od janrichtercz » pát pro 26, 2014 1:20
Branwen, Moniko, Zoro ... vy jste poklady.. našel jsem úmrtí Dorotey Maresch dne 6.1.1764 ve Štichovicích, věk 29 let (tedy "chvíli" před druhým sňatkem Mathiase Ereta). Je to jediná Dorotea, která zemřela v tom období. Dále jsem našel narození dítěte jménem Maria v roce 1756 (O: Mathias Maresh, M: Dorotea).
A teď to hlavní - dům č.p,. 14 ve Štichovicích vlastnili Eretovi, to vím jistě. A pozor - jmenoval se U Maršů dle Kašpara Mareše, který tam hospodařil v roce 1654.
Vlastivědný sborník Mariánské Týnice uvádí:
Čp. 14 (U Maršů - název usedlosti je pravděpodobně odvozen od příjmení Mareš uvedeném v roce 1654 - Kašpar Mareš, Tomáš Mareš). V roce 1777 grunt držel sedlák Matěj Eret a podle Josefínského katastru byl selský dvůr v držení Martina Ereta. V roce 1839 usedlost vlastnil sedlák Josef Eret a v dalších desetiletích jeho dědici. V roce 1869 Martin Eret (nar. 1836) s rodinou a v roce 1890 jeho prvorozený syn Václav Eret (nar. 1859). Před rokem 1921 majetek zdědil Josef Eret (nar. 1887) a jako hospodář se 16 ha a 10 ary je uváděn i v roce 1944.
TY
Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.