narození 1842, němčina Klobouky pouze údaje u otce matky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

narození 1842, němčina Klobouky pouze údaje u otce matky

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2013 22:05

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... atura=2746

Juli 20/21 Josef,
otec Franz Haman,
matka Josefa, geb. Anton Svoboda ??? z ???

Děkuji . Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: narození 1842, němčina Klobouky pouze údaje u otce matky

Příspěvekod keplik » úte srp 27, 2013 22:50

Zora píše:http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/signatura/?strana=45&signatura=2746

Juli 20/21 Josef,
otec Franz Haman,
matka Josefa, geb. Anton Svoboda ??? z ???

Děkuji . Zora

Zřejmě tu máte příbuzného, protože už jste to viděla: viewtopic.php?f=16&t=9905 :-)
keplik

Oblast pátrání: Praha; Vídeň; Klečetné, Pšovlky, Hořovičky, Hořesedly; Benešov, Vysoká Lhota, Neveklov, Hrzín, Kamenný Přívoz; Osek u Rokycan, Jablečno, Přísednice; Lysá nad Labem; Žatec; Litoměřice; Teremno (Volyň), Belgie...

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2013 23:00

Nemám tu příbuzného, ale vrtá mně hlavou, zda snad původ otce nebyl přečten špatně, protože v žádné matrice veverského panství se Anton Svoboda a jeho dcera Josefka nenachází. Vzhledem k tomu, že jsem na puvodní dotaz odpovídala, tak se snažím napravit, pokud jsem něco zodpověděla nesprávně Z
Naposledy upravil Zora dne stř srp 28, 2013 0:12, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod keplik » úte srp 27, 2013 23:10

Aha. No, je tam opravdu: Josepha, geb Anton Swoboda häussler in Kotschitz H. Eichhorn.
Naposledy upravil keplik dne úte srp 27, 2013 23:13, celkově upraveno 1
keplik

Oblast pátrání: Praha; Vídeň; Klečetné, Pšovlky, Hořovičky, Hořesedly; Benešov, Vysoká Lhota, Neveklov, Hrzín, Kamenný Přívoz; Osek u Rokycan, Jablečno, Přísednice; Lysá nad Labem; Žatec; Litoměřice; Teremno (Volyň), Belgie...

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2013 23:12

Problém spočívá v tom, že taková obec zřejmě v dané oblasti neexistuje. :-(
I tak děkuji, jdu pátrat dál. Z
Zora

Příspěvekod keplik » úte srp 27, 2013 23:19

Držím palce. Já na ten předchozí dotaz taky narazil, když jse si kontroloval původní odpověď pro vás. Bohužel mě taky nic nenapadá.
keplik

Příspěvekod keplik » úte srp 27, 2013 23:24

Navíc koukám na ty ostatní zápisy a jsou tam i varianty Kočitz a Koczitz, takže se opravdu nic jiného než nějaká/é Kočice nenabízí. Rozhodně to ale nebudou ty Rosice.
keplik

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2013 23:55

To rozhodně nejsou, protože Rosice a okolí blízké i vzdálené jsem oprošla opakovaně. Jsem odsud - Ivančice. (Kdyby ještě někdo někdo hledal Svobody, ráda posloužím, třeba mlynáře nebo hospodské :-)))
KOčice, Kučice, nic takového tady není...

Nabízí se jedině Chudčice ,
Našla jsem staré pojmenování Hudcic... no, snad možná.
V Chudčicích jsem našla i narození další z mnoha neidetifikovatelných Josef, dcer Antona Svobody... Jen ten sňatek ne a ne :-)))
Uvidíme, třeba zítra.
Moc děkuji za pomoc. Zora
Zora

Příspěvekod Tylda » stř srp 28, 2013 10:44

Dobrý den.

Není to přepis? Také tam čtu Kotschitz, ale dále je psáno panství Eichhorn = Veveří!
Tu oblast neznám :(

http://actapublica.eu/puvodci/lokality/41/
Kašnice (Kaschnitz) [1788 - 1949]

Zdraví Tylda :D :D
Tylda

Příspěvekod Zora » stř srp 28, 2013 11:08

Milá Tyldo, v oblasti panství veverského nejsou žádné Kočice, Košice, Kotčice... Není tam vlastně nic na K. Jedině ty Chudčice.
Jsou tam také pobíž Kninice, ty jsou ale Moravské (Německé) a spadají pod Tišnov)

Podobně znějící jsou Rosice, ale písmeno na začátku opravdu není R,
proto také nepřidají v úvahu ani Říčany (Rzitschan), Říčky, psané Ritschek , ani třeba Rudkovský mlýn:-)
Panství znám velice dobře, mám ho i prochozeno, mám odsud několik předků, po dvou rodech si tam bádám trvale (Halla, Stieglmayer)

Je možné,. že se jednalo o Chudčice, tam jsem dokonce našla narození Josefy Svobodové *1802, dcery Antona, ale zase není svatba. Je málo pravděpodobné, že by se vdávala zcela jinde, ale teď prohledávám pečlivě svatební dění v okolí.
Další možnost je, že se velice rychle stala vdovou a druhého manžela Hamana si brala pod příjmením po prvním manželovi. V záznamech o dětech je pak logicky uvedno pouze příjmení za svobodna.
VZhledem k tomu, že jsem s větším důrazem hledala svatbu Franze Hamana, projdu ještě jednou všechny svatby, kdy by se vyskytovala Josefa Svoboda...

První svatba by měla být otcovském domě, ale ta potenciální druhá mohla být naprosto všude.

Svatba se také mohla konat v Brně, pokud byla Josefa jednou z žen, které na počátku 19. století odcházely za živobytím do Brna (služba, textilky).. Zkoušela jsem Zábrdovice , tam nic...
Mrzí mně, že jsem Anad poprvé odpověděla nesprávně, tak se snažím chybu napravit - na vysvětlenou-

Zora
Zora

Zpět na VYŘEŠENO