Zora: opravdu jsem se zasmál - opravdu pobavilo. Já, když použil Google a hledal heslo "Tecelinus", tak na mě taky vyskočily jen ty nerezové žlaby.
AI už dnes používám běžně - tedy přesněj jazykové modely. Ale když mi ani Google nevyhodil vůbec nic smysluplného, nenapadlo se mě chatgpt zeptat.
No, nakonec jediný dohledatelný exemplář v česku je Tecelín Jaksch, opat vyšebrodského kláštera. Podle toho, co jsem našel, to bylo jméno Tecelin / Tescelin používané snad jen v cisterciácké komunitě a prapůvodní Tescelin byl otec sv. Bernarda. Sv. Bernard byl důležitým členem rané cisterciácké komunity, jeho otec Tescelin cisterciáky hodně materiálně podporoval.
Originální tvar je tedy Tescelin, mezi cisterciáky zkracované na Tecelin a u nás dokonce počeštěné na Tecelín. Někdy psané se zdvojeném 'l' jako Tecellin a často latinizované ve všech svých tvarech Prostě není nad to, když je jméno vyloženě extrémně vzácné a každý ho ještě zapíše úplně jinak. A co já teď mám napsat do indexu? Chjo…

Každopádně díky všem za nasměrování.
pozn.: AI jakou takovou používáme všechni už hodně let, jen si to ani neuvědomujeme. Třeba v Google translatoru je snad 10 let, v Google vyhledávači je skoro od jeho začátku - proto kdysi porazil do té doby nejlepší vyhledávač Altavista. Hodně lidí se diví, proč každý z nás vidí jiné reklamy a vždycky je to to, co nás zajímá - protože o tom, co uvidíme za reklamu, už dlouhé roky rozhoduje AI