její rodiče po smrti, dítě přežilo a vychoval jí táta s dědou.
Kalousová
vekal@seznam.cz
kalvera

Příspěvekod BaraG » ned bře 27, 2011 19:01

Dobrý den,
také jsem se převážně setkala s tím, že pokud byla matka nemanželská, tak tam bylo její jméno a dcera ..... Nicméně ač jsem to předtím neuvedla taky jsem si pohrávala s myšlenkou, že její matka už by mohla být po smrti. Ale těžko říct.
Snad se to vyřeší, až nahlédnete do matrik Kardašovi Řečice. :?

Ještě jednou zdravím Bára
BaraG

Příspěvekod Zdenek » úte bře 29, 2011 17:53

Tak jsem to zřejmě rozlouskl. Podle mě přepis by měl být asi takto:

Veselý Jakub kovář. Žena Maria Anna. Předci: Jiří (otec Jakuba), maternus (ve významu matčin otec) Vítek Brožek. Poddaní panství Kardašová Řečice.

Pokud má někdo jiné řešení, budu rád, jelikož se mi nedaří dostat dál, a to jsem prohledal obě farnosti jak Budišov, tak i Kardašovou Řečici.

Zdeněk Olomouc
Zdenek

Zpět na VYŘEŠENO