na svých letních cestách jsem měl možnost zavítat do obce Nova Ves na severu Bosny a Hercegoviny. Jde o vesnici založenou v roce 1894 českými osadníky z Volyně, kteří na Volyni odmítli konvertovat k pravoslaví a raději si šli hledat nový domov jinam. Jednalo se asi o dvacet rodin (seznam níže), které se nejdříve braly mezi sebou a na svůj český odkaz pilně dbaly, ovšem v posledních 70 letech se potomci rozptýlili po celé zemi (a též po Chorvatsku) a nyní v obci hovoří česky jen posledních asi deset obyvatel. Přesto však v Nové Vsi existuje komunitní centrum Češka beseda a každoročně se pořádají setkání rodáků ze široka daleka.

Během návštěvy se mi dostala do ruky kniha "Nova Ves, 1894-2004" napsaná dřívějším předsedou a nynějším tajemníkem České besedy, Miroslavem Stojkovićem (Čech po mamince). Toto dílo na 600 stránkách zevrubně popisuje historii obce a mimo jiné také obsahuje rodokmeny všech zakladatelských českých rodin. Tyto rodokmeny mám ofocené a zájemcům můžu poskytnout informace.

Seznam českých rodin, které založily Novou Ves:
Adámek - Lhota u Lysic
Bárta - okolí Karlových Varů
Brána - před přistěhováním žili v dnešním Slovinsku
Bureš - Hrádek u Ústí nad Orlicí
Fiala - Smržice
Holoubek - Nedvědice na Moravě
Jandík - Leškovice
Javůrek - Hnátnice
Kopecký - okolí Ústí nad Labem
Kraft - Olomouc
Kratochvíl - Rozstání