přistěhování osob do jiného kraje

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

přistěhování osob do jiného kraje

Příspěvekod HaninaH » čtv led 01, 2015 19:22

Dobrý den,
zdravím v prvním dni roku 2015 a všem přeji hodně úspěchů v hledání předků a zároveň děkuji i zakladatelům tohoto webu. :D
Mám dotaz. Rodina Steinbachů / s různými obměnami jména/ se před rokem 1651 nenachází ve Vranově /Franowa/ u Staňkova. V okolních obcích jako je např. Věvrov se jméno vyskytuje,/ mám potvrzeno z "Ptejte se knihovny"-soupis poddaných 1651/, ale narození dítěte Víta Steinbacha rok 1648, které hledám se tam nevyskytuje, mám jen jeho úmrtí 1708 ve Vranově. Domnívám se, že se přistěhovali. Jak mám dál hledat? Poradí mi někdo? Předem děkuji. H :wink:
TY Hanina
HaninaH

Oblast pátrání: Pátrám v oblasti Kynšperku nad Ohří- potomci Steinbachů ze Steinbachu/Stampach/, dále rod Počta v oblasti Světlé nad Sázavou/ obec Lipnička směrem k Poděbradům/- rod Poděbradských, a dále v oblasti Staňkova u Domažlic/obec Vránov/- rod Steinbach

Re: přistěhování osob do jiného kraje

Příspěvekod Branwen » čtv led 01, 2015 20:36

Je opravdu jisté, že tam dříve nebydleli? Nejsou mezi narozenými alespoň jiní Steinbachové? Vít se klidně mohl narodit dříve (matriky tam jsou tuším vedeny od roku 1646, takže v nich ještě nemusí být zapsán). Také je třeba vzít v úvahu, jestli náhodou nejsou v matrice zapsáni pod příjmením po chalupě. Mohly by tu pomoci gruntovnice, pokud jsou pro obec dochované už z této doby. Jinak samozřejmě projít matriky okolních farností (které jsou v téhle době bohužel dost nekompletní), souhlasím s tím, že pokud se přistěhovali, tak spíše v rámci panství než úplně odjinud.
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod Zora » čtv led 01, 2015 20:56

bohužel je vaše oblast zcela mimo moje bádání, ale mohu potvrdit to, co říkala Monika. Ještě bych dodala, že ona nezůstala zachována moc ani panství, původní prostestanti - majitelé byli zbaveni svých majetků a další panství měnila majitele i z racionálních důvodů, snaha po záchraně aspoň něčeho... Krajem bloudily vojáci, lidé bez přístřeší, chyběli muži na ženění, obce byly zčásti nebo úplně pusté. v rámci střední Evropy se přesunovala ohromná množství lidí, hledající možnost přežití.
Je možné, že ve Vašem kraji to byly přesuny z území dnešního Německa, snad by se dalo pátrat pomocí zaměstnání , viděla jsem několik prací na téma, jak přicházeli skláři, huťmistři, lesníci... Zkuste hledat na německých webech, a nebojte se vzdálenosti. Mí předci v té době překonali vzdálenost Loštice .- Ivančice, Mistelbach (Rak) - Ivančice a jeden přišel až ze Štýrska - Langerohr.
Měla jsem to štěstí, že se mně podařilo nakonec v matrice najít zápis, kde byl původ uveden. cca kolem r. 1640 - 1670.
Je možné, že Vaši předci mohli přijmout příjmení pop místě původu -zkuste se podívat, která z obcí Steinbach by mohla přicházet do úvahy. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod HaninaH » pát led 02, 2015 15:24

Děkuji za pomoc.
Ono je to problém, podle rodových informací byl rod Steinbachů původem šlechtickým rodem Steinbach von Stampach, po bitvě na Bílé Hoře muselo 19 členů rodu odejít do exilu a byl jim zabaven majetek. Ti, co byli zchudlí již před bitvou nebo se nezúčastnili / až na jednoho, který se stal hrabětem, ale není v mé větvi/, se přestěhovali podle mého mínění jinam a daleko, aby na ně dopadly represe, co nejméně a mohli začít znovu. Rodokmen Stampachů jsem našla zpracovaný od 14.stol./Paprocki/, bohužel né natolik podrobný, abych z něho mohla čerpat právě kolem roku 1648. Bohužel měnili i příjmení zpět na Steinbach a jeho obměny. Ve Věvrově jsou jak Steinbachové, tak Štampachové a to nemluvím o rozlišování jednotlivých větví rodu. Jedni se Š na začátku, jiní zase s m nebo ai ve středu jména. Domnívala jsem se, že jsou nějaké výhostní listy nebo tak něco. Vít Steinbach se nemohl narodit dříve ani ve Vránově, jak jsem psala- potvrzeno ze sčítání lidu. Nikdo se jménem Steinbach, Stampach nežil ve Vránově v roce 1651 ani před tímto rokem a nesouhlasil by věk úmrtí. Problém také je, že nemůžu najít jeho svatbu ani v okolních obcích. Natož rodné příjmení jeho ženy při narození jejich dětí, vždy pouze křestní jméno ženy.
TY Hanina
HaninaH

Oblast pátrání: Pátrám v oblasti Kynšperku nad Ohří- potomci Steinbachů ze Steinbachu/Stampach/, dále rod Počta v oblasti Světlé nad Sázavou/ obec Lipnička směrem k Poděbradům/- rod Poděbradských, a dále v oblasti Staňkova u Domažlic/obec Vránov/- rod Steinbach

Příspěvekod HaninaH » pát led 02, 2015 16:03

Aha, nevěděla jsem, že takové knihy jsou, díky.
TY Hanina
HaninaH

Příspěvekod Zora » pát led 02, 2015 23:04

Moniko, můžu se mýlit, ale myslím si , že svobodníci nepatřili ke šlechtě,. byli to nepoddaní lidé na konkretním panství... takže jak tam hledat onoho předka, to netuším...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » sob led 03, 2015 8:06

dík, Z.
Zora

Příspěvekod HaninaH » sob led 03, 2015 14:05

A byla to ještě šlechta nebo svobodník po konfiskaci majetku? Když byl šlechtic zchudlý, neměl statky, nebo mu byly zabaveny, nebo je odprodal, aby měl z čeho žít, nestal se pak už jen nějakým sedlákem? Já bych to tak udělala, přestala bych používat celé pravé jméno nebo si ho pozměnila. Když podporovali Fridricha Falckého a prohráli, jak by nejsnadněji mohli přežít v Čechách, aniž by museli odejít? Hledám samozřejmě i tam, kde měli původně své statky, ale rozdíl je už nějakých 20 let mezi a některé matriky ještě nebyly psány. Ve svobodnících jsem našla jen jednoho a mimo mou větev.
TY Hanina
HaninaH

Příspěvekod HaninaH » sob led 03, 2015 15:05

Jste hodná, díky, poslala jsem Vám zprávičku, abyste věděla po čem jdu. Když se Vám bude chtít na to mrknout, budu ráda. Sama nevím, zda to byli svobodníci nebo ne. Do roku 1620 rytířský rod, po konfiskaci už nevím, kam by spadal, :wink:
TY Hanina
HaninaH

Zpět na Otázky a odpovědi