Sňatek 1657 Batelov čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Sňatek 1657 Batelov čeština

Příspěvekod JerryZN » sob kvě 25, 2013 18:14

Prosím o pomoc se čtením zápisu (jméno ženicha) - viz odkaz níže (obrázek mi nejde vložit, velikost přílohy je malá, přesto mám hlášku: "...bylo dosaženo max. velikosti příloh."). Zápis je na pravé stránce, 3. zápis odspodu ze 4. Januari. Jméno čtu "krziz za?zimskej", který je povoláním zámečník. Jde mi "i" o to, že mám Alžbětu Křížovou, dceru batelovského zámečníka, kt. se narodila 1674 (sňatek 1705), tj. toto by mohl být její otec. Děkuji za názory.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=101
JerryZN

Oblast pátrání: Horní Cerekev, Žirovnice, Počátky, Batelov, Třešť, Křižanov, Mohelno, Wien, Brno

Re: Sňatek 1657 Batelov čeština

Příspěvekod Milan Wölfl » sob kvě 25, 2013 18:18

JerryZN píše:Prosím o pomoc se čtením zápisu (jméno ženicha) - viz odkaz níže (obrázek mi nejde vložit, velikost přílohy je malá, přesto mám hlášku: "...bylo dosaženo max. velikosti příloh."). Zápis je na pravé stránce, 3. zápis odspodu ze 4. Januari. Jméno čtu "krziz za?zimskej", který je povoláním zámečník. Jde mi "i" o to, že mám Alžbětu Křížovou, dceru batelovského zámečníka, kt. se narodila 1674 (sňatek 1705), tj. toto by mohl být její otec. Děkuji za názory.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=101

Pro obrázkové přílohy raději využívejte nějakou externí úložnu, např. namátkou tyto. Díky :)
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Kašpar » sob kvě 25, 2013 18:25

http://img24.eu/v-3x0q8h9y.jpg
Obrázek
menší úprava

čtu tam ,,krziz zauzimskeg ( zanzimkeg) Miesta Batelowa Rzemesla Zamecznyczskeho S Ludmilau cerau Matauße Saukenyka za z miesta Batelowa W przytomnostj Osob Lorenz ???Barres ( Barracz)??? Wacslaw Kadrna........
Kašpar

Příspěvekod JerryZN » sob kvě 25, 2013 23:03

Woelfl: jo, to já jink používám uloz.to, ale ta možnost přílohy se tu nabízí, ale asi to ne vždy funguje?
Kašpar: děkuji za pokus. Já v tom zápise nedovedu vyhodnotit to slovo "zauzimskej", co to asi znamená, zda pocházel (přišel) z Toužimi, Sezimova ap. (to jen naznačuji co myslím) - něco v tom smyslu. Ten Lorenc je Barvíř a Václav je Kudrna atd. V zápisech je obvykle na daném místě křestní jméno a příjmí, zde je tedy příjmí (Kříž) a pak to Zauzimskej, povolání tam nebývá zdaleka vždy, ale tady je, takže je to "lehce" matoucí. Ale Křížů zámečníků tam v té době asi moc nebylo, takže to zřejmě bude otec té Alžběty.
Ještě jednou díky!
JerryZN

Oblast pátrání: Horní Cerekev, Žirovnice, Počátky, Batelov, Třešť, Křižanov, Mohelno, Wien, Brno

Příspěvekod Milan Wölfl » ned kvě 26, 2013 0:32

JerryZN píše:Woelfl: jo, to já jink používám uloz.to, ale ta možnost přílohy se tu nabízí, ale asi to ne vždy funguje?
Kašpar: děkuji za pokus. Já v tom zápise nedovedu vyhodnotit to slovo "zauzimskej", co to asi znamená, zda pocházel (přišel) z Toužimi, Sezimova ap. (to jen naznačuji co myslím) - něco v tom smyslu. Ten Lorenc je Barvíř a Václav je Kudrna atd. V zápisech je obvykle na daném místě křestní jméno a příjmí, zde je tedy příjmí (Kříž) a pak to Zauzimskej, povolání tam nebývá zdaleka vždy, ale tady je, takže je to "lehce" matoucí. Ale Křížů zámečníků tam v té době asi moc nebylo, takže to zřejmě bude otec té Alžběty.
Ještě jednou díky!

Možnost přílohy se u PHP BB fóra nabízí automaticky, zbytečně ale zatěžuje hosting, tak buďme k Dr. Tabymu ohleduplní a nezatěžujme jeho doménu :)
Jinak, ohledně zápisu, jednou jsem se na jihu Čech také setkal s "Kříž" na pozici křestního jména, stejně jako zde. Jak uvádí i Josef Beneš zde:
... Mnoho je zde odvozenin ze jmen novozákonních, a to ze jmen apoštolů: Janda, Janoušek, Janeček, Hanuš, Hanzlík, Hašek (ze jména Jan, alespoň mnozí); Matějka, Mach a Mašek (snad většinou), Macek; Petr, Pešek, Pech, Šimon, Šimůnek, Šíma, Šimek; Filip; Tomášek, Tůma, Toman; Bartoš, Bárta, Barták, Bareš; Kubík, Kubíček, Kouba, Koubek, Kubát, Kubín; Vondráček; Pavlík; ze jmen evangelistů: Matoušek, Marek, Lukeš; ze jmen tří králů: Kašpar, Melichar; ze jména prvního mučedníka: Štěpán, Štěpánek; sem zařaďuji i jméno Kříž — vyskytovalo se i jako křestní jméno. Čtyři devítiny nejhojnějších příjmení z křest. jmen jsou ze jmen novozákonních. Ze jmen starozákonních jsou mezi nejčastějšími jen dvě, Adámek a Daněk (z kř. jm. Daniel). ...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod JerryZN » ned kvě 26, 2013 1:29

Woelfl: děkuji za poučení, tak do hloubky "tyhle všechny věci" zmáknuté nemám, a vzhledem k věku se už moc dál nedostanu - leda zase někdy příště! :-)
JerryZN

Příspěvekod Kašpar » ned kvě 26, 2013 5:22

JerryZN píše:Woelfl: jo, to já jink používám uloz.to, ale ta možnost přílohy se tu nabízí, ale asi to ne vždy funguje?
Ještě jednou díky!

nemusí to být ,,Zaumziskej" ale může to být ,,Tauzimskej" tedy ,,Toužimskej" jak se zmiňujete výše
Kašpar

Zpět na VYŘEŠENO