Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Jan píše:Tady máte vzory písem z matrik i roky ve kterých byla používána.
http://www.genea.cz/informace/pomucky/vzory-pismen/
Igor píše:Tuto tabulku jsem již zpracoval a učil jsem se ale jen rok 1807.
stanley4 píše:Igor píše:Tuto tabulku jsem již zpracoval a učil jsem se ale jen rok 1807.
Treba si uvedomiť, že žiadna tabuľka neposkytne vzor, s ktorým zaručene všetko prečítate.
stanley4 píše:Osobne si myslím, že to zmysel nemá... keby ste si postupne prešli napr. matriky rôznych farností písané v tom istom roku, získate niekoľko typov písma s väčšími alebo menšími odchýlkami... a aj tak vás môže prekvapiť rukopis, ktorý nepoznáte...
Stačí základná tabuľka, na základe ktorej (a predošlých skúseností) prečítate určitú časť textu, ostatné väčšinou vyplynie z kontextu, alebo porovnávaním ostatných slov...
Igor píše:...Co myslíte, má smysl doplnit tabulku o tyto údaje?...
zrnka písku píše:Igor píše:...Co myslíte, má smysl doplnit tabulku o tyto údaje?...
Možná to nebude vaším uším znít moc dobře, ale kdybyste tu dobu (kterou tady řešíte nevyřešitelné) věnoval čtení samotnému, byl byste o krok dál
duros píše:Skoda, ze sa nedaju prispevky oznacovat - like !
zrnka písku píše:Igor píše:...Co myslíte, má smysl doplnit tabulku o tyto údaje?...
Možná to nebude vaším uším znít moc dobře, ale kdybyste tu dobu (kterou tady řešíte nevyřešitelné) věnoval čtení samotnému, byl byste o krok dál
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 5 návštevníků