Narození 1877 Žebrákov Latina/Čeština - VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Narození 1877 Žebrákov Latina/Čeština - VYŘEŠENO

Příspěvekod MB327 » čtv kvě 22, 2014 18:26

Zdravím, potřebuji pomoct s konkrétní částí textu na straně 278 zde - http://actapublica.eu/matriky/praha/prohlizec/6292/?strana=278.

Jde o druhé jméno odshora, Alois Růžička. Přečíst jde skoro vše dobře, ale jedna věc mě mate, jelikož jsem se s ní ještě asi nesetkal. Má uvedeno, že je nemanželský syn, a v kolonce otce se Augustin Růžička hlásí jako otec dítěte. Z latinského textu jakž takž chápu, že se dítě stalo legitimním svatbou jeho rodičů. Prosím o dovysvětlení, případně opravu toho, co jsem vyčetl - je z tohoto zápisu zjevné, že Augustin Růžička je biologickým otcem tohoto dítěte, ale narodilo se před svatbou, a bylo ho tedy třeba legitimizovat, nebo se jedná o dítě jiného otce, který se nehlásil, a Augustin ho vzal za své? Používalo se vůbec "nemanželské" jako označení pro adoptované?

Další věc je povolání Josefa, děda narozeného - byl to "říční veslař"? Povolání tohoto názvu nemůžu najít, zná to někdo? Je to obdoba toho, čemu se později říkalo "vorař", nebo to prostě špatně čtu?
Naposledy upravil MB327 dne čtv kvě 22, 2014 19:35, celkově upraveno 1
MB327

Oblast pátrání: Praha - Modřany, Osek, Jamné, Velké Meziříčí, Příbram a okolí

Re: Narození 1877 Žebrákov Latina/Čeština

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 22, 2014 19:01

Podle mne to byl opravdu veslař. Žebrákovský most a potok jsou v řičních kilimetrech Vltavy a tady
http://www.icpisek.cz/docs/cz/TV26.xml
jsem se dočetla
"U silnice bylo až do r. 1894 mýto. Pod mostem, po pravé straně, ústí do jezera Žebrákovský potok, na kterém je po zatopení (Orlická nádrž) nejdelší zátoka v délce 1,5 km. Asi 1 km pod bývalým ústím v místě, kde se jezero prudce otáčí doleva k přístavišti, stála vpravo samota Solnice, kde za starých časů bývalo skladiště a výdejna soli. Toto místo se jmenuje Želebůz."
Tím chcí říct, že po řece se (nejen) odtud vozilo zboží a to asi na lodích poháněných veslaři.....

A jako laik se odvážím přiklonit k tomu, že Alois byl skutečným otcem.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » čtv kvě 22, 2014 19:08

viewtopic.php?f=14&t=9124&p=43098&hilit=legitimizace+d%C3%ADt%C4%9Bte#p43098

zda byl či nebyl biologickým otcem, to nikdy nezjistíte. Důvodů pro i proti je velice mnoho. Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 22, 2014 19:30

jinak tady
http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=279
je další dítě (vlastně dvojčata), kde je otec otce; říční hlídač- tak to snad měli v rodině- tu řeku
(a dále pokračuje na další stránce dcera Anna atd....Marie...)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod MB327 » čtv kvě 22, 2014 19:34

Díky a díky, tohle mi hodně pomohlo, všechno to pročtu. :)
MB327

Oblast pátrání: Praha - Modřany, Osek, Jamné, Velké Meziříčí, Příbram a okolí

Zpět na VYŘEŠENO