Bosna a Hercegovina - Nova Ves

Už jsme velké fórum, tak se podíváme na trochu vážnější věci. Někdo se vrhá na genealogii slavných politiků, literátů, vědců atd. Zde je to místo pro zveřejnění vašich projektů či výzvy na spolupráci.

Bosna a Hercegovina - Nova Ves

Příspěvekod Mistr Jan » čtv srp 27, 2026 23:00

Dobrý den,
na svých letních cestách jsem měl možnost zavítat do obce Nova Ves na severu Bosny a Hercegoviny. Jde o vesnici založenou v roce 1894 českými osadníky z Volyně, kteří na Volyni odmítli konvertovat k pravoslaví a raději si šli hledat nový domov jinam. Jednalo se asi o dvacet rodin (seznam níže), které se nejdříve braly mezi sebou a na svůj český odkaz pilně dbaly, ovšem v posledních 70 letech se potomci rozptýlili po celé zemi (a též po Chorvatsku) a nyní v obci hovoří česky jen posledních asi deset obyvatel. Přesto však v Nové Vsi existuje komunitní centrum Češka beseda a každoročně se pořádají setkání rodáků ze široka daleka.

Obrázek Obrázek

Během návštěvy se mi dostala do ruky kniha "Nova Ves, 1894-2004" napsaná dřívějším předsedou a nynějším tajemníkem České besedy, Miroslavem Stojkovićem (Čech po mamince). Toto dílo na 600 stránkách zevrubně popisuje historii obce a mimo jiné také obsahuje rodokmeny všech zakladatelských českých rodin. Tyto rodokmeny mám ofocené a zájemcům můžu poskytnout informace.

Obrázek

Seznam českých rodin, které založily Novou Ves:
Adámek - Lhota u Lysic
Bárta - okolí Karlových Varů
Brána - před přistěhováním žili v dnešním Slovinsku
Bureš - Hrádek u Ústí nad Orlicí
Fiala - Smržice
Holoubek - Nedvědice na Moravě
Jandík - Leškovice
Javůrek - Hnátnice
Kopecký - okolí Ústí nad Labem
Kraft - Olomouc
Kratochvíl - Rozstání
Ličeník - Lužice
Páral - Ořechov
Pirkl - Lhotka u České Třebové
Struček - Ústí nad Orlicí
Suchánek - Roveň
Valenta - Lhota u Lysic
Vaško - Ústí nad Orlicí
Vitol - Ořechov
Vlk - Slatinky

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Zpět na Projekty a výzvy