VYŘEŠENO - matrika S; Jevišovice; r.1844; němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - matrika S; Jevišovice; r.1844; němčina

Příspěvekod klouda » stř lis 12, 2025 12:13

Dobrý den, prosím o pomoc s přepisem záznamu ze svatby:

umístění: druhý záznam vpravo
zdroj: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00300.jp2

přepis:
hat getraut: November den 23; 1844

Bräutigam: Klauda Anton, Schaafmeister aus der ...schaft Frain in ... Meyerhof, gehörig zur ... ... Sohn des Martin Klauda, ob. ... Schafmeister zu Jaispitz und der Barbara s? Ehegatt. geb. Türkl, Schaafer in Jaispitz.; unverehelicht; alterjahr:22; hausnummer: 44

Braut: Malek Joseffa, Tochter des Malek Franz, Halblahner in Czernin No. 38 u?. d. Klara, s?. Ehegatt. geb. Pawelka? Jakob, Halblahn? in Czernin.; unverehelicht; alterjahr:21?; hausnummer: 38

Beitande: Josef Stastny? aus ... ; Otakar Houbek? ... selblahn in Cernin

Děkuji.
Naposledy upravil klouda dne čtv lis 20, 2025 23:19, celkově upraveno 1
klouda

Oblast pátrání: Čechtín, Třebíč, Znojmo, Jaroměřice nad Rokytnou, Hostim, Lesonice, Jevišovice, Černín, Olbramkostel, Vracovice, Biskupice, Běhařovice, Tavíkovice, Dobronice, Újezd okr. Znojmo, Františkov, Mikulovice, Horní Dunajovice, Lukov

Re: matrika S; Jevišovice; r.1844; němčina

Příspěvekod zburget » stř lis 12, 2025 16:21

hat getrauet: November den 25; 1844

Bräutigam: Klauda Anton, Schaafmeister aus der Herrschaft ???in in Edenthurn Meyerhof, gehörig zur Seelsorge Ober Fröschau Sohn deß Martin Klauda, obrigkeit[liche] Schaafmeister zu Jaispitz u[nd] der Barbara s[einer] Ehegatt. geb. Türkl, Schaafm. in Jaispitz.; unverehelicht; alterjahr: 22; hausnummer: 44

Braut: Malek Josepha, Tochter des Malek Franz, Halblahner in Czernin No. 38 u[nd] d[er] Klara, s[einer] Ehegatt. geb. Pawelka Jakob, Halblah[ne]r in Czernin.; unverehelicht; alterjahr: 27; hausnummer: 38

Beistande: Joseph Rzesatz(?) Drab, obrigketl[iche] Drab; Anton JeřabekSwiedek, Halblahner in Czernin
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod klouda » stř lis 12, 2025 17:16

Děkuji za pomoc!

Pro doplnění by mě ještě zajímalo co se uvádí u sňatku u poznámky od zapisovatele. Dá se tam také vyčíst nějaká zajímavá informace ohledně dohledání ještě bližších informaci o jejich sňatku? Děkuji.
klouda

Oblast pátrání: Čechtín, Třebíč, Znojmo, Jaroměřice nad Rokytnou, Hostim, Lesonice, Jevišovice, Černín, Olbramkostel, Vracovice, Biskupice, Běhařovice, Tavíkovice, Dobronice, Újezd okr. Znojmo, Františkov, Mikulovice, Horní Dunajovice, Lukov

Příspěvekod zburget » stř lis 12, 2025 18:03

Myslíte obecně nebo u toho vašeho konkrétního?
Obecně - jak kdy, jak co. Bývají tam informace o vydání křestních listů (místo / farnost), informace o dispensech (příbuznost), informace o úmrtí předchozího partnera,… To se hodit může.
Pak tam máte informace o povolení k sňatku od otce / opatrovnického úřadu - z toho maximálně poznáte, že otec žil, nežil / dítě bylo nemanželské.
Takže někdy tam nějaká informace, která vám může pomoct může být. V drtivé většině případů tam ale není nic podstatného. Což neznamená, že to nemůže být informace, která pro vás bude zajímavá z nějakého jakéhokoli důvodu.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod klouda » stř lis 12, 2025 18:41

Děkuji za informaci. Zajímalo by mě to u tohohle konkrétního případu.

Přijde mi, že jsem se docela zasekl na mrtvém bodě při pátrání dále po mém předku Martinovi. Prošel jsem snad všechny záznamy co se týkají jeho svatby, jeho dětí i jejich svateb, ale nenarazil jsem na žádnou novou konkrétní informaci, která by pomohla zjistit něco o tom kde se narodil, kde zemřel a také o jeho rodičích :/
klouda

Příspěvekod zburget » stř lis 12, 2025 19:23

Tady se přiznámn, že s tou poznámkou mám problém - je to fakt mizerně čitelné - ale předpokládám, že to bude souhlas ke sňatku, protože Antoní ještě nebyl plnoletý. Každopádně v poznámce u sňatku syna nebudete mít žádnou rozumnou informaci o otci.

S ovčákem je problém - oni se celkem dost stěhovali - prostě šel tam, kde ho vrchnost potřebovala, aby se staral o ovce.
Můžete zkusit zapátrat, které vrchnosti v té době patřilo panství, kde žil, pak se podívat, která další panství té vrchnosti v dané době patřila a hledat tam.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř lis 12, 2025 19:33

Jsou tam přece obce, odkud Martin pocházel, takže zkuste hledat ve Vracovicích, panství bítovské

https://mapy.com/cs/19stoleti?planovani ... 23491&z=14
Z

edit
Horní Břečkov (Ober Fröschau, Oberfröschau, Frosschavia), okres: Znojmo
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř lis 12, 2025 19:56

svatba . nevím, jestli máte
pravá strana 2. zápis

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00280.jp2
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod klouda » stř lis 12, 2025 22:16

Zora píše:svatba . nevím, jestli máte
pravá strana 2. zápis

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00280.jp2

Děkuji, ano svatbu už jsme tu řešili a je tam uvedeno, že byl ovčák z Lessonitz (Lesonice okr. Třebíč) pokud se nepletu. V matrice Lesonic už jsem pátral, ale zatím jsem žádný záznam kolem r. 1800 o jeho narození nenašel. Oženil se do Jevišovic a v některých záznamech u jeho dětí bylo uvedeno, že pracoval jako ovčák na Niemtschitzer Hof (Němčickém dvoře). Zkusím tedy najít nějakou spojitost mezi Lesonicemi, Jevišovicemi a Vracovicemi, kde později pracoval jeho syn Anton taktéž jako ovčák na tamním panském dvoře.

Zajímavé je, že úmrtí jeho ženy Barbory je zaznamenáno v matrice zemřelých v Jevišovicích v r. 1869, takže bych předpokládal, že by tam měl být pochovaný taktéž, ale záznam jsem nenašel.
klouda

Zpět na VYŘEŠENO