Sňatek 1740 Blatná Latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Sňatek 1740 Blatná Latina

Příspěvekod josefbatista » ned bře 24, 2013 13:33

Dobrý den, snažil jsem se překládat pomocí slovníku, ale mám problm se čtením textu.
Prosím o doplnění, případně o opravu toho, jak jsem si to vyložil.

Blatná, 25. září: ??? byl prohlášen vdovec Daniel Batista, občan blatenský s jeho pannou Ludmilou Lávičkovou, dcerou Martina Lávičky občana Blatné. Oba z toho města. (Dál bohužel nepřečtu)

Poslední záznam na levé straně:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2270/132

Velice děkuji za pomoc, Josef Batista
Naposledy upravil josefbatista dne pon bře 25, 2013 11:23, celkově upraveno 2
josefbatista

Re: Sňatek 1740 Latina

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned bře 24, 2013 13:38

jen poznamecka- viduus= vdovec Daniel.... dal uz nevim, resp. kolegove to prectou lehko :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod josefbatista » ned bře 24, 2013 13:58

Karolina Vernerova píše:jen poznamecka- viduus= vdovec Daniel.... dal uz nevim, resp. kolegove to prectou lehko :-)

Aha, slovník přeložil rozvedený. Děkuji Vám :)
josefbatista

Příspěvekod Kašpar » ned bře 24, 2013 15:43

Zkusím dopnit text: Et die 1a Novembris obtenta ispensatione in 3io gradu Consanguinitstis ..?.. transversa equalis rite copulati sunt,testes. adolescens Wenceslaus haidinger .?ex? Pa .?.aninys.?.us Blattná D: Martinus Fontan Senator,et Virgo Teresia ?cžowonowa?, ..?... Blattna,huit matrimonis estiti,qui me a ppria manu Subscripsi: Wenceslay Schediwy
Kašpar

Příspěvekod gorilino » ned bře 24, 2013 16:00

Zkusím doplnit:
Et die 1a Novembris I: obtenta dispensatione in 3io gradu Consanguinitatus lirxae transversa aequalis rite copulati sunt,testes. adolescens Wenceslaus haidinger ut? Paranimphus Blattná D(ominus)?: Martinus Fontan Senator,et Virgo Teresia Cžowonowa uterq? (řekl bych, že zde je napsáno něco ve smyslu: oba z blatné) Blattna,huic matrimonio aestiti, qui me p(ro)pria manu Subscripsi: Wenceslaus Schediwy decanus?
gorilino

Příspěvekod josefbatista » pon bře 25, 2013 11:22

Děkuji vám, mohu se ještě zeptat na ten první řádek s těmi daty?
josefbatista

Re: Sňatek 1740 Blatná Latina

Příspěvekod Věra Mátlová » pon bře 25, 2013 19:50

Bohužel se mi Třeboň nenačítá (btw - objevuje se mi tam rámeček: Part of this view is not refreshing.The network may be slow or the website might be missing a file 0-0-0.jpg - nevíte někdo co je špatně?) takže to co nevidím neodhadnu, vycházím z toho co přečetli výše kolegové a nechám v překladu otazníky:
A dne 1.listopadu obdržíce dispens z důvodu pokrevní příbuznosti 3.stupně (lirxe???) podle církevních zvyklostí byli spojeni mládenec Václav Haidinger, (ut=jako) družba občan blatenský pan Martin Fontan, radní a panna Teresie Červená ??? (utraque= která jest) z Blatné, tomuto sňatku dosvědčili (testiti?), což jsem já vlastní rukou podepsal. Václav Šedivý děkan

Tak se mi z jiného počítače podařio to otevřít a mohu doplnit chybějící : .....consanqunitis linaea transversa aequalis = pokrevní příbuznost ve stejné boční linii
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na VYŘEŠENO