Svatba rodičů dlouho po narození dítěte 1856

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Svatba rodičů dlouho po narození dítěte 1856

Příspěvekod Viola » ned pro 14, 2014 12:55

Dobrý den,
je možné na tehdejší dobu, že se rodiče vzali až rok a půl po narození dcery, přesto, že se k ní otec přihlásil hned u křtu? Nebo jsem našla "jiné rodiče"?
Narození dcery poslední zápis Anna Pavlín (Housková) http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3899/22¨
Svatba rodičů poslední zápis Franz Houska + Rosalie Pavlín http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3902/57

Svatba dcery 3. zápis Jan Ševěra + Anna Housková http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3903/51

Jiné děti jsem od těchto rodičů nenašla.

Děkuji.
Naposledy upravil Viola dne ned pro 14, 2014 13:56, celkově upraveno 1
Viola
Viola

Oblast pátrání: Jižní Čechy > Marčovice, Milíkovice; Plzeň; Jižní Morava > Čechy pod Kosířem; Severní Čechy > Železný Brod

Re: Svatba rodičů dlouho po narození dítěte 1856

Příspěvekod Lupina » ned pro 14, 2014 13:56

Dobrý den, první dcera byla uznána zpětně, viz zápis v posledním sloupečku. Záznam o otci je taky psán jinou rukou, že je nemanželská dokládá i čárka v kolonce původu vedle jména (ve třetím sloupečku)
Lupina

Oblast pátrání: okres Kroměříž: Holešovsko, Bystřice pod Hostýnem, Roštín, + okolí, Přerovsko: Tučín, Čechy

Příspěvekod Viola » ned pro 14, 2014 14:01

Že je nemanželská vím, ale zaráží mě ta dlouhá doba do sňatku.
Viola
Viola

Oblast pátrání: Jižní Čechy > Marčovice, Milíkovice; Plzeň; Jižní Morava > Čechy pod Kosířem; Severní Čechy > Železný Brod

Příspěvekod Lupina » ned pro 14, 2014 14:23

To si myslím není nic divného, mohly existovat různé překážky, někde se tu už něco podobného probíralo.
Já mám třeba případ, kdy svatba byla v roce 1844 a otec uznával dvě děti narozené 1840 a 1842, v dalším případě to bylo dokonce dětí pět narozených v rozmezí 11 let do sňatku.
Lupina

Oblast pátrání: okres Kroměříž: Holešovsko, Bystřice pod Hostýnem, Roštín, + okolí, Přerovsko: Tučín, Čechy

Příspěvekod Zora » ned pro 14, 2014 14:47

Matka se za někoho vdala a tento její manžel uznal její nemanželské děti za své, Tím se z nemanželských dětí, staly tzv. legitimizované. Zápis nic nevypovídá o tom, zda to je nebo není vlastní dítě onoho manžela. Já se v těchto případech přikláním k tomu, že nebyl biologickým otcem.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Viola » ned pro 14, 2014 14:57

On se nejdříve už hned při křtu k dítěti přihlásil (viz zápis u otce "K tomuto dítěti Anně Pavlín za wlastniho otce při křtu swatém se prohlásil František Houska wlastník usedlosti sedlské w Jedraži 1 tou poníženou prosbou, aby tato holka Anna Pavlínová přímení geho, to gest Anna Housková nesla." a pak teprve čekali rok a půl na svatbu.
Viola
Viola

Příspěvekod Zora » ned pro 14, 2014 15:06

Zapsán jako otec mohl být až po svatbě, Byly výjimky, ale všeobecně platilo, že nikdo nemohl být zapsán do matriky jako otec, pokud by nebyl manželem matky a tato matka s tím musela souhlasit.
Formulace, jak tyto skutečnosti zapisoval kněz do matriky bylo více, bohužel Vaše oblast neznám.

Proč následovala ona prodleva, pokud by se snad opravdu jednalo o biologického otce, to snad zjistíte podle hospodářských poměrů na usedlosti otce - např. úmrtí jeho otce (dědečka dítěte) a následné vypořádání pozůstalosti, nebo nějaký jiný problém, kde se muselo čekat, až se vyřeší.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Viola » ned pro 14, 2014 15:17

Aha, takže ten zápis, že se "k dítěti přihlásil při křtu" mohl být zapsán až po svatbě a znamenal legalizaci dítěte a nemuselo to vůbec znamenat, že se přihlásil jako otec opravdu hned v den křtu. A tím pádem nemusel být pokrevní otec. Tak pak už je mi to jasné.
Děkuji oběma.
Viola
Viola

Příspěvekod Zora » ned pro 14, 2014 15:45

Těžko říct, jak to tehdy bylo. Vpis do matriky opravdu mohl být učiněn jedině po svatbě (až na naprosto drobné výjimky) Je možné, že při narození dítěte se tento muž svěřil faráři, že je opravdu otcem dítěte. Farář tuto informaci - včetně údaje o tom, kdy bylo prohlášení učiněné , zapsal po svatbě do matriky. Víc z toho asi nevydukujete. Z
Zora

Příspěvekod jiriry » stř pro 17, 2014 14:31

Já mám také takovou zkušenost, svatba vr.1835, ale děti nar1829,1831, 1833 a dalších 5 dětí po svatbě.
jiriry

Oblast pátrání: VÍSKA, KVÁSKOVICE,ROHANOV, LHOTA NAD ROHANOVEM, NOVÁ VES

Zpět na Otázky a odpovědi