Přečtení měny v kupní smlouvě

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Přečtení měny v kupní smlouvě

Příspěvekod miroslav.jaro » stř led 26, 2011 9:53

Dobrý den,
na adrese http://smitkova.ic.cz/data/mena.jpg je výřez kupní smlouvy na chalupu. Smlouva byla uzavřena v roce 1773.

V prvním řádku: Latus – mezisoučet jsou uvedeny tři druhy měny označené symboly: Fr - x - d. Domnívám se, že Fr znamená floren – zlatý. Protože součet ve druhém sloupci je v násobku 60 převáděn do měny prvního sloupce, domnívám se, že označení - x - znamená krejcary t.j. 60 krejcarů rovná se jeden zlatý. Označení měny ve třetím sloupci - d - nerozumím.

V předposledním řádku výřezu je Facit – součet, který je v posledním řádku přepočten do jiné (snad „konvenční měny“).

Pomůžete mi prosím s vyluštěním měn v posledním řádku?
Znamená označení ve druhém sloupci - gr - groše nebo grešle?

Děkuji za všechny informace.
miroslav.jaro

Oblast pátrání: Studnice, Řešetova Lhota (okr. Náchod), Lázně Bohdaneč, Kutná Hora - Kaňk

Příspěvekod phejl » pon led 31, 2011 13:40

Tohle uz jsem take jednou resil. Urcite jde o zlate a krejcary. Zkusil jsem ted zapatrat co by mohlo byt d. Takze bez zaruky by to mohly byt denary neboli "male penizky", kdy 1 krejcar = 6 denaru.

Ta "jina mena" je spise prepocet na kopy grosu. Takze 18 kop a 18 grosu. To by melo souhlasit - 1 kopa se v te dobe pocitala 1 zl. 10 kr.
phejl

Příspěvekod miroslav.jaro » ned bře 13, 2011 14:14

Dobrý den, děkuji moc za pomoc.
MJ
miroslav.jaro

Oblast pátrání: Studnice, Řešetova Lhota (okr. Náchod), Lázně Bohdaneč, Kutná Hora - Kaňk

Zpět na VYŘEŠENO