Boza píše:Dobrý den, vpravo šestý zápis odspodu (21 Junii):
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4790/162Potwrzeny sau w Staw S. Manzelstwa Jan Bartl Ryness z Pristaupime s Alzbetau czerau Jana Burijana ????? czerau z ????? Mesteczka
Tihle Bartlové/Rynešové mi dávají zabrat, v matrice Český Brod 02 zdá se zcela chybí zápisy N z roku 1686 a všechny knihy panství KnČl významně mlčí (tedy až na Janova syna Václava Jindřicha, co se přiženil do Tuchorazi).
Část Přistoupimi, Chotýše, celé Kšely a několik dalších vesnic rozesetých po okolí Prahy náleželi "panu proboštu Hradu Pražského". Jan Bartl se okolo roku 1663 přiženil k Heleně, vdově po Václavu Rynešovi, v Berní rule je zapsaný jako Reynek. měli spolu minimálně dceru Ludmilu, vdanou později za Matěje Hrabu, zřejmě do Chotýše. Proč se oženil s Alžbětou Burianovou až tak pozdě netuším. Každopádně v matrikách se dá dohledat ještě narození jeho dalších jeho tří dětí (Jan Matěj, Ludmila a Leopold), narození Ondřeje, Heleny a Veroniky opravdu chybí. Z místem odkud pocházela Alžběta jsem si lámal hlavu a na nic nepřišel. Tím, že je psáno XX městečko, tak mě napadla Hošťka nedaleko Litoměřic, ale tam jsme nic nenašel. Zároveň je ale v Hostouni (další vesnice "pana Probošta") je roku 1681 psaná Alžběta, sirotek po Janovi Buriankovi, s poznámkou "propuštěná s otcem J.M z Věžník". A rok dříve má 16 let. Nicméně ten zápis na Hostouň nevypadá a ani to podle mě není "městečko". Jan Bartl zemřel roku 1701, Anna pak 1715, zápis se najít dá. Kšely byli spolu s Přistoupimi postoupeny ke Kosteleckému panství okolo roku 1705 (+/-) a ti lidé se začali objevovat v soupisech poddaných. A samozřejmě pro Kšelský statek ve fondu Kostelce nad Černými Lesy tak stará gruntovnice existuje, asi jste jí ignoroval.