VYŘEŠENO: Hledám ochotného kolegu ze Znojemska

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO: Hledám ochotného kolegu ze Znojemska

Příspěvekod sykoras » pát úno 27, 2015 22:07

Dobrý den,
hledám kolegu/kolegyni ze Znojemska, který by byl ochoten nahlédnout a vypsat (popř. pořídit digitální snímek) jména rodičů dotyčného v matrice narozených 1909 na znojemském městském úřadě (nemohou zaslat sken zápisu, o který mám zájem).
Děkuji
Naposledy upravil sykoras dne čtv lis 05, 2015 11:58, celkově upraveno 1
sykoras

Re: Hledám ochotného kolegu ze Znojemska

Příspěvekod PomněnkaPrvní » pát úno 27, 2015 23:30

Dobrý večer,
záznam, který hledáte, se týká členů Vaší rodiny (tedy § 8 odst. 6 zákona o matrikách)?

Protože pokud ano, na fotokopii nebo sken (slovy zákona "doslovný výpis fotokopií matričního zápisu") máte nárok.

Pokud doložíte doklady, že jste člen rodiny, máte na informace nárok podle § 25 zákona o matrikách.
Pokud doklady nedoložíte a žádáte o informace pouze z titulu toho, že už uplynuly stanovené doby, na informace máte nárok podle § 25b zákona o matrikách. Jenže v tomto druhém případě vám fotokopii dát nemusí.

Níže výtah z mailové korespondence v této věci, kdy jsem se dotazovala na Krajském úřadu Jihomoravského kraje.

From:
Sent: Friday, May 09, 2014 9:20 AM
To: Pořízková Lenka
Subject: RE: Dotazy k matrice

Dobrý den paní Pořízková,
chtěla bych se zeptat ještě na jednu věc.

Podle § 25 odst. 6 písm. a) je možné pro fyzickou osobu vydat doslovný výpis fotokopií matričního zápisu.

Podle § 25b mohou informace získat jakékoliv fyzické osoby, uplynula-li od zápisů stanovená doba. Zákon hovoří o vydání matričního dokladu nebo o povolení nahlédnout do matriční knihy a činit výpisy z ní v přítomnosti matrikáře.
Může jakákoliv fyzická osoba (po uplynutí stanovené doby od zápisu) získat také fotokopii matričního zápisu tak, jak je to umožněno podle § 25 odst. 6 písm. a)?

Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám pěkný den,

Od: Pořízková Lenka <PORIZKOVA.LENKA@kr-jihomoravsky.cz>
Komu:
Datum: 12. 5. 2014 12:43:30
Předmět: RE: Dotazy k matrice

Dobrý den,

podle ust. § 25b zákona o matrikách matriční úřad vydá fyzické sobě matriční doklad nebo jí povolí nahlédnout do matriční knihy a činit z ní pouze výpisy, a to za přítomnosti matrikáře, uplynula-li od provedení dotčeného zápisu v matriční knize stanovená lhůta (u narození 100 let, manželství 75 let a úmrtí 30 let). V předmětném ustanovení není uvedeno, že by bylo možné získat fotokopii matričního zápisu.

S pozdravem

Lenka Pořízková

odbor správní – oddělení správní

referent

Krajský úřad Jihomoravského kraje

Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno

Telefon: 541 651 136

e-mail: porizkova.lenka@kr-jihomoravsky.cz

web: http://www.kr-jihomoravsky.cz
PomněnkaPrvní

Příspěvekod karels » pát úno 27, 2015 23:47

A ke všemu např. v Brně nechtějí dovolit použít fotoaparát, jen si vše opsat. :cry:
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod PomněnkaPrvní » sob úno 28, 2015 0:02

Ano, s tím se setkávám taky.
Úřady mají asi málo peněz, aby poslali svoje zaměstnance na školení.

Ale od té doby, co mám "černé na bílém" mail z kraje, problém jsem neměla.

Píšu si žádosti a cituji jim § 25 odst. 6 písm. a) zákona o matrikách. A v žádostech několikrát opakuji, že žádám o doslovný výpis fotokopií...

Jednou mi paní napsala, že tak starou matriku do kopírky dávat nemůže, aby nepoškodila vazbu. V duchu jsem ji velmi chválila a do mailu jsem jí napsala radu, že by šlo daný záznam vyfotografovat a pak poslat mailem.
Jedna úžasná paní mi napsala, že si zítra z domu donese foťák, vyfotí a pošle (a tak se stalo).

Jiná tvrdila, že foťák nemá. :evil:
Psala jsem jí prosbu, ať se zeptá svých kolegů, že např. když se v obci dělá vítání občánků, jistě foťák mají. Nebo u nich na stavebním úřadě musí pořizovat fotodokumentaci, že by jí možná foťák na chvíli půjčili :lol:
(bylo to město, nikoliv obec o dvou zaměstnancích - starostce a účetní...)

S jednou paní jsme to dopracovaly tak daleko, že jsem s ní řešila, že i většina mobilů už dnes umí fotografovat a že pokud to bude jen trochu čitelné, že mi to bude opravdu stačit.

Někdy je to vážně náročné a dá to spoustu dopisování, ale zatím mám úspěšnost 100 procent.

Bohužel se to nedá říct o Slovensku :(
Tam mi paní napsala, že na to nemají techniku a že fotokopie se nedoporučují (řekla jsem si "hurá, když se nedoporučují, znamená to, že zakázané nejsou").
Můj dotaz na mobilní telefon zůstal bez odezvy.
Ptala jsem se na příslušném nadřízeném okresním úřadě a zmiňovala jsem možnost vyfocení mobilem. Odpověď byla, že se fotokopie nedoporučují a že matriky nebývají vybavené potřebnou technikou!!! :roll:

Tak jsem dospěla k závěru, že v ČR stačí zaplatit 20 Kč a dostanete to. V SR potřebují za každou kopii 5 euro a že jde o peníze, protože kdyby to jenom vyfotili a poslali mailem, nebyl by to úradný výpis za 5 eur, ale iba fotokópia za neviem koĺko euro, ale isto istě meněj ;)
PomněnkaPrvní

Příspěvekod PomněnkaPrvní » sob úno 28, 2015 0:06

karels píše:A ke všemu např. v Brně nechtějí dovolit použít fotoaparát, jen si vše opsat. :cry:

S Brnem (Brno - střed) problém nemám. Pouze paní vyhotovila papírovou fotokopii a posílala ji poštou. Ptala jsem se jí, jestli to nemůže naskenovat a poslat mailem, že to bude rychlejší pro ně i pro mě a ušetří se za průvodní dopis, obálku i poštovné. Na to mi ale řekla, že jsem si za to zaplatila, tak že to musí jít poštou :lol:

Ale jak jsem psala, podmínka je, že prokážete rodnými listy (případně jinak), že jste člen rodiny.
PomněnkaPrvní

Příspěvekod karels » sob úno 28, 2015 10:04

PomněnkaPrvní píše:S Brnem (Brno - střed) problém nemám.

To jste tedy šikovnější. Já jsem to vzdal po obdržení tohoto "vysvětlení" (úryvek, říjen 2014):
...
V tomto novém ustanovení se již tedy nehovoří o výpisech a opisech, ale pouze o
výpisech stejně jako v ustanovení § 25 a § 25b zákona o matrikách.
Dle našeho názoru "výpis" zaznamenává pouze část obsahu vypsáním a "opis" pak
zaznamenává celý obsah a lze jej pořídit i formou fotokopie, z výše
uvedeného bude i nadále náš matriční úřad při nahlížení do matričních
knih umožňovat pouze ruční vypsání údajů jak z matričních knih tak i z knih registrovaného
partnerství a to vždy po splnění dalších zákonem stanovených podmínek.
S pozdravem
Bc. Markéta Tintěrová
vedoucí odboru matrika
ÚMČ města Brna, Brno-střed

To jsem se jim po předchozí návštěvě snažil vysvětlit , že ofocení je daleko rychlejší, než když mě úředník musí hlídat, než si celé opíši a zkontroluji. A že při "výpisu" si mohu stejně opsat vše. Naštěstí už v Brně moc nepotřebuji.
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod HaninaH » sob úno 28, 2015 12:32

Zkuste sem vložit jeho jméno- třeba ho má někdo již v rodokmenu :wink:
TY Hanina
HaninaH

Oblast pátrání: Pátrám v oblasti Kynšperku nad Ohří- potomci Steinbachů ze Steinbachu/Stampach/, dále rod Počta v oblasti Světlé nad Sázavou/ obec Lipnička směrem k Poděbradům/- rod Poděbradských, a dále v oblasti Staňkova u Domažlic/obec Vránov/- rod Steinbach

Příspěvekod sykoras » pon bře 09, 2015 13:53

Jedná se o narození 1909 s příjmením Smrčka. Bydlí-li někdo ve Znojmě a má možnost na městském úřadě pořídit digitální snímek (Po a St od 8 do 17 h), byl bych za to velmi vděčný. Digitální snímky bohužel nevyhotovují. Nabízí mi vystavení rodného listu, nicméně ten nejspíše nebude obsahovat matriční údaje a poznámky, jak mi vysvětlili, které genealog k dalšímu výzkumu uvítá.
sykoras

Příspěvekod powery » stř bře 11, 2015 13:08

Důležité je požadovat doslovný výpis z matriky.

Matriku dají na kopírku a zkopírují požadovaný záznam. Ten pak pošlou poštou. Za poplatek dle sazebníku. Je lepší se s nima dopředu domluvit (zavolat) a peníze poslat spolu s oficiální žádostí poštou.

Takové mám osobní zkušenosti s matrikami, kde jsem chtěl právě doslovný výpis.

Dopis vypadal následovně:
Věc: Žádost o doslovný výpis (kopii zápisu) z knihy oddaných

Žádám o doslovný výpis (kopii zápisu) z knihy oddaných pro svatbu (konanou ....)
Ženich: ....
Nevěsta: ...

Zároveň posílám 100 Kč na správní poplatky.

Ve ... dne ...
powery

Oblast pátrání: Pelhřimov, Louka, Ostojkovice, Lažínky, Lhotice, Mladoňovice, Stračovská Lhota, Jackov, Podolí - Jemnice, Moravské Budějovice, Slavíkovice, Ilnice (Il'nycja), Počátky, Kdousov, Vranín

Příspěvekod karels » pon lis 02, 2015 18:00

karels píše:A ke všemu např. v Brně nechtějí dovolit použít fotoaparát, jen si vše opsat. :cry:

S velkou radostí jsem si ověřil, že to již neplatí (samozřejmě pro zápisy, které jsou starší než 100/75/30 let). Údajně na základě pokynu z ministerstva, což by mohlo znamenat zlepšení i jinde, kde ještě byly problémy. (Omlouvám se, asi patří do jiného fóra, ale chtěl jsem reagovat na svůj starší příspěvek.)
karels

Zpět na Hledám pomoc