Vyřešeno-Gruntovní kniha 1695 Kolšov - původ majitele

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Vyřešeno-Gruntovní kniha 1695 Kolšov - původ majitele

Příspěvekod LucieB » úte kvě 05, 2015 0:07

Prosím o pomoc s překladem. Vím, že je tam toho hodně napsáno, ale naprosto nevím o co tam jde. Pátrala jsem po Františkovi Bartoňovi, kterého jsem už jako narozeného nemohla najít v Kolšově a tak mne napadlo, že by mohl být zápis v gruntovní knize o koupi zahrady nebo domu - tím pádem by zde mohlo být napsáno odkud přišel i s otcem Janem Bartoněm. (Našla jsem jen úmrtí Františka Bartoně v Kolšově v roce 1750 a asi jeho otce Jana Bartoně v roce 1736 také v Kolšově.)

Zde je odkaz na Jana Bartoně:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... a&scan=148
Domnívám se, že se Jan Bartoň přistěhoval z jiné obce a i se synem, který se teoreticky měl narodit někdy kolem 1697 (podle úmrtí a věku).
Nedovolila bych si žádat o přeložení celého textu, ale chtěla bych poprosit, jestli by někdo nebyl schopen zde vyčíst, jestli Jan Bartoň nepřišel z jiné vesnice.
Jde mi o tato místa: Velký nadpis - je tam nějaké slovo ale není to kup a pak následuje slovo zahrada a pak následuje jméno Jana Bartoně.
Věta pod nadpisem (vyčtu odhadem toto): léta páně 1695 bejt? tato polau?snad pole? (nad tím zahrada) Jana Bartoně... dál nevím. Podle údajů v km předpokládám, že se dále píše o rozměrech pozemků atd. Je to pro mě naprosto nečitelné. Pokud by v tom někdo viděl nějaký zápis o obci nebo místě odkud pochází nebo kdo mu třeba zahradu věnoval, tak by mi to pomohlo strašně moc. Myslím, že by to mohlo být zapsané v prvních 4 řádcích, protože pak už začínají údaje v km.

Na další straně je kup Francis Bartoně:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... a&scan=149
Tento Bartoň by měl být asi synem Jana, a v roce 1725 se mu narodilo první dítě s Annou, proto usuzuji podle data 1724 v tomto archivu, že by se mohlo jednat o něj. (po sňatku si mohl pořídit chalupu nebo ji dostat atd.) Děti se mu narodily v Kolšově.
Tady se píše léta páně 1724 v listopadu. Pak mám pocit, že se zde píše něco v tomto smyslu (první 4 řádky): ...prodal? nebo jako bych tam viděla slovo milostidar? Janu Bartoňovi zahradu a ten ji pak dal Francisi Bartoňovi (synu možná).
Je možné, že by pozemek někdo věnoval Janu Bartoňovi, aby zde založil rodinu. Dívala jsem se a obec Kolšov byla založena ještě dříve ve 14. století, tak to asi nebyl vyslanec pro osidlování..

Budu velice vděčná za cokoliv co vyčtete.
Naposledy upravil LucieB dne úte kvě 05, 2015 10:55, celkově upraveno 1
LucieB

Re: Gruntovní kniha 1695 Kolšov - původ majitele/kupce a pře

Příspěvekod Karel Jedlička » úte kvě 05, 2015 0:37

Dobrý den,
ta zkratka určitě nebude km, kilometry se zavedly až na konci 19. století.

Já v nadpise čtu "polou zahrada Jana Bartoně" = polovina zahrady
Léta páně 1695 jest tato polouzahrada Jana Bartoně se vším vždy, jak v rolích, lukách, i také placení gruntovních peněz se zahradou Martina Frismistra? ve všem zároveň srovnaná, ačkoliv prvotně podle starých knih jen toliko za 84 fn. (zlatých) i závdankem prodávaná byla, nyní však z nadepsaných srovnání k ní více rolí přibylo, které nyní i budoucně za jedno sto čtyřicet dva zlatý m... povdávati a platiti z té sumy se má ... atd., dále už jsou splátkové kalendáře (každoročně při sv. Václavě apod.)
- zajímavý je pak níže soupis pohledávek váznoucích na pozemku:
až potaď má Jan Bartoň na té zahradě vyplaceno 11 zl.
ostatek patří
nápad. Šťourkovým? aneb Sopoučkovým 40 zl. 7 1/2 gr.
po nich jemu Janu Bartoňovi a jeho sestře 32 zl. 22 1/2 gr.
ostatek pak nápad. Mikuláše Navrátila k zahradě Frišmistrový... 58 zl.
Karel Jedlička

Oblast pátrání: Dobrovice, Divišov, Kouřim, Vysoké Mýto, Rychnov nad Kněžnou, Tábor, Touškov, Písek, Jindřichův Hradec, Litovel, Šumperk

Příspěvekod Karel Jedlička » úte kvě 05, 2015 0:45

druhý zápis - 1.-4. řádek uvádí toto:

v dědině Kolšově u přítomnosti fojta z ouřadu až na povolení milostivé vrchnosti prodal Jan Bartoň zahradu svému synu prvnímu Franzovi Bartoňovi, tak jak sám ji od starodávna v užívání měl, za sumu 142 atd., zkrátím to - 14 má vyplatit prodávajícímu ve splátkách, zbylých 128 gruntovních peněz je tam opět rozepsaných, něco má platit dceři atd., to by bylo nadlouho celé přepisovat, ale ten pravopis je krásně čitelný, to byste měla přečíst.
Dobrou noc
K.
Karel Jedlička

Oblast pátrání: Dobrovice, Divišov, Kouřim, Vysoké Mýto, Rychnov nad Kněžnou, Tábor, Touškov, Písek, Jindřichův Hradec, Litovel, Šumperk

Příspěvekod LucieB » úte kvě 05, 2015 7:00

Pane Jedličko, opravdu Vám velice děkuji, moc jste mi pomohl. Snažím se rozluštit co se dá, ale to víte, začala jsem s rodokmeny teprve před necelými dvěma měsíci a ještě to nemám v malíku.
LucieB

Zpět na VYŘEŠENO