VYŘEŠENO - N, Klimkovice 1766, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - N, Klimkovice 1766, latina

Příspěvekod zburget » úte lis 25, 2025 15:25

Jaké je prosím první jméno dítěte u 3. záznamu vlevo?
https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 4ee649a897

Tecelinus (?) Carolus Georgius

Tecelinus je určitě blbě, protože takové jméno není. Aspoň jsem ho nenašel. Přemýšlel jsem nad Teulinus, Tealinus, přemášlel jsem nad tím, že první by mohlo být 'F', že tam není malé 'L', ale 'b', že za tím 'l' nebo 'b' není 'i', ale 'e', ale ať to poskládám, jak chci, nic smyslupného mi z toho neleze :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: O, Klimkovice 1766, latina

Příspěvekod Radix » úte lis 25, 2025 16:04

AI:
The name Thecelinus is a medieval Latin given name of Germanic origin, derived from the Gothic word þiuda, meaning "people" or "folk". It can be a standalone name or a short form of other names beginning with this element, and variations include Tescelinus and Tecelinus
Radix

Příspěvekod Zora » úte lis 25, 2025 16:12

Proč nepoužívám Al (v češtině)
Ty to, Zbyňku, přežiješ.

Přehled od AI

Svatý Tecelinus je s největší pravděpodobností záměna za "Tecelinus", což je název pro sprchové žlaby od výrobce TECE. Jedná se o moderní odvodňovací prvky, které se používají ve sprchových koutech. Tyto žlaby jsou obvykle vyrobeny z nerezové oceli a mají různé designy, včetně možnosti vložit dlažbu pro sjednocený vzhled koupelny.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte lis 25, 2025 16:14

Souhlasím. Čtu to stejně a online dohledatelné, viz např: https://www.ellipsis.cx/~liana/names/sw ... tcret.html
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod pavel.m » úte lis 25, 2025 16:16

Jinak mě AI česky odpoví:
Ano — jméno „Tecelinus“ skutečně existovalo, alespoň v historických zdrojích. Například:

Burgundský šlechtic Tescelin de Fontaine je v některých (latinských) pramenech uváděn jako Tecelinus.
Wikipedia
+1

Mnich Tecelinus Mith si zvolil toto jméno při vstupu do kláštera.
Wikipedia

Co se týče původu: jméno „Tescelin / Tecelinus“ není klasicky „latinské“ ve smyslu římského pra-latinského jména, ale spíše latinizovaná forma středověkého germánského jména (či přejmenování při mnišském slibu). Např. Tescelin le Roux (otec sv. Bernarda z Clairvaux).
Wikipedie
+2
Wikipedie
+2

Takže odpověď: ano, jméno Tecelinus je historicky doložené a používané, i když spíše jako latinizovaná podoba než jako běžné starolatinské jméno.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » úte lis 25, 2025 16:24

Určitě se mně nabízí - spíš podbízí Al pro důchodce :-) Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř lis 26, 2025 9:36

Zora: opravdu jsem se zasmál - opravdu pobavilo. Já, když použil Google a hledal heslo "Tecelinus", tak na mě taky vyskočily jen ty nerezové žlaby.

AI už dnes používám běžně - tedy přesněj jazykové modely. Ale když mi ani Google nevyhodil vůbec nic smysluplného, nenapadlo se mě chatgpt zeptat.
No, nakonec jediný dohledatelný exemplář v česku je Tecelín Jaksch, opat vyšebrodského kláštera. Podle toho, co jsem našel, to bylo jméno Tecelin / Tescelin používané snad jen v cisterciácké komunitě a prapůvodní Tescelin byl otec sv. Bernarda. Sv. Bernard byl důležitým členem rané cisterciácké komunity, jeho otec Tescelin cisterciáky hodně materiálně podporoval.
Originální tvar je tedy Tescelin, mezi cisterciáky zkracované na Tecelin a u nás dokonce počeštěné na Tecelín. Někdy psané se zdvojeném 'l' jako Tecellin a často latinizované ve všech svých tvarech Prostě není nad to, když je jméno vyloženě extrémně vzácné a každý ho ještě zapíše úplně jinak. A co já teď mám napsat do indexu? Chjo… :-(

Každopádně díky všem za nasměrování.

pozn.: AI jakou takovou používáme všechni už hodně let, jen si to ani neuvědomujeme. Třeba v Google translatoru je snad 10 let, v Google vyhledávači je skoro od jeho začátku - proto kdysi porazil do té doby nejlepší vyhledávač Altavista. Hodně lidí se diví, proč každý z nás vidí jiné reklamy a vždycky je to to, co nás zajímá - protože o tom, co uvidíme za reklamu, už dlouhé roky rozhoduje AI
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř lis 26, 2025 10:29

Inu, možná je to tím, že v současnosti Al odpovídá jak stará drbna z pavlače úplně na všechno, ale takové blbosti, to se hned tak nevidí...,
Budu se těšit, až se mně budou nabízet reklamy z manželových oblastí zájmů :-) Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO