Příjmení Hejzlar

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Příjmení Hejzlar

Příspěvekod KamilKe » pát bře 06, 2015 23:43

Dobrý den,
jsem tu poprvé a nevím jestli jsem příspěvek hodil do správného topicu, jestli ne tak se omlouvám.
Chtěl bych se zeptat jestli nemáte někdo nějaké informace a rodu(příjmení) Hejzlar, dlouho se snažím něco vypátrat. Nějaké své předky nebo kde se začal tvořit náš rod, jediné co vím je že od domkáře (něm. Häusler) počeštěním.
Ale to mě jaksi moc nepomohlo :D za každou informaci budu vděčný. děkuji
KamilKe

Re: Příjmení Hejzlar

Příspěvekod Tylda » sob bře 07, 2015 10:58

Dobrý den.

Podívejte se na tyto stránky:

Digitalizované pobytové přihlášky pražského policejního ředitelství (konskripce) 1850-1914
Počet nalezených záznamů:91
http://digi.nacr.cz/prihlasky2/?session ... novy_dotaz

Soupis pražských domovských příslušníků (1830-1910)
Počet nalezených záznamů:3
http://www.ahmp.cz/index.html?wstyle=2&catalogue=1

Zdraví Tylda :)
Tylda

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2015 17:01

Není třeba se rozepisovat, co byste měl udělat, přečtěte si naše rady pro začátečníky, tam najdete vše, co potřebujete znát. Jak základní informace pro genealoga , tak info o archivech, o matrikách, o tom jak jednat na "úřadech"...
Určitě najdete to, co potřebujete, my ostatní můžeme upřesnit , popostrčit. Zora
např.- viewforum.php?f=31
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Roman Daniš » pon bře 16, 2015 21:17

Dobrý den, pátrám po rodu stejného příjmení z Náchoda, Malého Poříčí. Momentálně řeším problém se kterým si nevím rady a prosím zkušené genealogy o pomoc. Nejstarší vypátraný předek je narozen před rokem 1689 (znám zatím pouze jeho jméno a jméno a rok narození jeho syna) a všichni členové rodu bydleli stále na jednom místě. Díky tomu je hledání předků samozřejmě velmi zjednodušené. Problém ale je, že v Berní rule není o tomto rodu nic uvedeno. Vzhledem k tomu, že vlastnili dům s č.p. 1 předpokládám, že nebyli nemajetní. Existuje zmínka, že se do Malého Poříčí přistěhovali ze Slezka. Je tedy možné, že to bylo až po vydání berní ruly? Nevím jak by se dala tuto skutečnost zjistit, proto prosím o pomoc, kde hledat. Otázek mám samozřejmě více a pokud by se našel někdo z okolí Náchoda a byl ochotný poskytnout konzultaci ohledně pátrání po předcích, byl bych mu vděčen. Děkuji.RD
Roman Daniš

Příspěvekod Zora » pon bře 16, 2015 21:23

Jaké příjmení je v Berní rule uvedeno pro uvedenou usedlost (č.1)?

Snad mohlo dojít k prodeji a našla by smlouva nebo alespoň zmínka o obsahu smlouvy (původní a nový majitel)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Roman Daniš » úte bře 17, 2015 19:52

Pro Zora - děkuji za reakci, mimochodem pocházím ze Střelic u Brna a další směr mého pátrání je rodina matky pocházející z Troubska. Tam jsem se zatím moc daleko nedostal, pravděpodobně tuhle větev už zpracoval jeden příbuzný. Jen se k němu dostat:-(
Vaše otázka mě trochu zarazila, nevím kde najít v berní rule majitele usedlosti. Našel jsem pouze, že jsou evidované 3 usedlosti a jeden chalupník. Smlouvy o prodeji by se snad daly najít v archívu, nebo mám pátrat v gruntovních knihách? Děkuji. RD
Roman Daniš

Příspěvekod Zora » úte bře 17, 2015 20:04

Zkuste napřed gruntovnice, s berní rulou opravdu nemám tolik zkušeností, znám pouze lánské rejstříky - Morava.
Jaká příjmení máte ve Střelicích či Troubsku?
Ještě bych poradila, zkuste příjmení hodit tady do vyhledavače , třeba budete mít štěstí, několik genealogů ze Střelic či Troubska tady určitě něco má, dokonce se v Troubsku objevuje jedno z mých příjmení - boční větev.
Zora
Zora

Příspěvekod Roman Daniš » úte bře 17, 2015 20:31

Děkuji za radu, Hejzlara jsem do vyhledávače zadal, ale u vlastní rodiny mě to nenapadlo. Z Troubska je to Doležal (děda), ze Střelic Valka (babička). Vzal jsem to trochu zeširoka;-). Lánské rejstříky jsou dobré, ale dají se v nich vysledovat předci až tak daleko? Omlouvám se za neznalost ale od Moravy mě bohužel odradilo pomalé načítání stránek na Acta publica, a tak jsem začal od manželky. RD
Roman Daniš

Příspěvekod capjar » stř dub 15, 2015 20:16

Dobrý den, samozřejmě je třeba se podívat do starých pozemkových knih. Pokud vlastnili Vaši předci statek, zcela jistě je šance získat nějakou podstatnou informaci, např. ke kterému datu byl učiněn zápis do příslušné knihy. A ten mohl být pořízen samozřejmě i po sepsání berní ruly. Pokud vím, tak jedna větev Hejzlarů vlastnila v 17. století statek (budoucí čp. 1) i ve Starém Městě (dnes součást Náchoda, tehdy jeho šosovní vesnice). Když dovolíte, zkusím se podívat přímo do těch příslušných knih, třeba budu mít štěstí.
capjar

Oblast pátrání: okres Náchod

Příspěvekod Roman Daniš » čtv úno 04, 2016 15:49

Dobrý den, v Náchodě v archívu jsem byl, nějaké pozemkové knihy mám. Bohužel jich není moc. Podle mé skromné teorie, pochází všichni Hejzlarové na Náchodsku z jedné osoby. Jak jsem dohledal v dostupných archivech, tuto variantu potvrdil kronikář na Babím p. Josef Hejzlar. "Praotec" Hejzlarů by měl pocházet z Radimi na Jíčínsku, ale tam už jsem kolem roku 1620 a to už asi bude nad moje síly:-(. Pokud by mohl tuhle moji teorii potvrdit a ev. věděl o nějakých starých zápisech o Malém Poříčí na náchodsku, budu rád.
Roman Daniš

Zpět na Hledá se!