Rozvod 17. - 18. století

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Rozvod 17. - 18. století

Příspěvekod janrichtercz » stř pro 24, 2014 13:57

Dobrý den,

možná mám úplně hloupý dotaz, tak mne případně omluvte :) Zajímá mě, jestli v 18. století existovalo něco jako rozvod manželství? Jde mi o to, že mám v rodokmenu předka a vše nasvědčuje tomu, že byl 2x ženatý. Předpokládal jsem, že jeho první žena zemřela, ale nepodařilo se mi to potvrdit. Rovněž to zatím vypadá, že s tou první ženou neměl žádné děti. Jsem tedy zvědav, zda mohl být i jiný způsob, jak se znovu oženit, aniž by první manželka zemřela. Děkuji moc za odpovědi.
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Re: Rozvod 17. - 18. století

Příspěvekod Zora » stř pro 24, 2014 14:04

Ne, jedině úmrtí. Ve starších příspěvcích hledejte pod: rozluka, rozvod, neplatnost manželství.
Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Slim » stř pro 24, 2014 14:55

Existovala (a existuje) možnost anulování manželství pro jeho nenaplnění. Sňatek se anuluje jako neplatný od jeho prvopočátku. Postup je však poměrně složitý, schvalovalo se minimálně na biskupství a u běžného sedláka bych tuto možnost nepředpokládal. Pokud dáte oba odkazy na sňatky, možná na něco přijdeme.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » stř pro 24, 2014 14:59

Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod janrichtercz » stř pro 24, 2014 15:08

První sňatek z roku 1753 zde: http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =714&h=308
(pravá strana, 3. odspoda)
- zde jsem vyrozuměl, že otec ženicha Mathiase - Georgius Eret - byl již po smrti. Mathias (narozen 11.1.1730 - zápis z matriky mám) si bere Dorotheu, dceru Adalberta Peschika.

Druhý sňatek z roku 1765 zde: http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =437&h=188
(pravá strana, 1. nahoře)
- zde jsem vyrozuměl, že ženich Mathias Eret je vdovcem. Bere si Evu, dceru Mathiase Jíchy.

Jedná se mi o to, zda Mathias Eret u obou těchto sňatků je jeden a ten samý člověk. Nemám k tomu zatím jiný důkaz. Z prvního manželství Mathiase a Dorothey jsem nedohledal vůbec žádné potomky. Bohužel jsem nenašel ani úmrtí Dorothey. Nalezl jsem však záznam ze 6.1.1764, kdy zemřela Dorothea ve věku 29 let (záznam zde: http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =496&h=214 - vlevo 2. odpod), tedy jen měsíc před druhým sňatkem Mathiase a Evy. Jiná Dorothea v tomto období v matrice zemřelých zapsána není. Problém je ovšem ten, že u záznamu je zapsáno, že byla ženou Mathiase Maresche a nikoliv Ereta (že by chyba?).

Pokouším se tedy prokázat, že se jedná o stejného Mathiase Ereta. Díky moc za všechny nápady :)
TY

Nejvíce mne zajímají tato příjmení: Eret, Essenthier, Pešička, Pešík, Koudele, Janouškovec, Široký, Bebr, Tumowetz.
janrichtercz

Oblast pátrání: Kralovice, Pláně, Štichovice (Plzeň-sever), Křečov, Manětín, Korejtka...

Příspěvekod janrichtercz » stř pro 24, 2014 15:29

Zde ještě 17.10.1792 zemřel Mathes Eret, sedlák ve Štichovicích č. 14, věk 70 (narozen tedy cca 1722) - http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =496&h=214

Což může být prostá nepřesnost ve věku, nebo další Mathes Eret... :) Zvláštní je, že u záznamu není nic víc (nebo jsem slepý), protože výše zmíněná Eva Jícha zemřela až v roce 1827 (EDIT: Eva byla v domě úmrtí již vdovou, zde: http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =505&h=218), tak snad by tam napsali něco o ní, když byla ještě naživu?
TY

janrichtercz

Příspěvekod Branwen » stř pro 24, 2014 23:54

Jestli nemůžete najít děti ani úmrtí první manželky, možná dočasně žili v jiné farnosti. U úmrtí se informace o manželce většinou neuvádějí (samozřejmě záleží na oblastních a dobových zvyklostech), bývá to jen naopak - muž se zapisuje stále např. jako sedlák, ale jeho žena buď jako manželka, nebo jako vdova.
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod Slim » čtv pro 25, 2014 9:31

Každopádně, pokud má u druhé svatby uvedeno, že je vdovec, tak se o rozvod v žádném případě nejedná.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » čtv pro 25, 2014 10:06

Slim píše:Každopádně, pokud má u druhé svatby uvedeno, že je vdovec, tak se o rozvod v žádném případě nejedná.

Ano, taky mě to svádělo k této úvaze, ale -
jak píše tazatel -Jedná se mi o to, zda Mathias Eret u obou těchto sňatků je jeden a ten samý člověk -
je velice pravděpodobné, že jde o stejného muže, ale jistota to není.

Zkoušel jste hledat v úmrtní matrice děti?
Pokud jste nenašel ani děti (N, U) ani 1. manželku (U) , není možné, že s první rodinou žil jinde?
Vrátil se třeba po smrti své ženy - třeba kvůli ev. dětem k rodičům a zde se znova oženil.
( V mezičase se mohly změnit jeho majetkové poměry)
Z.
Zora

Příspěvekod janrichtercz » čtv pro 25, 2014 14:47

Děti jsem nenašel žádné, a úmrtí první ženy také ne. Je to divné. Myslím si, že s první ženou jinde žít nemohl.
Pokusím se Vám to přiblížit:

Vše začíná u Kryštofa Ereta a jeho ženy Alžběty, ti se brali 1704 ve Štichovicích, to mám doložené. Kryštofa Ereta jsem našel u v článku o dějinách Štichovic jako jednoho z vlastníků gruntu. Kryštof s Alžbětou spolu měli pokud vím 8 dětí, mezi nimi Jiřího Ereta (*13.4.1707 Štichovice, oo 12.10.1728 - Maria Anna, +?). Mathias Eret, syn Jiřího Ereta, se narodil 11.1.1730 ve Štichovicích a ženil se s Dorotheou 23.6.1753 ve Štichovicích (v té době byl již Jiří po smrti).

"Druhý" Mathias Eret byl sedlákem ve Štichovicích a ženil se též ve Štichovicích (zapsán u sňatku jako vdovec) 18.2.1765 s Evou (*cca1739, +19.2.1827 Štichovice). Eva byla v době úmrtí již vdovou po Mathiasi Eretovi. Měli spolu minimálně 1 dítě, ale myslím si, že víc.

Mezi lety 1753(1. sňatek) - 1765(2. sňatek) jsem nenašel žádné narozené děti Mathiase a Dorothey. Jedná se o matriku Křečov 04, kde jsou záznamy narození psány za sebou pro všechny vesnice v okolí - pročítal jsem je všechny a nenašel nic.

Druhou záhadou je Laurenz (Lorenz, Vavřinec) Eret. Domnívám se, že je synem Mathiase Ereta, ovšem nenašel jsem jeho narození (*1757). Našel jsem jeho sňatek (uveden jeho věk -> vychází rok narození 1757) a úmrtí (uveden jeho věk -> vychází rok narození 1757). Ani u jednoho záznamu však nebyla žádné podrobnosti o jeho rodičích kromě toho, že jeho otec se jmenoval "Mathes Eret" a byl sedlákem ve Štichovicích. Tento Laurenz Eret už se přímo nachází v mém rodokmenu.

Jde mi o to mít jistotu v Mathiasi Eretovi a přes Laurenze tímpádem propojit svůj rodokmen s velkou větví Eretů (čítající nyní kolem 150 lidí).

Kryštof Eret a Alžběta měli ještě syna, který je zapsán jako "Matauß" (*29.8.1705).

Trápí mě to už týdny, nechci udělat chybu :) Kdyby vás to opravdu zajímalo, pošlu i odkazy na matriční zápisy a část rodokmenu. Třeba jsem jen slepý a je to jasné jak facka.
TY

janrichtercz

Příspěvekod Brasl » čtv pro 25, 2014 18:10

V jednom příspěvku, který nemohu nalézt, je úryvek z (asi) knihy Novopacko.
Volně z hlavy: Majitel panství potřeboval na grunt sedláka, druhý majitel panství mu jej prodal. Na statek přišli drábové a sháněli se po hospodářově nejstarším synu, nebyl doma, tak vzali mladšího syna, odvedly ho a na několik týdnů jej zavřeli do vězní, aby byl povolnější. Než ho propustil na vybrané hospodářství, tak jej pán oženil. Dotyčné děvče docházelo nějaký čas na statek pracovat, ale na noc vždy utekla k rodičům. To trvalo cca. měsíc, potom i s rodiči utekla z panství neznámo kam. Novomanželovi nezbylo než žádat aby jeho sňatek byl anulován, neb znovu se oženit nemůže a hospodyni nemá. Nepsalo se jak to dopadlo.

Jsou věci které člověk nevymyslí, ale stanou se. Třeba je za tím něco podobného.
Brasl

Příspěvekod janrichtercz » čtv pro 25, 2014 18:28

Děkuju za příspěvek, teď to teda nemám o moc jednodušší :)))))
TY

janrichtercz

Příspěvekod Zora » čtv pro 25, 2014 18:47

Zkuste se podívat, zda majitelé panství, pod které spadaly Štichovice, nevlastnili ještě nějaké další panství, vzdálený statek a pod. Teoreticky mohl Váš předek s první ženou bydlet, pracovat jinde, pokud ještě byl na gruntu někdo z jeho předků. Pokud by se z prvního manželství narodily děti, mohly by být uvedeny v matrice oddaných pro Štichovice (především dcery).
Pokud by se jednalo z jakéhokoliv důvodu o neplatnost první svatby, určitě by byla v matrice přeškrtnuta. Pak by se asi také jednalo o dvě osoby. (překáží tam totiž slovo vdovec)
Pozn. Moc se k té možnosti anulování sňatku nepřikláním, opravdu to byl velice složitý problém, a neřešil by se na úrovni místního faráře... a jak je vidět i z uvedené historky, neví se, jak to dopadlo.
Jaké "povolání, postavení měl zapsané ženich u prvního sňatku?
Zora

Příspěvekod janrichtercz » čtv pro 25, 2014 19:04

Žádné, oni se tenkrát v těch zápisech moc nerozepisovali - http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... =595&h=257 (třetí zápis odspod na pravé straně).
TY

janrichtercz

Příspěvekod Zora » čtv pro 25, 2014 19:08

pokud byl otec po smrti u prvního sňatku, je otázkou, kdo držel grunt po něm. Vyskytují se v matrice ještě další muži stejného příjmení?
Zora

Další

Zpět na Otázky a odpovědi