Kadaň 1881 - němčina, Franz Saler?- VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Kadaň 1881 - němčina, Franz Saler?- VYŘEŠENO

Příspěvekod lucie.franc » sob říj 19, 2013 13:20

Dobrý den,

podařilo se mi něco málo rozluštit.

Franc Saler?, nemanželský syn

otec: Richter Aloys...Úhošťany 37......Franc? Richter....Pastviny 4

matka: Bernt Anna (narozena v Zelené 5)......v Úhošťanech 5....Kadaň.....dcera Franciska Bernt......Maxmilian Bernt v Zelené 5 a Katharina rozená Fischer ....Merzdorf (Martinov, VÚ Hradiště).....

Ještě se mi podařilo najít datum svatby 14.května 1883, ale to vypadá spíše latinsky a celkově z toho nejsem moc moudrá.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1835982880

za každou pomoc budu velmi ráda :)
Naposledy upravil lucie.franc dne pon říj 21, 2013 22:04, celkově upraveno 2
lucie.franc

Oblast pátrání: Krušnohorsko, Doupovsko

Re: Kadaň 1881 - němčina, Franz Saler?

Příspěvekod havlisovka » sob říj 19, 2013 14:02

otec:

Richter Aloys Kutscher in Atschau N. 37 ein ehelicher Sohn des Franz Richter Taglöhners und Häuslers in Weiden N. 4 und der Rosalia geborenen Slomitzer(?) Wentzl Häuslers Tochter aus Weiden N. 4 alle Amtsbezirks Kaaden

Richter Alois kočí z Úhošťan, manželský syn Franze Richtera nádeníka a domkáře v Pastvinách 4 a Rosalie rozené Wentzl Slomitzer, dcery domkáře z Pastvin č. 4, všichni ze soudního okresu Kadaň

matka:

Bernt Anna (geboren in Grün No. 5) Dienstmagd in Atschau No. 5 d. Z. in Kaaden No. 553, uneheliche Tochter der Franziska Bernt diese eine eheliche Tochter das Maximilian Bernt Häuslers und Taglohners in Grün No. 5 und der Katharina geborenen Fischer Häuslers Tochter aus Merzdorf alle Kaadner Amtsbezirkes

edit: jméno křtěnce je Franz Sales., neboli František Saleský, jeden z mnoha svatých Františků.

Tu svatbu sem hoďte taky, latinsky na rozdíl od němčiny umím :)
havlisovka

Příspěvekod lucie.franc » sob říj 19, 2013 14:57

Díky, jste skvělá :). Je tam psáno něco i o doplněném otcovství? odstavec pod datumem narození a křtu

jak jsem koukala, tak jména sedí, našla jsem teprve včera, tak nebylo moc času prozkoumat a je to také v němčině
odkaz svatba:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1961146949
lucie.franc

Příspěvekod havlisovka » sob říj 19, 2013 15:54

Ano, poznámka o doplněném otcovství je jak pod jménem křtěnce v latině a v němčině, tak pod jménem otce - ten první příspěvek jsem upravovala a nějak mi to odtamtud uteklo :) Ten latinský zápis v podstatě znamená, že dítě bylo legitimováno následně uzavřeným sňatkem 14. 5. 1883, zápis byl proveden 3. 6. 1883, to německé pod otcem v krátkosti asi tak, že já Alois Richter se přiznávám k otcovství tohoto dítěte a v přítomnosti dvou podepsaných svědků žádám být jako otec zapsán do matriky.

U svatby vidím jedno příjmení malinko jinak:

ženich:

Richter Alois, Kutscher in Atschau N. 37, ein ehelicher Sohn des Franz Richter, Taglöhners und Häuslers in Weiden N. 4, und der Rosalia Plomitzer Wenzl Häusler in Weiden N. 4. alle k. k. Gerichtsbezirk und k. k. Bezirkshauptmansschaft Kaaden

věk 29 let, 7 měsíců a 17 dní, podle pastvinské křtící matriky svazek 1, folio 91

nevěsta:

Bernt Anna, Tagarbeiterin (nádenice) in Atschau N. 37, uneheliche Tochter der Franziska Bernt, ehelichen Tochter des Maximilian Bernt Häuslers in Grün N. 5 und der Katharina geborene Fischer, Häuslerstochter aus Merzdorf N. 30, alle k. k. Gerichtsbezirk und k. k. Bezirkshauptmannschaft Kaaden

věk 22 let, 4 měsíce a 15 dní, podle křtící matriky v Zelené, svazek VI, folio 22.
havlisovka

Příspěvekod lucie.franc » sob říj 19, 2013 17:30

Díky za doplnění. To příjmění mi také z oddací knihy připadalo spíše jako Plomitzer.

Ještě bych měla otázku. Obce Grün a Weiden i Merzdorf jsou zaniklé obce z vojenského újezdu Hradiště. Nevíte náhodou, kam se archivy z těchto vesnic přemístily po vysídlení - předpokládám, že do Kadaně?

P.S. teď jsem ještě zjistila, že obec Grün není v překladu Zelená, ale Hrzín
lucie.franc

Příspěvekod havlisovka » sob říj 19, 2013 17:41

Zkuste se podívat tady:

http://matriky.soalitomerice.cz/vademecum/

Namátkou jsem se podívala na Weiden, a moc toho asi nebude - co zbylo, je v Kadani.
havlisovka

Příspěvekod lucie.franc » sob říj 19, 2013 17:55

ještě jedno velké díky
lucie.franc

Zpět na VYŘEŠENO