povolání 1752-3

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

povolání 1752-3

Příspěvekod JerryZN » ned led 20, 2013 3:03

Prosím o identifikaci povolání u družby při sňatku.
Uroz. Pan Jakub Balbus Kral. a czysarsky ?egen handler zdegssy.
Jakýpak (s čím) obchodník to asi byl?
Zápis je na levé straně snímku uprostřed: http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3629/526
Děkuji za pomoc.
Jarda
JerryZN

Oblast pátrání: Horní Cerekev, Žirovnice, Počátky, Batelov, Třešť, Křižanov, Mohelno, Wien, Brno

Re: povolání 1752-3

Příspěvekod JerryZN » ned led 20, 2013 14:10

Díky za odpověď! Že by ale obchodoval s luky?
JerryZN

Oblast pátrání: Horní Cerekev, Žirovnice, Počátky, Batelov, Třešť, Křižanov, Mohelno, Wien, Brno

Příspěvekod JerryZN » ned led 20, 2013 15:02

No to jsem také zvažoval, ale že by se, jako obchodník v dané branži, usadil zrovna v zapadlém městečku na Vrchovině? Jako výrobce možná. No ale možné je vše, souvislosti zřejmě nezjistím, a nakonec to pro mne není až tak důležité, není přímým členem mého grafu, ale objevil se mi hned 3x v jednom roce jako družba, a tak mi vrtalo hlavou, copak to asi dělal.
Ještě jednou díky moc! Gruesse nach Oberfranken. :-)
Jarda
JerryZN

Příspěvekod Zora » pon led 21, 2013 9:30

Vzhledem k tomu, že silně pochybuji, že by armáda nakupovala ve velkém housle nebo luky, pokud by pán obchodoval s archy( taky Bogen) (papíru), tak by tam byl spíš napsán papír než archy, odvažuji se proto nabídnout slovo Rogenhandler, chápu, že je v originále na začátku s B a to jak vyšité... ale slovo Rogen, tedy správně psáno Roggen, znamená žito, tedy obchodník se žitem...
Vojenský obchodník se žitem na Vysočině, to by mně sedělo lépe. Jen se neptejte, proč by došlo k záměně B a R, to nevím....

Inter arma silent Musae ....

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Bodie » pon led 21, 2013 11:40

První písmeno není B, ale je to G.
Takže je to Gegen handler, což by měl být nějaký kontrolor.

Kód: Vybrat vše
http://www.rzuser.uni-heidelberg.de/~cd2/drw/e/ge/genh/andl/gegenhandler.htm
Bodie

Příspěvekod JerryZN » pon led 21, 2013 13:59

To Bodie: tak tato "varianta" zní více než pravděpodobně a logicky! Díky moc za zprávu!
Jarda
JerryZN

Zpět na VYŘEŠENO