1789 Gruntovní kniha čeština Olomoucko - VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

1789 Gruntovní kniha čeština Olomoucko - VYŘEŠENO

Příspěvekod luckie01 » úte úno 07, 2017 18:04

Dobrý večer, prosím o pomoc s překladem části stránky z gruntovní knihy z Moravské Loděnice (Olomoucko). Pochopil jsem, že se jedná o půllánový grunt, ale nějak nevím, jak v tom figuruje funkce rychtáře (zda jí již Anton Půda vykonával nebo byla spojená s tím gruntem). Toto jsem zkusil přečíst já:

Antona Půdy zapis gruntu Pololaniho ze zenu Barboru
A 1789 Jun 13 Xmb s ??itim ???d?mim a se (volenim?) harniho hospodarstvi ???? ???? ???? ???? hlavniho mista ???? za Richtarze Antona Puda Pur??mistra Martina ??l?a a ?? auredniej se Antonovy Pudovy ???? pololany (se vsyma?) ???? odstarodavna (przynalezejiczyma?) spravedlnostma (przy?jal) ???? on se
zenu Barboru v ordinarny summie za 650 Zl ????, z (ktorej?) summy se ??? ???? (zavdanek?) 145 Zl a plati se ??? Przy ?? ??? se 5 ?? Půr?kmistů ???...
???

Děkuji!
L. Půda
Přílohy
Gruntovni kniha Antonin Puda.jpg
Naposledy upravil luckie01 dne úte úno 07, 2017 20:33, celkově upraveno 1
luckie01

Re: 1789 Gruntovní kniha čeština Olomoucko

Příspěvekod zedir » úte úno 07, 2017 19:42

Dobrý den,

čtu tam toto:
luckie01 píše:Dobrý večer, prosím o pomoc s překladem části stránky z gruntovní knihy z Moravské Loděnice (Olomoucko). Pochopil jsem, že se jedná o půllánový grunt, ale nějak nevím, jak v tom figuruje funkce rychtáře (zda jí již Anton Půda vykonával nebo byla spojená s tím gruntem). Toto jsem zkusil přečíst já:

Antona Půdy zapis gruntu Pololaniho po Janu Bachoru
A 1789 dne 13 Xmb s jistim domim a povolenim slavného hospodarstvi Anwaldtschafftu královského hlavniho města Holloc (asi Olomouc) za Richtarze Antona Puda Purgmistra Martina Krala a jinších aurednich se Antonovy Pudovy grunt pololany se vsema k němu odstarodavna przynalezejiczyma spravedlnostma przypsal kterého on po Janu
Bachoru v ordinarny summie za 650 Zl jest vzal, z kterej summy se vrazí? na zavdanek 145 Zl a plati se ročně Przy svatém Václavovi po 5 ?? Půrkrechalle 505 ? k ročnímu placení při svatém Jiří po 8 ? až do vyplacení celej sumy
nápadníci k závdanku
zedir

Re: 1789 Gruntovní kniha čeština Olomoucko

Příspěvekod luckie01 » úte úno 07, 2017 20:32

Velmi děkuji za přepis! Hezký večer, LP
luckie01

Zpět na VYŘEŠENO