Začínám se švabachem

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: Začínám se švabachem

Příspěvekod Zora » úte lis 27, 2012 11:16

Tenhle odkaz mně poslal Laurin 7 a jemu také patří Vaše poděkování.
Ode mě ještě jednu radu.
Především místní názvy bývají uvedeny na netu ve všech podobách. U obcí se vyskytují velice často všechny názvy, které obec nesla v minulosti, popř. jak byl název zapsán do starých listin, (i 13-14. století, tzv. falešné seznamy obcí údajně patřících konkr. klášterům, různé smlouvy, darovací listiny...). Pokud si tedy nejste jist, že jste místní název přečetl správně, zkuste si slovo kontrolovat googlem. Někdy se staré názvy objevuji v PDF, většinou je ale třeba dokument vyhledat a otevřít..
Stačí zadat třeba diplomová + název větší obce v okolí, příjmení, nebo jiný důležitý markant.
Stejně tak můžete zadat slovo tady do vyhledavače, je možné, že už se někdy řešilo na fóru.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Igor » úte lis 27, 2012 12:36

Mám dotaz k těm posledním dvou německým stránkám (malé a velké písmena kurentu). Kdybych uložil stránky jako dva velké obrázky PNG, našel by se tu někdo kdo by byl ochotný barevně podtrhnout ty písmena, které se vztahují k 19. století? Nejsem si jistý, jestli to mají řazené podle času, ale pokud jo, tak by stačilo buď pouze podtrhnout devatenácté století, v případě velkého zájmu by mohl podtrhnout i ty další století jinou barvou. Asi zatím nemá smysl učit se tak velké množství písmen najednou, to mozek nepobere. Rád bych odlišil aspoň 20. a 18. století, ať se to zatím neučím zbytečně...
Igor

Příspěvekod Jan » úte lis 27, 2012 12:57

Tady máte vzory písem z matrik i roky ve kterých byla používána.
http://www.genea.cz/informace/pomucky/vzory-pismen/
Jan

Příspěvekod Igor » úte lis 27, 2012 13:19

Jan píše:Tady máte vzory písem z matrik i roky ve kterých byla používána.
http://www.genea.cz/informace/pomucky/vzory-pismen/

Tuto tabulku jsem již zpracoval a učil jsem se ale jen rok 1807.

Edit: Tak to zkusím doplnit o číselné údaje sám. Akorád nevím jestli zveřejnění takového obrázku pak nebude porušení autorských práv...
Igor

Příspěvekod stanley4 » úte lis 27, 2012 13:46

Igor píše:Tuto tabulku jsem již zpracoval a učil jsem se ale jen rok 1807.

Treba si uvedomiť, že žiadna tabuľka neposkytne vzor, s ktorým zaručene všetko prečítate. Písmo sa vyvíjalo a tak sú tabuľky pre rôzne obdobia, ale vždy ide hlavne o konkrétny rukopis. Najlepšie je porovnávať slová jedného textu (jedného autora) a tak prísť postupne na to, čo neviete prečítať. :wink:
Je možné zostaviť tabuľku dnes používaného písaného písma? Základnú áno, všetci sme sa učili písať rovnako, ale po pár rokoch je na nerozoznanie... každý si ho prispôsobí podľa seba a tak to bolo aj v minulosti...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Igor » úte lis 27, 2012 13:54

stanley4 píše:
Igor píše:Tuto tabulku jsem již zpracoval a učil jsem se ale jen rok 1807.

Treba si uvedomiť, že žiadna tabuľka neposkytne vzor, s ktorým zaručene všetko prečítate.

Co myslíte, má smysl doplnit tabulku o tyto údaje?

Je to porovnání té německé tabulky s českou.

Edit:
Jelikož jsem byl obviněn že se vytahuju, tak jsem odkaz na obrázek smazal.
Naposledy upravil Igor dne stř lis 28, 2012 13:00, celkově upraveno 1
Igor

Příspěvekod stanley4 » úte lis 27, 2012 14:30

Osobne si myslím, že to zmysel nemá... keby ste si postupne prešli napr. matriky rôznych farností písané v tom istom roku, získate niekoľko typov písma s väčšími alebo menšími odchýlkami... a aj tak vás môže prekvapiť rukopis, ktorý nepoznáte...
Stačí základná tabuľka, na základe ktorej (a predošlých skúseností) prečítate určitú časť textu, ostatné väčšinou vyplynie z kontextu, alebo porovnávaním ostatných slov...
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Claricia » úte lis 27, 2012 15:09

stanley4 píše:Osobne si myslím, že to zmysel nemá... keby ste si postupne prešli napr. matriky rôznych farností písané v tom istom roku, získate niekoľko typov písma s väčšími alebo menšími odchýlkami... a aj tak vás môže prekvapiť rukopis, ktorý nepoznáte...
Stačí základná tabuľka, na základe ktorej (a predošlých skúseností) prečítate určitú časť textu, ostatné väčšinou vyplynie z kontextu, alebo porovnávaním ostatných slov...

Tesat do kamene...

Je nutné si uvědomit, že stejně jako dneska, i v minulosti psal každý pisatel trochu jinak. Jinak psal v mládí, jinak psal ve stáří, jinak psal člověk, který vyrostl v německém prostředí, jinak člověk z prostředí českého... Stačí se podívat i na to, jak rozdílně píšeme dneska (po někom se čtou poznámky krásně, po jiném je nepřečtete). Nic jako univerzální tabulka všech typů písma, na které člověk může v materiálech narazit, neexistuje.
Blanka Lednická (Claricia)
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Firemní stránky (přepisy, překlady, rešerše, kurzy)
Firemní stránky na Facebooku
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod zrnka písku » úte lis 27, 2012 21:54

Igor píše:...Co myslíte, má smysl doplnit tabulku o tyto údaje?...

Možná to nebude vaším uším znít moc dobře, ale kdybyste tu dobu (kterou tady řešíte nevyřešitelné) věnoval čtení samotnému, byl byste o krok dál ;-)
zrnka písku

Příspěvekod duros » stř lis 28, 2012 8:02

zrnka písku píše:

Možná to nebude vaším uším znít moc dobře, ale kdybyste tu dobu (kterou tady řešíte nevyřešitelné) věnoval čtení samotnému, byl byste o krok dál ;-)

Skoda, ze sa nedaju prispevky oznacovat - like ! :-)
duros

Příspěvekod stanley4 » stř lis 28, 2012 9:19

duros píše:Skoda, ze sa nedaju prispevky oznacovat - like ! :-)

niektoré by si to naozaj zaslúžili... :)
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Igor » stř lis 28, 2012 9:39

zrnka písku píše:

Tahle poznámka byla zcela zbytečná a neopodstatněná. Jelikož mám ale neblahou tendenci vyjadřovat se ke všemu co se moji osoby týče odpovím vám tedy. Čas který jsem věnoval "řešení" tohoto problému byl asi 15 minut (otázka - odpověď). Proto jsem se ptal, jestli ta činnost je zbytečná nebo ne, abych se nemusel zaobírat zbytečnou věcí. Za 10 minut bych se toho moc nenaučil. Stejně mám zvyk se ke všemu důkladně připravit než se pustím do sebevýuky a to zabírá času o dost více. Ať už to nazvete zbytečnou činností nebo ne, i samotnou přípravou se člověk lecco naučí. Moje metody jsou odlišné ale i při nich se lecco člověk naučí. Tak např. mám-li se učit přečíst nějaký text, pak raději upřednostním napsat si jednotlivé písmenka přímo do obrázku, pak si vybrat určité písmenka a uložit je jako samostatný obrázek (a pojmenovat podle názvu písmene a datumu rukopisu). Poté procházím obrázky, snažím se tipovat a napodobovat obkreslováním. Tak postupně vyloučím ty které neumím od těch co umím. Nakonec samozřejmě čtu text samotný. Celkově je to učení na dlouho, ale nepatřím k lidem, kteří by ztráceli čas a okamžitě se pouštím do práce s heslem, čím dříve začneš, tím dříve dosáhneš cíle!
Igor

Příspěvekod Zora » stř lis 28, 2012 9:48

Každý z nás má svůj způsob, jak se snaží naučit číst stará písma. Já, jako permanentní začátečník vím, že naše zdejší "čtečky" dokážou naprosto přesně poradit tam, kde je třeba, a co je třeba. Dokážou také ale pomoci tím, že označí některé cesty hledání za mylné.
To, že mají jiný názor než Vy, znamená pouze a jenom to, že mají o mnoho víc přečteného, o mnoho víc zkušeností a především mnoho trpělivosti s nami "neumělci".
Občas ovšem mají právo naznačit, co si o našich postupech myslí. Oprávněně.

Držím Vám ale palce, ať se Vám Váš postup osvědčí.
Pokud trváte na odpovědi, pak prosím přes SZ. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Igor » stř lis 28, 2012 10:53

Dotaz na text:

http://uhv.upce.cz/citanka/citanka3/frames.htm

odkaz na 1700

objevuje se tam mnohokrát, písmeno g (hlavně na začátku slov), např. Gan místo Jan. ze znění textu je naprosto evidentní, že by se mělo vyslovovat Jan a místo gest, jest. Je možné, že by to nebylo písmeno G/g, jak je v přepisu uvedeno, ale J/J? Nebo se tehdá mluvilo a psalo tak podivně?
Igor

Příspěvekod Zora » stř lis 28, 2012 11:12

V čítance opravdu nejsou chyby. Je třeba se podívat na přepis děl třeba Jana Husa, Komenského, (ne do dnešní češtiny, ale do dnešních písmen). Pak zjistíte, že opravdu místo jest - bylo psáno gest a objevíte další slova a další záměny - třeba V -U.
Navíc, matrikáři přepisovali spoustu příjmení s počátečním J jako slova začínající na G, např. Jelinek - Gelínek
Pomůže číst indexy, u příjmení, která jsou běžná v dnešním znění, zjistíte, jaké byly varianty přepisů.
Toho Jelinka najdete totiž jako pod J, tak pod G a potom ještě i pod I - Ielínek.
Matriky jsou směsice starých písmen a současně několika jazyků, pokud je matrika vedená německy, zjistíte, že typicky česká příjmení jsou zapsána vždy trošku jinak. Podle znalostí faráře, podle výslovnosti, podle sluchu ...., někdy je zřejmá potřeba zapsat latinsky - třeba místo původu, jindy zase složitě sykavky.
Pomůže jen číst, číst a číst nebo se o to aspoň snažit. Z
Zora

PředchozíDalší

Zpět na VYŘEŠENO